Skocz do zawartości
Nyny

GeForce 6800 / GT / Ultra

Rekomendowane odpowiedzi

No bo to zwykle 6800. I odblokowac da sie na 12p, bo nv43 fizycznie tyle ma, a nie jak mysilal inesian, ze da sie walnac moda na 16p :-|. Jesli te pamieci ma rzeczywiscie 1.6 ns to bedzie...hmmm przyjemne 6800 GS.

Popiół, chcesz ta grafe zapodac na swoja plyte glowna ?

Edytowane przez Soldier666

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiesz taki tępy to ja niejestem :) Tylko pytałem z ciekawości... A co do tego to niedługo mam zamiar zmienić płyte główną. Btw jaka będzie najlepsza i tania płyta główna z możliwościami OC pod pcx i soc939? :)

P.s Tylko nie odpowiadajcie, że takie rzeczy tylko w erze :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Nawiązując do poprzedniej mojej wypowiedzi:

Ogólnie się wpieniłem i mam zamiar zmienić chłodzenie na mojej karcie, planuję zakup Zalmana VF700Cu, czy ktoś już zmieniał chłodzenie bądź na takiej jak moja, lub Leadetek'u, czy jest to dość upierdliwe, czy raczej niekłopotliwe ?

Na wcześniejszym GF5900XT zakładałem Pentagrama i było trochę ciężko (brak 3 ręki) ale poradziłem, faktem jednak pozostaje, że zapięcie Pentagrama jest dosyć sztywne, czy w Zalmanie jest to łatwiejsze ?

Pytanko dotyczy też problematyczności usunięcia starego "chłodziwa", czy pasty stosowane w oryginale raczej "cementują" układ chłodzenia, czy da się go zdjąć raczej bezproblemowo. Czy rdzeń w GF6800 jest "nagi", czy ma jakąś blachę dla zabezpieczenia ?, chciałbym podzielić się moimi wrażeniami ze zmiany chłodzenia na Galaxy Glacier GF6800.

Jak mnie już uspokojono wcześniej demontaż grafiki był bezproblemowy, ba, prostacki, przy okazji wyszło, że jeżeli ma ktoś tą kartę, niech zdejmie chłodzenie i porządnie przesmaruje zarówno rdzeń, jak i plajsterki pod pamięci, ta ilość pasty woła o pomstę do nieba i nałożona jest tak, że człowiek mimowolnie puszcza wiązankę pod adresem "małych śmiesznych żółtych ludzików" . W moim egzemplarzu do tego brakowało jednego plasterka na jednej kości pamięci, która z zewnątrz była raczej niewidoczna, z tego wniosek wypływa taki, że lepiej się upewnić, a nie dziwić, że mogą być różne cyrki z obrazem (różne chłodzenie poszczególnych kostek pamięci).

Przy tej okazji powiem, że opisy na Allegro kłamią, bo pamięci to nie Samsungi, tylko rasowe Hynix'y F-22 (2,2ns). Przynajmniej w moim egzemplarzu, a spotkałem się z opisami, że albo Samsung 2,2ns, albo Samsung 2,8ns.

Montaż Zalmana VF-700Cu, przegiegł bezproblemowo i faktycznie nie ma porównania z Pentagramem XC-80Cu, tam była mordęga, a tu luzzzzz.

Teraz testy i pomiary.

Na początek tradycyjnie Smarki, tu nic się nie zmieniło jeżeli chodzi o punktację (nic nie zmieniałem w taktowaniach i wyniki są w stopce), bardziej zależało mi na pomiarze temperatury i hałasu.

Co do pierwszego, najpierw zapuściłem w pętelce 3DMark 2k5 przez pół godzinki, żeby wygrzać kartę, przez cały czas temp. utrzymywała się (wg RivaTuner i jej monitoringu) na poziomie 57-60stC (wentyl puszczony na 5V).

Potem sprawdzenie jeszcze wyników w 3DM2k3, a potem godzinna partyjka w FEAR. Temperatura nie przekroczyła tych magicznych 60stC. Na 12V temperatury niższe o 4-5stC. Nadmieniam, że pasta to Ceramique i trzeba trochę poczekać, żeby nabrała swoich pełnych właściwości.

Jeżeli chodzi o hałas, to jest zdecydowanie ciszej, nie wiem, czy to była wina egzemplarza, ale ten Glacier terkotał, niby cicho, ale w nocy mógł do szału doprowadzić, no i w odróżnieniu od NV Silencer'a, nie ma dodatkowych płytek z miedzi pod chłodzenie pamięci, tylko jakieś tam silikonowe plasterki, które do tego, są tylko ot tak przylepione w odpowiednich miejscach, ale nie na czymś tam przewodzącym ciepełko, ale trzymają się tylko ze względu na swoją lepkość . Ogólnie polecam zmienić chłodzenie, przynajmniej na Silencer'a (chociaż nie jestem do niego przekonany).

pozdrawiam,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czesc mam GeForce-a 6800, takiego jak w podpisie :) 16potokow i 6vp 400/880, w 3DMark-u 2005- 4830pkt, 03- 11334, w Aquamrak- 58856pkt. Mam zamontowane chlodzenie Pentagram Freezone XC-80 Cu, w stresie na max obrotach mam 57*.

Moje pytanie jest nastepujace, czy zmiana biosu w karcie, podniesienie napiecia cos da?? Czy pojdzie ja wiecej wykrecic, czy mozliwe jest uzyskanie lepszych wynikow, jak to zrobic, czy nie bedzie sie zbyt mocno grzac, i jakie jest prawdopodobienstwo uszkodzenia karty np. po wgraniu nowego biosu?? :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Modowalem na napiecie 1.5V max, ale zamiast zwiekszenia wydajnosci dostalem artefakty juz przy gpu 350MHz, takze zwiekszenie napiecia nie zawsze idzie w parze z odblokowaniem mozliwosci o/c. Czy przez wgranie BIOSu da sie uszkodzic karte ? I tak i nie. Jak pojedziesz za mocno z Vcore to GPU moze poprostu sie zwalic i nawet po powrocie do defaultowych ustawien moga wystepowac artefakty badz freezy systemu. Natomiast przy bledzie we wgrywaniu BIOSu to najwyzej mozna karte unieszkodliwic, trzeba posiadac druga na PCI i sflaszowac od nowa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam, mam okazję wziąć gf6800gt na pcie za 800zł - opłaca się? bo jeszcze na oku miałem 6800gsa który jest konkurencyjny :/ nie wiem co w tej sytuacji zrobić...

zaraz się dowiem o szczegółach tej karty

tymczasem:

http://allegro.pl/show_item.php?item=78239505

Primo, to nie 800, bo "cena minimalna nie została osiągnięta", duo, w opisie babol, bo na górze wypisuje, że pamięci jest 512MB, a niżej, że 256MB, coś tu nie tak, do tego, za mało pozytywów.

Ja bym się nie podniecał.

pozdrawiam,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Modowalem na napiecie 1.5V max, ale zamiast zwiekszenia wydajnosci dostalem artefakty juz przy gpu 350MHz, takze zwiekszenie napiecia nie zawsze idzie w parze z odblokowaniem mozliwosci o/c. Czy przez wgranie BIOSu da sie uszkodzic karte ? I tak i nie. Jak pojedziesz za mocno z Vcore to GPU moze poprostu sie zwalic i nawet po powrocie do defaultowych ustawien moga wystepowac artefakty badz freezy systemu. Natomiast przy bledzie we wgrywaniu BIOSu to najwyzej mozna karte unieszkodliwic, trzeba posiadac druga na PCI i sflaszowac od nowa.

Czyli niema sensu podnosic napiecia i zmieniac BIOSU?? Wiecej juz nie pojdzie jak na 400/880??z 16potokami i 6v?Wiem ze to zalezy od karty, ze kazda sie inaczej kreci, ale po wgraniu BIOSU na karcie, na tych ustawieniach moze chodzic niestabilnie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szukam jakiegos WYDAJNEGO i CICHEGO chłozenia na 6800LE Leadteka

Prosze zauwazyc, ze ta karta ma "KILO" Miedzy na sobie Smile

fotosy:

http://vgacentral.4ce.hu/gfx/leadtek_gf680...e_kimenetek.jpg

http://vgacentral.4ce.hu/gfx/leadtek_gf680...ek_gf6800le.jpg

dół:

http://vgacentral.4ce.hu/gfx/leadtek_gf680...le_hatulrol.jpg

Mam takze pentagrama XC-80 CU - leży teraz nieuzywany, pozostalosc po 6600GT :)

Jakie doradzcie?

Myslalem nad

ARCTIC COOLING - NV Silencer 5 rev. 3.0 GF 6800-7800

http://www.cooling.pl/product_info.php?cPa...roducts_id=1136

edit:

Teraz sprzedalem Pentagrama XC-80 CU

Kupić Silencera? CICHSZY od PENTAGRAM'a ????

pod to bedzie pasta Ceramique :)

prosilbym o odpowiedz!

PS. A dalo by sie zamonotwać tak, ze na gorze jest ta miedź a na dole

Silencer ??? i:) Jak sie trzyma ta miedz na gorze?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam Asusa V9999GT/TD ma on mały radatorek na regulatorach napięcia (tam gdzie kondensatory i gniazda zasilania) skutecznie uniemożliwia on dociśnięcie NV Silencera 5 rev2 do GPU, a jest potrzebny, czy wersja NV Silencer 5 rev3 pozbyła się tego problemu czy występuje on nadal? I tak teraz z innej beczki... zamówiłem już Pentagrama XC-80 CU, jakie radiatorki na pamięci proponujecie? ostatnio grając w NFS: Most Wanted na standardowym chłodzeniu zagrzałem je do 78 stopni... to chyba trochę za dużo w dodatku w zimie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam !

Mam mały problem z geforce 6800 i TV oUT otoz gdzy wlacze obraz na Telewizorze i zapuszcze film wszystko jest niby OK ale na TV nie pokazuja sie NAPISY ??? na kompie napisy leca a na TV nie ?? nie wiem co jest grane ! Sterowniki mam w wersji 81.98 i wlaczony klonowany obraz ,i na TV video pelnorekranowe !! Probowalem przestawiac juz chyba wszystko w ustawieniach karty graficznej oraz uzywalem roznych playerow i zawsze to samo!! Czy ktos mial podobny problem i jak go rozwiazac ?? Na ati zadnych takich numerow nigdy nie mialem !!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam !

Mam mały problem z geforce 6800 i TV oUT otoz gdzy wlacze obraz na Telewizorze i zapuszcze film wszystko jest niby OK ale na TV nie pokazuja sie NAPISY ??? na kompie napisy leca a na TV nie ?? nie wiem co jest grane ! Sterowniki mam w wersji 81.98 i wlaczony klonowany obraz ,i na TV video pelnorekranowe !! Probowalem przestawiac juz chyba wszystko w ustawieniach karty graficznej oraz uzywalem roznych playerow i zawsze to samo!! Czy ktos mial podobny problem i jak go rozwiazac ?? Na ati zadnych takich numerow nigdy nie mialem !!

Rozwiazaniem jest znowu TV Tool.

Tyle razy to juz było wałkowane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zamierzam zmienic chłodzenie na mojim Galaxy Glacier 6800GT na ZALMAN VF 700 Cu.

Ale mam pytanie, czy jest waszym zdaniem jakieś lepsze chłodzenie od tego ?? bardziej wydajne ??

Ogladałem na allegro coś takiego THERMALTAKE SHOONER VGA COOLER . Testował ktoś może ?

A i jeszcze jedno... w niektórych postach czytałem jak ktoś podawał temperature ramu...... jak to moge sprawdzic, a raczej czym ?

Gpu i otoczenia to wiem.. ale ramu ??

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

P4 2.8@3.5Ghz Prescott 250x14/ 1.4125v

Thermalright SP-94 Intel Heatpipe + ZALMAN ZM-F2 92x92x25mm

Gigabyte 8IK1100 Rev2.0

Galaxy 6800 GT 350/1000

GEIL 2x512MB DUAL 500DDR ULTRA

Obud. CHIEFTEC DRAGON ATX FULL TOWER 3 x 80x80 nawiew + 2 x 80x80 wyciąganie

Zasilacz CHIEFTEC HPC-420-302-DF.

Seagate Barracuda 7200.7 120GB 8MB

DVD Plextor PX-716A

SB Live! Value

3DM03 - 11800 / 3DM05 - 5004 / FW 81.95

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, mam Kartę PoV 6800 i po odblokowaniu nie mam praktycznie zadnego zwrostu w wydajności no może 200-500 punktów w 3D marki 2003, a o 2005 nawet nie wspomne. Nie wystepuja żadne artefakty! Gry też chodzą ok! Podkręcenie z 325/700 do 350/800 daje wiekszego kopa niż odblokowanie potoków i vertexów. Wie ktoś może dlacego tak jest?

Pozdro

post-130239-1137646733_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Mam pytanko ....mianowicie czy Wasze karty GF6800 Ultra AGP posiadaja oryginalnie w biosie karty wlaczona funkcje "Fast Write"? czy wylaczona??

Ja posiadam grafe BFG GF6800 Ultra AGP i wczoraj mnie to strasznie zdziwilo...bo moja karta ma oryginalnie wylaczona funkcje "fast write" :blink: ... wlaczylem ja dopiero "riva tunerem". Co ciekawe ...bez tej funkcji fast write...obciazenie procka podczas ogl filmow DVD (w progr. WinDVD6-zaznaczona opcja dekodowania sprzetowego, wlaczonym Q&Q i obraz LCD plus TV jako dolaczony) dochodzilo mi do 65%. Po wlaczeniu tej funkcji obciazenie na dwoch ekranach w tym konfigu spadlo do 22-32% obciazenia proca. Co jeszcze...jesli odlacze TV to obciazenie spada do 10-16%.

Pozdrawiam

EDIT:

Ok...znalazlem w sieci nowy bios do karty. Zrobilem flash'a i wszytko ok... FW juz wlaczony z poziomu biosu karty.

Pozdrawiam

Edytowane przez slither

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...