yotomeczek Opublikowano 16 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2004 Do luks_pl: Opisałem Ci tylko moje uwagi jakie miałem okazję dostrzec testując te platformy. Bez OC AMD wychodziło lepiej, ale może masz rację i po zmianie mnożnika będzie lepsze (szybsze) P4. Nie zapominaj, że AMD 64 jest modelem nowocześniejszym, a co za tym idzie, nowe mozliwości w grach! I tu może być plus dla AMD mimo podniesienia mnożnika w P4. Ale jeżeli jesteś fanem Pentium'ów to napewno będzie działać OK. Wydaje mi się, że to jest jednak kwestia przywiązania do marki... :) A co do płyt głównych wolałbym osobiście n-Forca 3 i chyba wszyscy się ze mna zgodzą - to jest zdecydowanie nowocześniejsze rozwiązanie. nVidia będzie produkować płyty nForce 4 dla procesorów Intela więc tu może być ciekawa sprawa :) - odsyłam na www.nvidia.com gdzie umiesczono, jakiś czas temu, informację na ten temat. Rozmieszczenie elementów jest b. ważne i jeśli Ci przeszkadzają to weź płytę Via. A może NForce 5 ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BB King Opublikowano 16 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2004 Weź również pod uwagę, że pare gierek działa w trybie rozszerzonym SPECJALNIE dla AMD 64, np.: FarCry - różnica jest zauważalna! :) I będzie ich w przyszłym roku przybywać. :D farcry 64bit? napisz cos wiecej...ztcw tylko dwie gry wykorzystuja 64bit - shadow ops(nic sczegolnego) oraz the chronicles of riddick (riddick wykorzystuje tez gf6800, a 64bit daje dodatkowego kopa ) i obie wymagaja win 64bit....tak wiec rozwin temat farcry 64bit... Zapraszam na stronę AMD www.amd.com/us-en/Processors/DevelopWithAMD/0,,30_2252_869_875%5E10543,00.html tam poczytaj na temat FarCry 64 bit. Dostaje poprostu kopa! Ale nie działa z każdą wersją FarCry :( . Ja znalazłem wersję demo specjalnie przygotowaną pod AMD 64, ale niestety nie pamiętam adresu do pobrania... Powinna wyjść, jeśli już nie wyszła, wersja pełna dla AMD 64 :) Zdaje się, że można ją pobrać ze strony AMD jeśli kupiło się wcześniej AMD 64, ale nie jestem pewien... :?: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BB King Opublikowano 16 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2004 Do luks_pl: Opisałem Ci tylko moje uwagi jakie miałem okazję dostrzec testując te platformy. Bez OC AMD wychodziło lepiej, ale może masz rację i po zmianie mnożnika będzie lepsze (szybsze) P4. Nie zapominaj, że AMD 64 jest modelem nowocześniejszym, a co za tym idzie, nowe mozliwości w grach! I tu może być plus dla AMD mimo podniesienia mnożnika w P4. Ale jeżeli jesteś fanem Pentium'ów to napewno będzie działać OK. Wydaje mi się, że to jest jednak kwestia przywiązania do marki... :) A co do płyt głównych wolałbym osobiście n-Forca 3 i chyba wszyscy się ze mna zgodzą - to jest zdecydowanie nowocześniejsze rozwiązanie. nVidia będzie produkować płyty nForce 4 dla procesorów Intela więc tu może być ciekawa sprawa :) - odsyłam na www.nvidia.com gdzie umiesczono, jakiś czas temu, informację na ten temat. Rozmieszczenie elementów jest b. ważne i jeśli Ci przeszkadzają to weź płytę Via. A może NForce 5 ?? Możesz mieć rację :? Chodziło mi o nForce jako taki, a co do numerków to nie jestem pewny :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BB King Opublikowano 16 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2004 Tak, da się zciągnąć FarCry 64 ze strony AMD! http://amd64andfarcry.gamedaemons.net/index.asp Trzeba tylko przejść rejestrację i napewno zapłacić :) Chodź może to być darmowa kopia dla posiadaczy ORYGINALNYCH kopii FarCry... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sulaco Opublikowano 16 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2004 Zapraszam na stronę AMD "64-bit demos & downloads coming soon!" to wszystko co tam znalazlem po zarejestrowaniu...od ponad 4mies ... Ale nie działa z każdą wersją FarCry :( . z kazda tzn z jaka? Ja znalazłem wersję demo specjalnie przygotowaną pod AMD 64, ale niestety nie pamiętam adresu do pobrania... i ta wersja demo dzialala pod zwyklym win? Powinna wyjść, jeśli już nie wyszła, wersja pełna dla AMD 64 :) nie wyszla...i cos mi sie wydaje, ze jeszcze poczekamy... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BB King Opublikowano 16 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2004 Grałem w wersję demo FarCry 64 na win 32! Na planszy tytułowej widniało logo AMD 64. A to, że jeszcze nie wyszła pełna wersja to nie wiem :D Weź pod uwagę, że mogło to być demo nie oficjalne, tzn. zrobili, wyciekło do sieci i komuś wpadło w ręce. I tyle. Wydaje mi się, że powinno wyjść - już oficjalnie - dla win 64 i to jest kwestia czasu. Nie sądzę żeby sobie robili jaja... :x Aha i AMD 64 w pełni nie korzysta ze zwykłej wersji FarCry Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mafia35 Opublikowano 16 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2004 Zdecydowanie pozycja pierwsza! Widziałem w akcji. W porównaniu do P4 AMD 64 3000 JEST lepsze. Wiem, bo kolega ma sklep komputerowy i bawiliśmy się róznymi konfiguracjami. Weź również pod uwagę, że pare gierek działa w trybie rozszerzonym SPECJALNIE dla AMD 64, np.: FarCry - różnica jest zauważalna! :) I będzie ich w przyszłym roku przybywać. :DTylko, że tego P4 moge sobie pociągnąć na (15x270) 4GHz a ten AMD ma mniżnik tylko 9x :( i nie wiem jak wygląda sprawa podkręcania tych nowych A64 Winchester Zauważyłem, że nikt nie wziął pod uwagę opcji 3. Jak AMD to jaką z tych płytek polecacie, oczywiście procek będzie kręcony na :twisted: maxa, bardziej mi odpowiada ta druga ze względu na rozmieszczenie elementów: Microstar K8N Neo2-Platinum/939 (nForce3 250Gb) http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=13941 Asus A8V Deluxe Via K8T800Pro + Wireless http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=12300 Co do karty to udało mi się otrzymać w pełni stabilne zegary :D 435/1200. Przy 450/1200 rdzeń się szybko przegrzewa i mam reset. Sądzę, że WC rozwiąże ten problem. Karta chodzi na 1,4V gdy dałem 1,5V miałem tylko :evil: kolorowe szlaczki, nawet w trybie 2D. Ktoś się już spotkał z takim problemem. Luks... Juz kazda specjalistyczna prasa komputerowa brechta sie z tych GHz... Intel jak narazie umie krecic MHz a AMD z duzo nizsza czestotliwoscia pokonuje P4 bez problemu. Teraz w procach nie licza sie juz tak mhz tylko technologia..! I Intel zdaje sobie z tego sprawe bo tez pracuja nad 64bit'owym procem ktory bedzie mial duuzo nizsze taktowanie :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mafia35 Opublikowano 16 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2004 A tak wogole wrocmy do tematu przewodniego: 6800! O prockach mozecie pogadac gdzie indziej ;) Czy to normalne, ze w zakladkach w sterach nie mam pokazanej temperatury karty? Moze zmiana biosu pomoze (tak jak to bylo z 5900XT) ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sulaco Opublikowano 16 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2004 Grałem w wersję demo FarCry 64 na win 32! szczerze powiem, ze imho bardziej byla to wersja optymalizowana pod a64 w trybie 32bit, niz wersja w pelni 64bit, ktora bedzie wymagac systemu 64bit - patrz wspomniane wczesniej tytuly...dla mnie EOT w tej kwestii... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mr_selfdestr Opublikowano 16 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2004 Zobaczcie co tu jest: http://www.computer.istore.pl/ ASUS V9999GT za 1299zł ..w ogole to dzieki za info..pytalem..sa tylko dwa egzemplarze potem cena wraca do normy..roznica miedzy v9999 a v9999gt jest 130zl a pod wzgledem osiagow duzo wieksza..karta juz do mnie jedzie..ale kompa zloze dopiero po swietach... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reddevil81 Opublikowano 16 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2004 ja kupiłem sobie asusa v9999ge i ma kłopot przekłamania tekstur w farcry a doom 3 chodzi tak jak na mx nie wiem co to powoduje wydaje mi sie że sterowniki bo np. w HL2 wszystko śmiga na max z fps ~70 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mr_selfdestr Opublikowano 16 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2004 ..moze bedzie ktos tak mily i zmierzy odleglosc na jaka wystaje cooler w asusie v9999/td/gt/ge..chodzi mi o odleglosc od plytki drukowanej do najbardziej wystajacego elementu chlodzenia... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J-A-J-O Opublikowano 16 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2004 Wrrr, dostałem dziś V9999LE i jak narazie mam z nim same kłopoty.... Ładnie pousuwałem stare sterowniki, wyczyściłem rejestr, ale jednak coś nie gra, bo po instalacji sterowników nVidii (próbowałem 70.90 i 72.80) komp zawiesza się po ok. 30 sek po załadowaniu windowsa. Wie ktoś o co może chodzić? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość bachus81 Opublikowano 16 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2004 1. zrób format 2. wgraj system i stery nowe 3. jak nie pomoże to może być to zasilacz lub karta jest walnieta, choć stawialbym na zasilacz ps. tylko nie piszcie że chiefteki sie nie psuja hehe Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J-A-J-O Opublikowano 16 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2004 Wiem że powinno się robić format, ale karta może działać i bez tego, mam bardzo zadbany i ładnie wyczyszczony system. Niestety pomysły już mi się skończyły i chyba będe zmuszony do reinstallu :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linka Opublikowano 16 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2004 He he - mój na razie działa ;-) Słuchajcie.. czy ktoś z Was ma może Gainwarda 6800 GT GS GLH ? http://www.mmv.pl/produkty_new/szczegoly.p...ache=1103220589 Pytam bo jutro chyba zakupię to cacko a nie spotkałem się jeszcze na tym forum z tą kartą. Ps. Jeszcze jedno.. Byłem dzisiaj na giełdzie elektronicznej w Warszawie i w dwóch sklepach usłyszałem taką opinię, że pełna wydajność 6800GT jest możliwa do wykorzystania jedynie na złączach PCI-Express. Generalnie ponowie obaj nie polecali mi zmiany mojego Herca na owego Gainwarda właśnie ze względu na moje AGP. Chciałbym usłyszeć Wasze opinie na ten temat bo być może żeczywiście nie ma sensu zmieniać jeszcze tej grafiki ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tyr Opublikowano 16 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2004 Wydajnosc na agp i pci-e jest taka sama , roznica 0.5fps moze. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
makarek Opublikowano 16 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2004 Wrrr, dostałem dziś V9999LE i jak narazie mam z nim same kłopoty.... Ładnie pousuwałem stare sterowniki, wyczyściłem rejestr, ale jednak coś nie gra, bo po instalacji sterowników nVidii (próbowałem 70.90 i 72.80) komp zawiesza się po ok. 30 sek po załadowaniu windowsa. Wie ktoś o co może chodzić? stawiam na zasilacz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szklak Opublikowano 16 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2004 Linka, ja bym na twoim miejscu nie zmienial. Po co skoro i tak chodzi ci wszystko na full detalach :D . Mi by nie robilo roznicy 70fps zamiast 40fps. Moze za pol roku, a pewnie i pozniej wymien. W dodatku ceny aktualnych graf beda nizsze- zreszta i tak wtedy na twoim 9800 bedziesz mogl pograc w dowolna gre, wprawdzie bez AAx8 i wygładzania x4. :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spider2000 Opublikowano 16 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2004 Ktoś wie coś na temat tej karty: http://www.computer.istore.pl/sklep,740,10...n,141037,0.html ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elbios Opublikowano 16 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2004 Wydajnosc na agp i pci-e jest taka sama , roznica 0.5fps moze. czytalem testy i w grach bylo do 5 fps wiecej, w 3dmarku 2003 do 500 pkt roznicy jesli dobrze pamietam :P a w okresie tuz przed upgradem sprzętu, kiedy komp nie za dobrze radzi sobie z nowymi grami każdy fps więcej to skarb :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 16 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2004 Wydajnosc na agp i pci-e jest taka sama , roznica 0.5fps moze. czytalem testy i w grach bylo do 5 fps wiecej, w 3dmarku 2003 do 500 pkt roznicy jesli dobrze pamietam :P a w okresie tuz przed upgradem sprzętu, kiedy komp nie za dobrze radzi sobie z nowymi grami każdy fps więcej to skarb :wink: gdzie to wyczytałeś ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mr_selfdestr Opublikowano 16 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2004 Ktoś wie coś na temat tej karty: http://www.computer.istore.pl/sklep,740,10...n,141037,0.html ? ..tu masz polska recenzje: link.. ..a tu cos po angielsku: test porownawczy... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J-A-J-O Opublikowano 16 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2004 FUCK! Męczyłem się i kilka razy instalowałem różne windowsy, ale nic to nie dało. Karta zawsze po wgraniu sterowników, wcześniej czy później zawiesza komputer. Napewno nie jest to wina zasilacza, bo mam to co w podpisie i obciążony jest tyko jednym napędem optycznym, plus oczywiście płytą główną... Chyba przysłali mi jebniętego asusa... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-mess- Opublikowano 16 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2004 jakiej latki potrzeba do fc zeby gra byla wyswietlana poprawnie na 6800? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domell Opublikowano 16 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2004 Chyba 1.3..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Korean Opublikowano 16 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2004 Mam 1300 zł. Co mi polecicie z gf ? (a moze ati w takim progu cenowym?) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domell Opublikowano 16 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2004 Korean... Do 1300zł na AGP to nawet nie patrz na ATI.... ja bym bral GF6800 z Leadteka....Wg mnie jest to najlepszy wybór biorąc dodatkowo niezawyżoną cene i niezłe podkręcanie... Wiem bo qmpel ma od ponad 2 miechów.... tutaj link: http://www.pcprojekt.pl/?str=katalog_produ...id_produktu=415 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
makaronek Opublikowano 16 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2004 @korean - zgadzam sie z domelem, nawet jak nie odblokujesz potokow (a moze sie da po nowym roku - data RT 15.3 to podobno okolo 30-31.12, pracuja rownoczesnie z innym programem dla jakiejs duzej firmy wiec tamten ma priorytet (wyczytalem na forum guru ;)) - w kazdym razie - przynajmniej mocno podkrecisz (a kreci sie bardzo ladnie, dzisiaj zwiekszylem rdzen do 420 i nie widze na razie zadnych problemow) polecam @scoon - tak to juz jest z 2k1 ze radki 9800 sa szybsze w nim. Ja na 5900xt podkreconym mialem 17500 okolo w 3dmark01, a na 6800 ledwo przekraczam 16k :) testuj w 03 i 05 jak chcesz miec jakies miarodajne wyniki, 01 juz niestety tylko do badania wydajnosci/stabilnosci procka :) hmm doczytalem ze 11k nie mozesz przekroczyc... to juz dziwne bo ja przekraczam (na podkreconym, nie zmodowanym) - a stery/system/zasilka/temperatura rdzenia ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Korean Opublikowano 16 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2004 A jak wypada pod kątem hl2 jest to wazne dla mnie bo zamiezam tylkow w to grac :D Pytanie w zasadzie kieruje do mojego przedmowcy bo jak wybiore ta karte graficzna to bede miał podobnego kompa :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...