Skocz do zawartości
Nyny

GeForce 6800 / GT / Ultra

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wczoraj dostałem leadteka 6800 i teraz mam riva tuner aby odblokować dodatkowe potoki( karta jest na bank modowalna ) przechodzę do zakładki nv s\trap driver ustawiam customize . i odhaczam 2 ptaszki ? i to wszystko ? czy jeszcze trza grzebać w allow enabling hardware mask tzn odhaczyć to ? dzieki za podpowiedź i pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurde... Ty chyba masz drukarnie kasy!  :D

Ale jakby sie tak zastanowic to dzisaj takie SLI to nie jest wcale az tak na pokaz. To naprawde ma zastosowanie i wymagania coniektorych "nwosci" spokojnie zaspokoja nadmiar mocy takiego zestawiku. Jesli podstawowe hobby to granie? :wink:

Co prawda to 2x Ultra troche drogo wychodzi, ale juz taki zestawik z 2x Pelne GT bylby wyraznie tanszy. No dochodzi jeszcze mobo... i niekiedy przesiadka na inna platforme. Ale przy hobby jakie maja nietorzy ludzie to i tak sa groszowe sprawy, tylko wyglada to kontrowersyjnie w miejscu gdzie wypowiadaja sie wsyzscy :) To jakby na zlot trabantow i innych aut ekonomicznych podjechac ferrari :-P A swoja droga za calego takiego configa z procem mobo i tym SLI (gt) to sie ledwo dostanie jakiegos zupelnie przecietnego notebooka np. Wszytko zalezy od stopnia zaangazowania :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehehe, ładnie napisane. Ale sulaco kocha grać, wiec ma:) Ja tez kocham grac i TEZ mam, nie SLI, ale mam GT6800 z czego jestem RAD!!!

Kazdy który ma z serii 6800 ma ferrarke, tylko jedni mają po ostrym tuningu vide SLI :)

Pozdrówka:)

Sulaco: bude masz otwartą? czy w normalnej pracy zamknieta?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:? :-| mam problem z podkręcaniem swojej grafy :-| :?

Mam kartę Ino3D GF 6800 GT (pełne GT) i niestety nigdzie ne mogę podbić mu zegarów :?

Niewiem dlaczego - sterowniki to najnowsze 71.80 - niema w nich opcji podkręcania. Zainstalowałem Riva Tuner i niestety też tam niemam takiej opcji, najnowszy PowerStrip wykrywa mi jakieś zaegary totalnie z kosmosu typu 44MHz i n/a :blink: może mi ktoś doradzi co zrobić z tym fantem :? tym bardziej że kiedyś na starym systemie jakoś się rdzeń podkręcał normalnie :?

I taki mału update: wszedłem do rivatuner i w opcjach sterowników odblokowałem podkręcanie - podkręciłem mu zegary na 380, 1100 i właćzyłem 3DMarka 03 - w detalach odszukałem kartę i taktowanie - Pamięci są ustawione na 1100 ale rdzeń na 350 :? niewiem co dalej :-| proszę o porady

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I taki mału update: wszedłem do rivatuner i w opcjach sterowników odblokowałem podkręcanie - podkręciłem mu zegary na 380, 1100 i właćzyłem 3DMarka 03 - w detalach odszukałem kartę i taktowanie - Pamięci są ustawione na 1100 ale rdzeń na 350  :? niewiem co dalej  :-| proszę o porady

1268500[/snapback]

3DMarki lubią w szczegółach przekłamywać taktowanie, nie przejmuj się tym... Zrób test wynik będzie ok!

Ja mam inny problem. Jak w tych najnowszych DNA-Force 1.1.7180 ustwić odświeżanie ekranu??? W 66.81 była zakładka gdzie do danej rozdziałki można było dobrać odświeżanie, a w tych DNA totalna lipa! :blink:

Edytowane przez Boxster

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3DMarki lubią w szczegółach przekłamywać taktowanie, nie przejmuj się tym... Zrób test wynik będzie ok!

Problem w tym że po ustawieniu w sterownikach 380 i 1100 riva tuner ma problemy z wykryciem taktowania :blink: sterowniki czytają 380/1100 a w opcjach karty mam 350/1100 :blink:

Kolejny problem to jak wymusiłem w sterownikach rivy takie taktowanie to jakieś straszne błędy są w 3DMarku :huh: - niewiem kompletnie dlaczego :huh: Problem nie leży w keispkiej karcie i artach bo kiedyś już normalnie karta chodziła na 400/1120 :huh: na starym systemie

Może ktoś wymyśli coś dalej :unsure:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ponawiam pytanie.

---

Na razie bezroblemowo chodzi mi HL2, Doom3 , Farcry 1.3 i The Chronicles of Riddick. Ale np w takim Painkiller czy Unreal 2 - masakra. Obraz kaszana (nie wiem jak to nazwać, bo nigdy nie miałem takich problemów, ale te zakółcenia w obrazie to chyba nazywa sie arty), po za tym MOH Paciffic Assault za pierwszym razem odpalone zaraz po Urealu 2 kaszana obraz. Dopiero za drugim razem niby ok. Niby bo w samej rozgrywce wszystko OK, ale np. Jak zgine jest ekran z napisem "press fire to continue.." i są lekkie zakłocenia w obrazie migotają rózno kolorowe kropki.

Próbowałem różnych sterów ze stronny Asusa i bez zmian.

Miał ktoś podobny problem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problem.

Miłem oryginalne stery MSI miałem zakładke do podkręcania (MSI clock), postawiłem system od nowa i wgrałem stery 71.22 ze strony MSI i już tej zakładki nie mam.Więc wgrałem RivaTuner i tu mam problem gdy podnosze zegary i naciskam test wyskakuje komunikat:

"The driver failed to pass internal test with the clock frequecies you are about to set.Please decrease clock frquencies and try again."

wyskakuje jak podnosze procesor ponad 425 a pamięci 1140 a wcześniej mogłem podniećś 440/1200 ?

Następna sprawa to to że np na zegarach 440/1160 mam 12683 3dmark03 a na 440/1165 miałem 9000 a na oryginalnych ustawieniach 10800.Nie mam artyfektów natomiast jak karta ma wysokie zegary to zwalnia ?

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"The driver failed to pass internal test with the clock frequecies you are about to set.Please decrease clock frquencies and try again."

1268797[/snapback]

mam to samo tylko na sterach 71.25 i na asusie v9999le wie ktos jak sie tego pozbyc zeby mozna bylo wyzej podkrecac ?

Pozdro !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problem w tym że po ustawieniu w sterownikach 380 i 1100 riva tuner ma problemy z wykryciem taktowania  :blink: sterowniki czytają 380/1100 a w opcjach karty mam 350/1100  :blink:

Kolejny problem to jak wymusiłem w sterownikach rivy takie taktowanie to jakieś straszne błędy są w 3DMarku  :huh: - niewiem kompletnie dlaczego  :huh: Problem nie leży w keispkiej karcie i artach bo kiedyś już normalnie karta chodziła na 400/1120  :huh: na starym systemie

Może ktoś wymyśli coś dalej  :unsure:

1268596[/snapback]

rdzen podnosi taktowanie tylko w 3D.. w windowsie bedzie 350 zawsze.

jak wlaczysz jakas gre, rdzen idzie w gore..

a pamieci i w 2d i w 3d są podkrecone na takiej wartosci jakiej to zrobiles. wiec imo jest wsio dobrze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rdzen podnosi taktowanie tylko w 3D.. w windowsie bedzie 350 zawsze.

jak wlaczysz jakas gre, rdzen idzie w gore..

a pamieci i w 2d i w 3d są podkrecone na takiej wartosci jakiej to zrobiles. wiec imo jest wsio dobrze

1269506[/snapback]

nie jest dobrze :-| :sad:

Podkręciłem oba tryby do takich samych wartości żebym widział czy działa (mowa o riva tuner - opcje sterowników) i jak ustawię rdzeń na cokolwiek powyżej 360 dostaje od razu restart :huh:

Przypomnę że nie jest to wina karty bo kiedyś spokojnie śmigała na 400,1100 :huh: <_<

Jedyny objaw że coś jest nie tak mam w windowsie w riva tunerze - niema bowiem możliwości podkręcania "low hardware" czyli bez podkręcania przez sterowniki - co wcześniej jak dobrze pamiętam było.

Czy jest to wina sterów/systemu/configu nowego ? :blink:

thx za pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wiem że to tak nie ładnie ale nei chce mi sie czytać całego topica ... czy ktoś mógłby napisać mi jak zmienić napięcie w 6800GT ... chodzi mi o to jak zmodyfikować biosa w jakim programie najlepiej i co pozmieniać .... dzięki z góry

Edytowane przez Fxsystempl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie jest dobrze  :-|  :sad:

Podkręciłem oba tryby do takich samych wartości żebym widział czy działa (mowa o riva tuner - opcje sterowników) i jak ustawię rdzeń na cokolwiek powyżej 360 dostaje od razu restart  :huh:

Przypomnę że nie jest to wina karty bo kiedyś spokojnie śmigała na 400,1100  :huh:  <_<

Jedyny objaw że coś jest nie tak mam w windowsie w riva tunerze - niema bowiem możliwości podkręcania "low hardware" czyli bez podkręcania przez sterowniki - co wcześniej jak dobrze pamiętam było.

Czy jest to wina sterów/systemu/configu nowego ?  :blink:

thx za pomoc

1269703[/snapback]

jest to wina raczej sterowników.. wróć do tych, gdzie było najlepiej.. i po sprawie.

Ja mam ostrzegawczy komunikat w RivaTunerze, jak zainstalowalem 71.20XG (aktualne te co posiadam), że może poprawnie nie dzialac. Widać trzeba czekac na nowego RT, który bedzie obslugiwal stery 71.xx prawidlowo.. na niektórych dziala, a na niektórych nie.

Edytowane przez peseq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wiem że to tak nie ładnie ale nei chce mi sie czytać całego topica ... czy ktoś mógłby napisać mi jak zmienić napięcie w 6800GT ... chodzi mi o to jak zmodyfikować biosa w jakim programie najlepiej i co pozmieniać .... dzięki z góry

1269782[/snapback]

cytuje Kene:

1. Zrzucamy bios karty graficznej na dysk (pod DOS, nvflash.exe -b nazwa.rom).

2. Otwieramy plik w programie OmniExtremeEdit FX lub NiBiTor.

3. Ustawiamy wartosci napiec (2D, Throttle, 3D) z 'defaultowych' na wyzsze np. z 1.1, 1.3, 1.4 na 1.1, 1.5, 1.5.

4. Zapisujemy bios w nowym plik (oryginalny bios lepiej sobie zostawic :).

5. Wgrywamy bios do karty graficznej (nvflash.exe nazwa.rom pod DOS)

6. W RivaTunerGraphics subsystem diagnostic reportNVIDIA VGA BIOS information sprawdzamy napiecia, czy sie wszystko zgadza.

To chyba tyle.

Wszystkie potrzebne programy i informacje sa na http://www.mvktech.net/

Polecam http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=103093&hl=6800

Pozdrawiam.

Edytowane przez eclip

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cytuje Kene:

1. Zrzucamy bios karty graficznej na dysk (pod DOS, nvflash.exe -b nazwa.rom).

2. Otwieramy plik w programie OmniExtremeEdit FX lub NiBiTor.

3. Ustawiamy wartosci napiec (2D, Throttle, 3D) z 'defaultowych' na wyzsze np. z 1.1, 1.3, 1.4 na 1.1, 1.5, 1.5.

4. Zapisujemy bios w nowym plik (oryginalny bios lepiej sobie zostawic :).

5. Wgrywamy bios do karty graficznej (nvflash.exe nazwa.rom pod DOS)

6. W RivaTunerGraphics subsystem diagnostic reportNVIDIA VGA BIOS information sprawdzamy napiecia, czy sie wszystko zgadza.

To chyba tyle.

Wszystkie potrzebne programy i informacje sa na 1270062[/snapback]

wielkie dzięki jeszcze jedna sprawa ... pewnie wiecie a ja tego jeszcze nigdy nie robiłem a chciałbym wiedzieć jak wykonać flasha biosa karty APG ( gdy jest zepsuta) za pomocą karty PCI .... czy to trzeba robić w dosie czy można jakoś spod windy i ogólenie jak to zrobić :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Moj problem z 3d2001 sie prawdopodobnie rozwiazal dzieki The One - polecam jego topik. Mam jednak pytanko do Was. Czy ktos nie ma moze Gigabyta 6800GT z tym czadowym radiatorem i heat pipe'ami . Zastanawiam sie czy jest sens go sciagac i polozyc jakas paste pod niego. Moze go ktos sciagal i wie czy jest tam jakas pasta czy guma ?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na 71.40 dziala bez problemu. (pod warunkiem, ze w zakladce Wideo pelnoekranowe w Urzadzeniu pelnoekranowym zmieni sie z Wylaczonego na Ekran pomocniczy)

Edytowane przez AdikDVB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

heh nadszedł czas na 6800GT napiszcie gdzie jest najtaniej i jak sie to moduje czy dało by rade po zmianie chłodzenia zrobić z GT Ultra? czy warto dopłacić do pamiątek z czasem 1.6 czy lepiej 2.0 a może lepiej kupić Asus Radeon X800 PRO 256 MB 256 Bit, ? hmmm czy moze zaczekać zaraz zaczną tanieć gdyż wchodzi epoka PCIexpress, czy raczej zabrak nie kart na rynku niż zaczną tanieć?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm....

Najtaniej są w samie po przeciwnej stronie mojej ulicy.Modują się pięknie i po zmianie chłodzenia to na bank wyciągniesz taktowania ultry.Do pamiątek zawsze warto dopłacić, w końcu to pamiątki na całe życie, tylko nie kupuj w pierwszym lepszym sklepie bo mogą od Ciebie zażądać jak za przysłowiowe zboże.Czytałem, że najlepiej chodzą u nv 3.0(a może chodziło o szadermodel)ale bierz te 3.0 bo to mega wypas.Albo wiesz co, może jednak lepiej kupić tego susa x800pro od Radka(znam jednego Radka i zawsze ma najlepszy towar)bo pro to przecież znaczy profeszional a na takich to nie ma mocnych.

Mam nadzieję, że pomogłem Ci w wyborze.

Pozdrawiam.

P.S.:U Ciebie w Zimbabwe są sklepy ze sprzętem komputerowym, czy będziesz zamawiał przez net?

Edytowane przez qqrydza

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm....

Najtaniej są  w samie po przeciwnej stronie mojej ulicy.Modują się pięknie i po zmianie chłodzenia to na bank wyciągniesz taktowania ultry.Do pamiątek zawsze warto dopłacić, w końcu to pamiątki na całe życie, tylko nie kupuj w pierwszym lepszym sklepie bo mogą od Ciebie zażądać jak za przysłowiowe zboże.Czytałem, że najlepiej chodzą u nv 3.0(a może chodziło o szadermodel)ale bierz te 3.0 bo to mega wypas.Albo wiesz co, może jednak lepiej kupić tego susa x800pro od Radka(znam jednego Radka i zawsze ma najlepszy towar)bo pro to przecież znaczy profeszional a na takich to nie ma mocnych.

Mam nadzieję, że pomogłem Ci w wyborze.

Pozdrawiam.

P.S.:U Ciebie w Zimbabwe są sklepy ze sprzętem komputerowym, czy będziesz zamawiał przez net?

1271623[/snapback]

Hmm NIE,

Raczej ukierunkowałem się na GeFroce któremu zmienie chłodzonko i może odejdzie na Ultra. raczej będe przez net zamiawaił ale to zależy od oktualnych cen w sklepach koło mojego mijsca zamieszkania i tych w sklepach oneline jak będą z 200zł tańsze oneline to kupie oneline jak nie to nie, najtaniej chyba udało misię znajść na computer istore.

p.s. U ciebie na łodzi brak energi to PC niepotzrebny no chyba że masz generator, jak widać zdjęcie na avatarku to nie jest dobrze, no ale co kto lubi. Brrrrr niemilec.

Edytowane przez .:GurU:.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

heh nadszedł czas na 6800GT napiszcie gdzie jest najtaniej i jak sie to moduje czy dało by rade po zmianie chłodzenia zrobić z GT Ultra? czy warto dopłacić do pamiątek z czasem 1.6 czy lepiej 2.0 a może lepiej kupić Asus Radeon X800 PRO 256 MB 256 Bit, ? hmmm czy moze zaczekać zaraz zaczną tanieć gdyż wchodzi epoka PCIexpress, czy raczej  zabrak nie kart na rynku niż zaczną tanieć?

1271565[/snapback]

oki. jak chcesz 6800GT to polecam tutaj:

KLIK

Sam posiadam taką karte.. a Ultra? JEST na wyciągniecie reki bez zmiany chłodzenia, a nawet lepiej.. popatrz na moje zegary, a to i tak nie koniec jej mocy.. po prostu na wiecej trzeba chyba jakies lepsze chlodzenie miec.. bo na 430 i 1200 temp w stresie dochodzi do 90*C i troszki sie boje;) ale bez artów..

cena jest dobra jak za tą karte..

Edytowane przez peseq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Normalnie ręce mi się trzęsą. Kupiłem Winfasta A400TDH. Wsadzam do kompa. Format. Instaluje stery z płyty głównej. Sterowniki do karty oryginalne 66.81. Instaluje 3dmarka2003 z pathem w wersji 360. Włączam i co widzę. Sypie artefaktami jak szlak. Albo zwis albo samoczynny restart. Instaluje 71.20 i 67.02. To samo. Proszę pomóżcie. Nie wiem co mam robić.

Z tym 3dmarkiem 2003 to jest coś nie tak. Karta zepsuta czy jak?

P.S. Czy ta karta ma jakieś przejście z 2d w 3d tak jak Fx'y? Bo nie słyszę żeby głośniej pracowała. Może coś w biosie trzeba zmienić? Wiem że w w moim Fx 5900 po właczeniu aplikacji 3d temp. wzrastała po 2 minutach grania gdiześ z 53 do 60-70C a tutaj wzrasta z 49 na 51C. tak ma byc? Sorry za takie pytania ale naprawde nie wiem co mam myśleć na ten temat.

P.S. W Far Cry'u to samo. Też artefakty. Może nawet nie artefakty ale cała grafa do [gluteus maximus]

Aha i jeszcze jedno. Karta przy włączaniu kompa wyje dopiero po ładowaniu ekranu powitalnego cichnie. To jest norma czy jak?

Edytowane przez czarnyrycerz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko O Gf 6800/gt/ultra - Zanim Zapytasz...

:mur:

No ale moge co nieco napisac bo nudno ;)

Nowka? Sprawdzales na innym kompie, moze uszkodzona?

Jest przejscie z 2D na 3D ale zmieniaja sie tylko zegary, nie zaobserwowalem u siebie przyspieszenie wentylka nawet przy 70 stopniach :) Niska masz temperature, u mnie w idle wynosi 56 :)

Tak, karta ma sobie wyc do czasu zaladowania systemu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...