Skocz do zawartości
Nyny

GeForce 6800 / GT / Ultra

Rekomendowane odpowiedzi

Mam już swojego 6800GT kupiłem uzywanego na Allegro ASUS V9999GT/TD "suszareczka" :lol2: swoją drogą nie jest aż tak głośny jak myślałem, w trybie 2D jest cichutki, a w grach jak go odpowiednio ustawić też nie przeszkadza, tak że nie wiem czy instalować na nim zamówionego równolegle NV Silencer 5 rev.2 Smart Doctor jest dość dobry ... TYLKO jeżeli jest zminimalizowany w trayu i "monitoruje" każda z uruchomionych gier miarowo przycina, gdy się go wyłączy (ale gdzieś tam działa, bo reguluje pracę wiatraczka) to problem znika, widać tez nie za bardzo lubi sterowniki nie pochodzące od Asusa bo przy starcie systemu pluje się że mogą być błędy itp. A teraz powiedzcie mi coś na temat NV Silencer 5 rev.2 dostałem wersję w której pasta na GPU i pamięci znajduje się juz fabrycznie naniesiona na radiatorze... możecie mi coś powiedzieć o tej paście, dobra to ona jest czy lepiej sie jej pozbyć na rzecz Arctic Silver 5? i oczywiście przed montażemn muszę przerobić wtyczke o NV silencera na 3 pin pod płytę główną bo Asusu ma gniazdko 3pin niereferencyjne... a może sa jakieś przejściówki z takiego wtyku 2pin od NV Silencera na 3pin systemowego... nie chce mi się trochę lutować :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zauwazylem dziwny objaw na moim 6800LE. jak odpale system to przy przejsciu na 3D karta chodzi na 400MHz. lecz po jakims czasie gdy odpalam jakas gierke jest tylko 300Mhz na GPU czyli ustawienia producenta. sprawdzane w rivatunerze - hardware monitoring. po reboocie znow jest wszystko OK ale do czasu. spotkal sie ktos z takim problemem??

Edytowane przez _Dugi_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Ogólnie się wpieniłem i mam zamiar zmienić chłodzenie na mojej karcie, planuję zakup Zalmana VF700Cu, czy ktoś już zmieniał chłodzenie bądź na takiej jak moja, lub Leadetek'u, czy jest to dość upierdliwe, czy raczej niekłopotliwe ?

Na wcześniejszym GF5900XT zakładałem Pentagrama i było trochę ciężko (brak 3 ręki) ale poradziłem, faktem jednak pozostaje, że zapięcie Pentagrama jest dosyć sztywne, czy w Zalmanie jest to łatwiejsze ?

Pytanko dotyczy też problematyczności usunięcia starego "chłodziwa", czy pasty stosowane w oryginale raczej "cementują" układ chłodzenia, czy da się go zdjąć raczej bezproblemowo. Czy rdzeń w GF6800 jest "nagi", czy ma jakąś blachę dla zabezpieczenia ?

Jeżeli mógłby mi pomóc i doradzić, ew. gdzie mógłbym na ten temat coś znaleźć, będę wdzięczny.

pozdrawiam,

Fiskomp

Usunięcie starego chłodziwa jest "zero-problemem". Pasta oryginalna sie zmywa lekko.. rdzen jest goły, ale ma na około zabezpieczenie:) wiec zakladanie zalmana nie bedzie stanowiło problemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie :). Jak wiadomo speedfan może odczytać dowolny czujnik znajdujący sie w kompie i tak też u mnie znalazł czujniki na GF6800. Dziwna sprawa polega na tym, że o ile temperatura Ambient sie zgadza, to Core w speedfanie jest dokładnie o 10* mniejsa niż ta pokazywana w sterownikach czy Riva Tuner. Ktoś wie który program ma racje i czym jest spowodowana ta różnica?

PS. czujniki znalazło mi jako:

Local (prawdopodobnie ambient) I2CNVidia SMBus $4C

Remote (prawdopodobnie Core) I2CNVidia SMBus $4C

Jak instalowałem różne wersje sterów to tez miałem podobie.Nie mam pojęcia skąd brały sie wyniki...

zauwazylem dziwny objaw na moim 6800LE. jak odpale system to przy przejsciu na 3D karta chodzi na 400MHz. lecz po jakims czasie gdy odpalam jakas gierke jest tylko 300Mhz na GPU czyli ustawienia producenta. sprawdzane w rivatunerze - hardware monitoring. po reboocie znow jest wszystko OK ale do czasu. spotkal sie ktos z takim problemem??

A jak to sprawdzałeś????

Edytowane przez Kobrowisko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cześć

Jak się spisuje Arctic Cooling VGA Silencer nVidia 5 r.2 na 6800 (mam 6800 z leadtek 256)

Jak chłodzi i czy jest cichy.....porównując z oryginalnym chlodzeniem.

Jeżeli to coś w stylu Glaciera na moim Galaxy, to raczej kupiłbym Zalmana VF700Cu ( co już ja uczyniłem i czekam aż dojdzie ), wtedy napewno i ciszej i wydajnie, te silencery wcale takie ciche nie są jak się wydaje.

pozdrawiam,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może i masz rację ale ta cena.....

Prosze o wypowiedź posiadacza takiego silencera(najlepiej z 6800 z leadtek 256)

pozdrawiam

Wybacz kolo, ale co się spodziewasz za małą kasę, że coś co jest tanie będzie super-hiper-lux ? Wybacz, ale niestety za jakość się płaci, niby Pentagram tańszy i niby to samo, ale...

Montaż upierdliwy do bólu (trzecia ręka needed), zapinka też niebezpieczna, sztywna jak psi c.h.u.j. i trzeba bardzo uważać, z GF5900XT, którego miałem nie było problemu bo miał "blachę" na jajcu.

Poza tym nie uważam, że chłodzenie GPU i pamiątek jednym kawałkiem blachy nie jest dobrym rozwiązaniem.

pozdrawiam,

Edytowane przez fiskomp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam NVsilecnera 5 z 6800 GT 256 MB...

nie wiem skad kolega to bieze ale jest to leprze chlodzenie jak dla mnei do Zalmana...

JEST zaczesnei ciche jak sie ustawi recznie szybksco waitraka... na 25% (ponizej 17 db) nie slychac go a na 50%(ok 20 db) jest minimlanie slyszlane (ale to tylko w grach) !!! Chlodzni wysminice po podkreceniu na 440 / 1200 i zwieszeniu napieca na 1.5 na rdzeniu temeptarura nie przekracza 65 stopni!!:) wiec jest naprade OK:) ... Do tego WYPUSZCZA powietrze poza obudwoe... taki Zalman czy Pentagram cale ciepło walaja do obudowy!!!:) JAK dla mnie Silencer WYMIATA:) ... (jak byc o jak ktos chce mega wydajnsoc to se ustawia watrak na 100% i wtedy u mnie jest ok. 60 stopni)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem skad kolega to bieze ale jest to leprze chlodzenie jak dla mnei do Zalmana...

JEST zaczesnei ciche jak sie ustawi recznie szybksco waitraka... na 25% (ponizej 17 db) nie slychac go a na 50%(ok 20 db) jest minimlanie slyszlane (ale to tylko w grach) !!! Chlodzni wysminice po podkreceniu na 440 / 1200 i zwieszeniu napieca na 1.5 na rdzeniu temeptarura nie przekracza 65 stopni!!:) wiec jest naprade OK:) ... Do tego WYPUSZCZA powietrze poza obudwoe... taki Zalman czy Pentagram cale ciepło walaja do obudowy!!!:) JAK dla mnie Silencer WYMIATA:) ... (jak byc o jak ktos chce mega wydajnsoc to se ustawia watrak na 100% i wtedy u mnie jest ok. 60 stopni)

Tryb wypowiedzi, czytanie ze zrozumieniem, po prostu ręce opadają ;(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba nie miales Zalmana lub Pentagrama, że piszesz takie coś..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy mozliwe jest np. poprzez modyfikacje biosu na stale ustawic w karcie 6800LE aby dzialala jako 16p/6v?

w jaki sposob (jesli sie da) zmienic nazwe karty rozpoznawana przez system? zeby np zamiast 6800LE byla rozpoznawana jako GT?

hmm jeszcze jedno, jakie powinno byc standardowe napiecie na rdzeniu leadtek 6800LE w trybie 3d? (u mnie bylo ustawione 1.4V, a wszedzie gdzie przegladam strony to pisza ze 1.2, 1.3) czy to zalezy od wersji karty np LE, GT, Ultra? ustawilem u siebie z 1.4 na 1.5 a boje sie zeby sie nie zjaral rdzen

Edytowane przez inesian

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy mozliwe jest np. poprzez modyfikacje biosu na stale ustawic w karcie 6800LE aby dzialala jako 16p/6v?

w jaki sposob (jesli sie da) zmienic nazwe karty rozpoznawana przez system? zeby np zamiast 6800LE byla rozpoznawana jako GT?

hmm jeszcze jedno, jakie powinno byc standardowe napiecie na rdzeniu leadtek 6800LE w trybie 3d? (u mnie bylo ustawione 1.4V, a wszedzie gdzie przegladam strony to pisza ze 1.2, 1.3) czy to zalezy od wersji karty np LE, GT, Ultra? ustawilem u siebie z 1.4 na 1.5 a boje sie zeby sie nie zjaral rdzen

odnośnie odblokowania potoków na stałe luknij tutaj , jeżeli chodzi o napięcie gpu 6800LE to wynosi 1.1v(nie da się podbić tego napięcia poprzez nibitora itp program , tylko hexeditorem można) ,więc nadal masz 1.1v bo wyciągasz na gpu 370mhz , sam wyciągam na 1.1v 385mhz , chcesz mieć rozpoznawaną karte jako GT to wgraj bios od Asusa 6800gt 128mb odrazu napięcie na gpu podskoczy ci na 1.2v i osiągniesz 400mhz na rdzeniu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

spróbuj zapodać ten bios ja tego urzywam jest od 6800gt asusa

bios nie dal mi nic oprocz masy artow na pulpicie.

po wgraniu oryginalnego biosu od winfasta przestalo mi tez liczyc ram grafiki przy starcie kompa :razz:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale to 1.1V to jest dla 2D czy 3D?

mnie pokazuje cos takiego po otwarciu oryginalnego biosu

Dołączona grafika

a to czy nadal mam standardowe napiecie czy wiecej to ciezko stwierdzic, bo to ze mam rdzen na 370 to tylko dlatego ze dalej nie mialem czasu sprawdzac, ale jak znajde chwile to zrobie dalsze testy :)

Edytowane przez inesian

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bios nie dal mi nic oprocz masy artow na pulpicie.

po wgraniu oryginalnego biosu od winfasta przestalo mi tez liczyc ram grafiki przy starcie kompa :razz:

ja tam nie mam artów na tym biosie

ale to 1.1V to jest dla 2D czy 3D?

mnie pokazuje cos takiego po otwarciu oryginalnego biosu

Dołączona grafika

a to czy nadal mam standardowe napiecie czy wiecej to ciezko stwierdzic, bo to ze mam rdzen na 370 to tylko dlatego ze dalej nie mialem czasu sprawdzac, ale jak znajde chwile to zrobie dalsze testy :)

masz napięcie 1.1v w 3d(tryb 2d nie istnieje , nie został uaktywniony , 6800 mają tak defaultowo)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja tam nie mam artów na tym biosie

masz napięcie 1.1v w 3d(tryb 2d nie istnieje , nie został uaktywniony , 6800 mają tak defaultowo)

co to wogole za brednie?? ma 1.1V w 3D?? skad to wziales? z nieba?? 1,1 ma w 2D przeciez wyraznie widac na screenie

jak moze nie istniec tryb 2D :blink:

(btw tak samo jak widze w Twoim podpisie ze masz niby napiecie 1,2V..skad to niby odczytales?? pewnie z jakiegos everesta tak?? napisz do nvidii..moze sami nie wiedza ze ich karty pracuja z nizszym napieciem i jescze przy tym sie krecą :lol: :mur: )

powiem na przykładzie 6800:

1,1 w 2D

1,2 w thr

1,3 w 3D

i tak powinno byc defaultowo..niektore progsy zle odczytują napiecie 3D i podają ze jest niby 1,4 ale to nie prawda..jest 1,3V

@inesian - jak chcesz to skontaktuj sie ze mna na GG..juz wiele biosow do 6800 przerobilem i zrobie Ci hexem "prawdziwe" 1,4V w 3D

6315875

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak chcesz to skontaktuj sie ze mna na GG..juz wiele biosow do 6800 przerobilem i zrobie Ci hexem "prawdziwe" 1,4V w 3D

tylko czy na standarowym chlodzeniu leadteka karta sie nie zjara?

mam zamiar zalozyc na nia zalmanka v700-cu (czy jak to sie tam pisze ;]) tylko brakuje mi radiatorkow na pamiatki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na swojego 6800GS GALAXY zamontowałem ZALMANA 700CU (bez żadnych problemów - montaż prosty wręcz dziecinny) i znów ciesze się pełnią ciszy :)

Zaraz po montażu temp spadła o prawie 10`C !!! POLECAM GORĄCO jako zamiennik do fabrycznego coolera od którego uszy puchły

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co to wogole za brednie?? ma 1.1V w 3D?? skad to wziales? z nieba?? 1,1 ma w 2D przeciez wyraznie widac na screenie

jak moze nie istniec tryb 2D :blink:

(btw tak samo jak widze w Twoim podpisie ze masz niby napiecie 1,2V..skad to niby odczytales?? pewnie z jakiegos everesta tak?? napisz do nvidii..moze sami nie wiedza ze ich karty pracuja z nizszym napieciem i jescze przy tym sie krecą :lol: :mur: )

powiem na przykładzie 6800:

1,1 w 2D

1,2 w thr

1,3 w 3D

i tak powinno byc defaultowo..niektore progsy zle odczytują napiecie 3D i podają ze jest niby 1,4 ale to nie prawda..jest 1,3V

@inesian - jak chcesz to skontaktuj sie ze mna na GG..juz wiele biosow do 6800 przerobilem i zrobie Ci hexem "prawdziwe" 1,4V w 3D

6315875

w evereście nie ma podanego napięcia , przykro mi niestety 6800 ma 1.2v(jest tylko jeden tryb aktywny) , 6800le 1.1v , jeżeli twierdzisz inaczej po prostu się nie znasz, moje wyniki 1.1v 385mhz , 1.2v 420 , 1.4v 445mhz , vid 0 - 1.1v , vid 1 -1.2v , vid 2 - 1.3v , vid 3 -1,4v , vid 4 -1.5v , aby mieć tryby 2d i throttle trzeba je samemu uaktywnić w nibitorze , nie wierzysz to wejdz w hardware monitoring w rivie i pokazane ,który vid jest aktywny w danym momencie , uruchom aplikacje 3d w oknie i zobaczysz ,że vid jest zawsze taki sam tzn że napiecie takie same ponieważ jest tylko jeden tryb , a jak samemu uaktywnisz tryb 2d i zapodasz różne napięcie dla 3d i 2d to vid będzie się zmieniał , jeżeli dalej nie wierzysz to weś miernik do ręki i zmierz napięcie na karcie , nie trafiłeś na młotka , więc innym możesz wstawiać kity ale nie mnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w evereście nie ma podanego napięcia , przykro mi niestety 6800 ma 1.2v(jest tylko jeden tryb aktywny) , 6800le 1.1v , jeżeli twierdzisz inaczej po prostu się nie znasz, moje wyniki 1.1v 385mhz , 1.2v 420 , 1.4v 445mhz , vid 0 - 1.1v , vid 1 -1.2v , vid 2 - 1.3v , vid 3 -1,4v , vid 4 -1.5v , aby mieć tryby 2d i throttle trzeba je samemu uaktywnić w nibitorze , nie wierzysz to wejdz w hardware monitoring w rivie i pokazane ,który vid jest aktywny w danym momencie , uruchom aplikacje 3d w oknie i zobaczysz ,że vid jest zawsze taki sam tzn że napiecie takie same ponieważ jest tylko jeden tryb , a jak samemu uaktywnisz tryb 2d i zapodasz różne napięcie dla 3d i 2d to vid będzie się zmieniał , jeżeli dalej nie wierzysz to weś miernik do ręki i zmierz napięcie na karcie , nie trafiłeś na młotka , więc innym możesz wstawiać kity ale nie mnie

wiedz ze Ty tez nie trafiłes na "młotka"..przejrzyj sobie ten (albo ten drugi temat o 6800)...juz sporo czasu temu bylo opisywane zmienianie napięc za pomocą hexów..8c02 odpowiada za 1,3V, nastepnie warotsci przedtem 7801 odpowiada za thr, 6E00 za 2D..zmieniajac ostatnia wartosc na 8c03 uzyskujemy 1,4V na GPU..zmieniając WSZYTSKIE podane przeze mnie wartosci na 8C03 uzyskujemy wszedzie 1,4V

dodatkowo jak wyjasnisz niby Twoja teorie porownującdo tego iz w Vid MODE masz 3 Voltage?? VID 0,1,2...niby po co to?? kazade VID ma odpowiednie napiecie ktore jest dla 2d,thr,3d

po co niby mowiono ze zmiana napiecia na wszytskie tryby 2d,thr,3d da wieksza stabilnosc i nawet brak freezow??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie przekonam cię , po prostu musisz sam to sprawdzić , co z tego że w biosie są napięcia 1.1v , 1.2v , 1.4v jak jest aktywny jeden tryb z jednym taktowaniem i napięciem 1.2v , musisz to sam sprawdzić ,bo inaczej będziesz uważał , że herezje wygłaszam , a z tym ustawianiem dla wszystkich trybów tego samego napięcia nic nie wnosi w przypadku aktywnego jednego trybu dlatego musisz to sam sprawdzić lub uwierzyć mi na słowo bo sprawdzałem to programowo(rivą- zawsze ten sam vid, dopiero po uaktywnieniu trybu 2d i ustalenia niższego napięcia dla tego trybu widać jak przy uruchamaniu aplikacji 3d załącza się wyższy vid czyli wyższe napięcie) i miernikiem , a jeżeli chodzi o wpisy w hexie to pierwsze dwa znaki są mało ważne tylko pozostałe 00,01,03,04 oznaczają który vid zostanie uaktywniony(dwóch pierwszych nie zmieniałem , sprawdze być może dzięki nim można ustawiać pośrednie wartości np 1.25 , 1.35 itd)

Edytowane przez sideband

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam juz chwilkę ASUSA V9999GT/TD grając mam temperatury: GPU 62-66 stopne RAM 58-62 stopnie, jakie są normalne temperatury dla tych układów których lepiej nie przekraczać? Zamierzam też zmienić standardowe chłodzenie na NV Silencera 5 co wiąże się z tym że w przypadku ASUSA muszę przerobić wtyczkę Silencera i zasilanie brać z zasilacza ponieważ wtyczka nie pasuje do gniazda na karcie, czy oprócz smart doctora sa jeszcze jakieś programy zabezpieczające kartę przed przegrzaniem? smart doc daje komunikaty że lepiej zainstalować sterowniki od ASUSA a oni nie mają ich zbytnio naczasie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=79120387 <--- Co o tym uważacie? Jest to zwykły 6800 tylko z zablokowanymi potokami? Jak wiem to w wersjach pci-e nie da sie potoków odblokować... Pamiątki ma bardzo niezłe tylko właśnie zastanawia mnie ta kwestia z możlwością odblokowania tych potoczków

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tyle to ja wiem... tylko czy ty dokładnie przeczytałeś tą aukcje? Koleś wyażnie tam pisze, że sie da heh... A dodatkowo to jest jakaś nieznana wersja ultimate - może ona ma rdzeń od 6800 a nie od 6800xt i dlatego niby utlimate w którym da się potoki odblokować?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...