Skocz do zawartości
Nyny

GeForce 6800 / GT / Ultra

Rekomendowane odpowiedzi

Siema

Mam problem

W niektórych grach np call od duty Dodatek, The Suffering Ties That Bind podczas grania mam bardzo małe fps

W call od duty gram wszystko na maxa w rozdzielczości 1024 jak włączę na wysokie detale to gra chodzi super ok 100 fps jak już dam na Extra (pierwsza misja) to gra ma 20-30fps i działa gorzej niż na 9550 :mur: nie wiem, czemu tak jest zmieniałem już stery od grafy na inne te starsze i nowsze oraz od płyty i nic nie pomogło

natomiast w grze The Suffering Ties That Bind spadki mam jak jest walka nie zawsze czy detale mam na low czy na maxa zawsze fps spada nieraz do 20 :cry: FEAR Q4 DooM3 chodzą 3x lepiej od tych gierek nie wiem może kod w tych grach jest jakiś skopany albo ja mam cos ze sprzętem, w co wątpię

Wiem ze proc może trochę ograniczać wydajność karty no, ale bez przesady nawet magistrale dałem na 500 i nic wciąż to samo

Może to jest normalne,(w co wątpię), ale czy ktoś jeszcze cos takiego zaobserwował w ww. grach?

Poradźcie cos, bo taka karta a nie radzi sobie z takimi grami :angry:

Teraz żałuję ze kupiłem Nvidie :cry:

Edytowane przez remi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Siema

Mam problem

W niektórych grach np call od duty Dodatek, The Suffering Ties That Bind podczas grania mam bardzo małe fps

W call od duty gram wszystko na maxa w rozdzielczości 1024 jak włączę na wysokie detale to gra chodzi super ok 100 fps jak już dam na Extra (pierwsza misja) to gra ma 20-30fps i działa gorzej niż na 9550 :mur: nie wiem, czemu tak jest zmieniałem już stery od grafy na inne te starsze i nowsze oraz od płyty i nic nie pomogło

natomiast w grze The Suffering Ties That Bind spadki mam jak jest walka nie zawsze czy detale mam na low czy na maxa zawsze fps spada nieraz do 20 :cry: FEAR Q4 DooM3 chodzą 3x lepiej od tych gierek nie wiem może kod w tych grach jest jakiś skopany albo ja mam cos ze sprzętem, w co wątpię

Wiem ze proc może trochę ograniczać wydajność karty no, ale bez przesady nawet magistrale dałem na 500 i nic wciąż to samo

Może to jest normalne,(w co wątpię), ale czy ktoś jeszcze cos takiego zaobserwował w ww. grach?

Poradźcie cos, bo taka karta a nie radzi sobie z takimi grami :angry:

Teraz żałuję ze kupiłem Nvidie :cry:

A my to kuźwa wróżki, żeby wiedzieć jaką masz grafikę, jak piszesz takie ogólniki, to byś podał chociaż model karty. A tak poza tym, to jak masz 128 MB ramu na karcie, to co się dziwisz, że na extra detale sie tnie. Za mało ramu i tyle.

pozdrawiam,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A my to kuźwa wróżki, żeby wiedzieć jaką masz grafikę, jak piszesz takie ogólniki, to byś podał chociaż model karty. A tak poza tym, to jak masz 128 MB ramu na karcie, to co się dziwisz, że na extra detale sie tnie. Za mało ramu i tyle.

pozdrawiam,

sory nie zauwazylem ze nie dodalem sygnatury :mur:

po co odrazu nie tak unosic?

nie pisalem ze twnie sie w grach tylko ze sa spadki FPS ramu narazie starcza mam wplanach dokupic dodatkowe 512

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chcesz grać na ustawieniach extra w cod 2 ustaw w biosie agp size min 256mb

mam ustawione na 256

chyba nie rozumiemy sie o co mi chodzi NIE TNIE MI W GRACH TYLKO SA SPADKI FPS a w COD roznica miedzy wysokimi detalami a Extra wynosi ok 100 FPS wiec chyba cos nie gra

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to umnie prawie różnicy nie ma w fpsach może minimalnie , tylko większy plik wymiany robi i tyle

to czyli umnie jest cos skopane :cry: COD normalnie smiga na EXTRA a dodatek cos szwamkuje moze dlatego ze mam polska wersje :-P

a czy ma ktos The Suffering Ties That Bind i moze sie wypowiedziec czy jak jest jakas walka to czy mu FPS mocno spada?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej

Moja karta to AOPEN AEOLUS 6800 LE@6800 128 MB 256bit 16potoków, 6 VS

Sterowniki 77.72

Nie mam pojęcia jak sprawdzić temperaturę tej karty!!!!

SpeedFan pokazuje jakieś bujdy - 25C, czasami po restarcie 74C ale ona i tak nie zmienia się ani trochę, nawet jak gram w COD 2 parę godzin.

Jak ktoś ma tą kartę i wie jak sprawdzić temp to prosze o wskazówki.

Aha - jak myślicie czemu mam 3DMarku 03 - 8891, a w 3DMarku 05 - 4185 punktów????

To trochę chyba za mało????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie - w sterach jej nie ma!!!!!!!

W programie RivaTuner też nie!!!!!!

A co do wyników w Markach to czy jak zmienię BIOS karty na rev3 (obecnie mam rev1) to coś pomoże???

Aha - procesor Athlon XP 2500 @ 3200

Edytowane przez punto_krak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to dziwne , że nie masz temperatury pewnie wina biosu nie wiem czy jak zmienisz bios coś to pomoże , ale jaką są różnice między rev 1 a rev 3 , może tak być że rev 3.0 to ma 256mb , po prostu wgraj najnowszy dostępny bios jaki jest do twojej karty zgodny z twoją rewizją

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Własnie - ja też nie wiem, bo chyba raczej nie!

Po zaistalowaniu programu: NVTempLogger v3.34 i uruchomieniu go coś takiego mi się pokazało:

YOUR CARD IS NOT CAPABLE OF TEMPERATURE MONITORING. EXITING.....

:mur: :mur: :mur: :mur: :mur: :mur:

Wszystkie karty z serii 6800 mają monitoring temeratury a Aopen 6800 le nie??????

Jak ktoś ma jakiś pomysł........

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sprawdz jeszcze w everest-ie oczywiscie najnowsza ver., bycmoze karta ma skopany czujnik lub wcale go niema-lub ma taki ktorego soft nieobsluguje,tak jak np winfast niepokazuje napiec i obrotow wiatraka,choc asus to ma...

Ja u siebie odkrylem cos takiego: wrzucilem bios z ustawieniami 1,4V gpu i 400Mhz, pamieci na 900Mhz .Marki ok, gry tez.Az tu odniechcenia zapodalem MotoGP i zoonk !!! koles na motorze ma straszne arty !!! wiec zmniejszam kolejno mhz i dopiero przy 375/850 bylo w miare ok. Ale jeszcze raz postanowilem zaryzykowac i wgralem ten sam bios 400/900 tylko ze napiecie (na wszystkie tryby jednakowe oczywiscie) dalem 1,3V i znow zoonk !!! tyle ze pozytywny, bo karta ani jednego arta niepokazala !!!

Wniosek taki: zbyt duże napięcie na GPU powoduje przekłamanie w grafice.Troche to dziwne,bo chyba ultra ma w standardzie 1,4v na gpu,a to przeciez sa te same tyle ze selkty.

W każdym razie pozbylem sie artow zmniejszajac napiecie na gpu.

Sorki jesli to juz bylo ale niemialem checi przegladac topicu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chcę zakładać nowego tematu więć się zapytam tutaj, ostatnio kupiłem glaciera galaxy geforca 6800 gt 256/256. Nic nie podkręcałem. Gry chodzą mi dobrze, ale w Far cry się na początku jakieś arty robiły ( grafa była do kitu) to sciągnąłem te wszytkie patche i trochę pomogło, ale dalej mi tło zanika i się gra dzkiwnie przycina( klatki raczej wporządku tylko jak idę to się tnie na kilka sekund i stoi w miejscu).Więc mam takie pytanie(czytałem trochę na forum): czy mam może zasłaby zasilacz(w instrukcji napisane że min 300-350) ja mam jakiegoś 350 logic'a(vol 115/230, Freq 60~50 Hz, +3+5+12-5-12+5VSB i odpowiednio:28A 35A 16A 0.3A 0.8A 2A) czy karta coś walnięta ale w 3d marku 03 miłem na normalu 11tys.punktów w rozdzielczości 1024.w riva tunner raczej dobrze zegar pokazywało Dołączona grafika

temp karty55-60 i napięcia z everesta

Procesor 3409 RPM

Napięcie rdzenia procesora 1.50V

+3.3V 3.30V

+5V 5.16V

+12V 12.28V

+5V podczas wstrzywania pracy 5.03V

CBAT bateri CMOS 2.78V

przy sterach71.89 78.01 i najnowszych 81.85 tak samo

Napięcia w biosie to ustawienia fabryczne Agpvoltage 1.5

cpu Voltage Default

memory Voltage De..

Agp Aperature Size 64 an 256 tak samo

Edytowane przez M@C

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam takie pytanie odnośnie grafy : GF 6800 Galaxy. Mianowicie... chciałbym zakupić tę grafe tylko nie wiem czy bedzie płynie działać na moim kompie. Chodzi mi o stabilną prace.

Mój komp :

płyta główna : Asrock K7S41GX

procek : Barton 2600+

ram : 256 + 512

zasiłka : 350 W ( tylko że to jest jakiś NO NAME )

obecna grafa : GF FX 5200 128 MB

Link do grafy którą mam na oku : http://www.allegro.pl/show_item.php?item=70617074

Nie chce wydawać 8 stówek na próżno.

Jaką karte grafy polecacie tak do 800 zł na AGP ? No i żeby płynie chodziła na mojej konfiguracji... Myśle że moja zasiłka jakoś wytrzyma (póki co chodzi płynie )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam takie pytanie odnośnie grafy : GF 6800 Galaxy. Mianowicie... chciałbym zakupić tę grafe tylko nie wiem czy bedzie płynie działać na moim kompie. Chodzi mi o stabilną prace.

Mój komp :

płyta główna : Asrock K7S41GX

procek : Barton 2600+

ram : 256 + 512

zasiłka : 350 W ( tylko że to jest jakiś NO NAME )

obecna grafa : GF FX 5200 128 MB

Link do grafy którą mam na oku : http://www.allegro.pl/show_item.php?item=70617074

Nie chce wydawać 8 stówek na próżno.

Jaką karte grafy polecacie tak do 800 zł na AGP ? No i żeby płynie chodziła na mojej konfiguracji... Myśle że moja zasiłka jakoś wytrzyma (póki co chodzi płynie )

Po pierwsze ta karta z linku to karta na PCX'ie, a ty chcesz na AGP, kup taka jak ta, jaką mam w podpisie, Galaxy Glacier GF6800, widziałem takie na Allegro, za swoją dałem 769 zł, odblokowała sie spokojnie na 16/6. Co do zasiłki, może nie udźwignąć, zależy od jakości tego no-name'a. Czasem mogą być problemy, acz niekoniecznie.

Teraz do kolegi M@C : - to nie wina grafiki, nic nie napisałeś o swoim konfigu, problem z przycięciami nie jest jednoznaczny i może być spowodowany różnymi czynnikami. Podaj dokładniejsze dane.

pozdrawiam,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz do kolegi M@C : - to nie wina grafiki, nic nie napisałeś o swoim konfigu, problem z przycięciami nie jest jednoznaczny i może być spowodowany różnymi czynnikami. Podaj dokładniejsze dane.

pozdrawiam,

Płyta MSI K8N Neo(MS-7030)

AMD 64(754) 3000(10x200mhz)

1GB ramu(2x200)(raczej normalny nie kingstony:)

Edytowane przez M@C

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Płyta MSI K8N Neo(MS-7030)

AMD 64(754) 3000(10x200mhz)

1GB ramu(2x200)(raczej normalny nie kingstony:)

masz nforce 3 więc nic nie poradzisz , pomóc może troche najwyżej wyłączenie fast write ewentualnie jeszcze sideband adressing , jeżeli będziesz miał dalej zacięcia , bedziesz musiał obniżyć taktowania pamięci o jakieś 50-100mhz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

WIęc wyłączyłem fast write i pomogło. Dzięki :lol2:

Agp side band adress jest u mnie w książce lecz w biosie nie znalazłem. Może biosa uaktualnić?

Jeszcze pytanie do fast write, czy bedzie odczuwalny jakiś spadek mocy karty( raczej nie zauważyłem) bo jak minimalny to nie ma o czym mówić ale jak będzie większy?, i jeszcze drugie pytanie:te fast write w jaikm stopniu poprawia/usprawnia 8x?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wie ktos gdzie mozna kupic 6800 gs na agp? i czy w ogole mial ktos juz z tym stycznosc ;)

GeForce 6800 GS na AGP jeszcze nie ma, ale ma być w przyszłości.

Dostępna jest wersja na PCI-E, lecz jeszcze nie jest dostępna u nas. Komputronik ma mieć dostawę 15 listopada prawdopodobnie -->Oferta, i jeszcze oferta Arche.

Recenzje tej karty można znaleźć na FrazPC i na Guru3d.

Karta ciekawa, jednak to nic nowego, zegary poszły w górę. Dobrze wypada w testach. Taka odmłodzona karta Nvidii, aby na święta można było coś promować :) Taki prezent pod choinkę przyda się :) Cena wysoka, a na AGP pewno wyższa :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

GeForce 6800 GS na AGP jeszcze nie ma, ale ma być w przyszłości.

Dostępna jest wersja na PCI-E, lecz jeszcze nie jest dostępna u nas. Komputronik ma mieć dostawę 15 listopada prawdopodobnie -->Oferta, i jeszcze oferta Arche.

Recenzje tej karty można znaleźć na FrazPC i na Guru3d.

Karta ciekawa, jednak to nic nowego, zegary poszły w górę. Dobrze wypada w testach. Taka odmłodzona karta Nvidii, aby na święta można było coś promować :) Taki prezent pod choinkę przyda się :) Cena wysoka, a na AGP pewno wyższa :?

jeżeli chcesz na agp to czy nie lepiej kupić ge 6800 gainward golden sample mam go i jestem w pełni zadowolony osiągi takie same a jak się postarasz to będą wyższe :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Planuje zakupić jakąś wydajną grafike na miejsce mojego wysŁużonego R9800 :-)

Planowałem wcześniej kupić coś z x800 pod AGP ale ceny mnie odstraszają.

Tak więc wybór padł chyba na GF6800.

Moja pŁyta główna jest na NF3, kupiłem ją w styczni i niemam zamiaru pozbywać sie jej.

I tu zaczyna sie problem, dotarły do mnie informacje że NF3 i GF6800 są nikompatybilne :blink:

O co tu chodzi ? czym sie to bjawia itp...

Prosiłbym o jakieś szczegóły, ewentualnie o jakieś linki do tego problemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Planuje zakupić jakąś wydajną grafike na miejsce mojego wysŁużonego R9800 :-)

Planowałem wcześniej kupić coś z x800 pod AGP ale ceny mnie odstraszają.

Tak więc wybór padł chyba na GF6800.

Moja pŁyta główna jest na NF3, kupiłem ją w styczni i niemam zamiaru pozbywać sie jej.

I tu zaczyna sie problem, dotarły do mnie informacje że NF3 i GF6800 są nikompatybilne :blink:

O co tu chodzi ? czym sie to bjawia itp...

Prosiłbym o jakieś szczegóły, ewentualnie o jakieś linki do tego problemu.

tutaj

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...