Skocz do zawartości
Nyny

GeForce 6800 / GT / Ultra

Rekomendowane odpowiedzi

panowie po co są 2 topici o 6800 ?

jest:

6800/GT/Ultra

oraz

6800/6800GT/6800 Ultra :o

po co 2 takie same ? ;/

zeby nie byl offtopu to:

gdy odpalam 3dmarka 2006 i w gdy juz zaczyna sie robic test nr.2 to poprostu wylacza sie 3dmark... ;/ powraca do wina!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam małą zagadke z karta, otóż w windowsie kiedy karta pracuje w idle 300/700 temperatura rdzenia wynosi 49*. Dziś ustawiłem w trybie 2D identyczne zegary jak w 3D czyli 480/1000 i temp spadła o 4*. Częstotliwość i temp. sprawdzałem w RivaTunerze>hardware monitoring.

Mam też pytanie jak w biosie karty wyłączyć automatyczną zmiane częstotliwości pomiędzy 2D, a 3D?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

HEyka! Ja mam niemały dylemat!

Chciałem dokonać zakupu GF 6800gs AGP, ale prawie nigdzie nie mogę jej znaleźć :( tylko TUTAJ znalazłem w przyzwoitej cenie. Niestety ta karta jest referencyjna, a firmy kompletnie nie znam :( (nawet nie mam gwarancji czy jest dobra). Dowiedziałem się też, że ta karta na AGP to kicha, bo nie wszędzie można odblokować potoków! (a na tej jest możliwość?).

Ale do czego zmierzam...

Jeśli uważacie również, że złym interesem będzie kupienie tej karty, to czy uważacie, że kupno GF 6800 GT AGP będzie o wiele lepszym wyborem (baa na pewno) ale chodzi mi o wybór cena/jakość. Jeśli znacie jakieś tanie sklepy, to podajcie :D

Thanks...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kluczyk52>

A ile masz punktów w 3dmarku? Napisz coś więcej o swoim kompie, jaki proc idt.

Witam, Mam pełnego 6800 12p/5v 435/700 MHz

I tak:

12/5 325/700 w 03 mam 9135 punktów, a w 05 3471 punktów

12/5 400/900 w 03 mam 10777 punktów.

Co dziwne po odbokowaniu potoków 16/6

16/6 325/700 w 03 mam 9970 punktów, a w 05 3873 punktów

Co jeszcze dziwniejsze na ustawieniach:

16/6 400/800 w 03 mam 10708 punktów, a w05 4190 punktów

Nie wysatepują żadne arty, a ni 3d markach ani grach. Zadnych zwisów.

Czy ktoś wie dlaczego podkręcenie daje wiecej punktów, niż odblokowanie i podkręcenie???

Czekam na jakieś propozycje. Sprzęt jak w opisie. Temperatura GPU nie przekracza 66*C

Nie wiem o co mu chodzi. Dodaje screena z Rivy i Everastapost-130239-1138223404_thumb.jpg

Edytowane przez kluczyk52

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

HEyka! Ja mam niemały dylemat!

Chciałem dokonać zakupu GF 6800gs AGP, ale prawie nigdzie nie mogę jej znaleźć :( tylko TUTAJ znalazłem w przyzwoitej cenie. Niestety ta karta jest referencyjna, a firmy kompletnie nie znam :( (nawet nie mam gwarancji czy jest dobra). Dowiedziałem się też, że ta karta na AGP to kicha, bo nie wszędzie można odblokować potoków! (a na tej jest możliwość?).

Ale do czego zmierzam...

Jeśli uważacie również, że złym interesem będzie kupienie tej karty, to czy uważacie, że kupno GF 6800 GT AGP będzie o wiele lepszym wyborem (baa na pewno) ale chodzi mi o wybór cena/jakość. Jeśli znacie jakieś tanie sklepy, to podajcie :D

Thanks...

Co do firmy XFX jest to jedna z głównych firm nVidii i napewno jest bardzo dobra. Polska jest poprostu troche zacofana:) Wiele osób nie zna np. BFG która robi karty oparte na nVidii i to w dodatku jedne z najlepszych. Ale tak już jest. Na twoim miejscy jednak poszukał bym 6800GT w dobrej cenie. Co do odblokowywanie potoków na GS to najlepiej poszukać na zagranicznych serwisach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nasze testy:

6800 GS AGP

3DMark05 ustawienia standardowe

www.arche.home.pl/6800gsagp/05102412p5v.JPG

3DMark03 ustawienia standardowe

www.arche.home.pl/6800gsagp/03102412p5v.JPG

3DMark05 12 potoków 5 Vertex O/C 405/1100

www.arche.home.pl/6800gsagp/05102412p5v4051100.JPG

3DMark03 12 potoków 5 Vertex O/C 405/1100

www.arche.home.pl/6800gsagp/03102412p5v4051100.JPG

3DMark05 16 potoków 6 Vertex O/C 390/1120

www.arche.home.pl/6800gsagp/05102416p6v3901120.JPG

3DMark03 16 potoków 6 Vertex O/C 390/1120

www.arche.home.pl/6800gsagp/03102416p6v3901120.JPG

3DMark06 16 potoków 6 Vertex

www.arche.home.pl/6800gsagp/06102416p6v.JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Założyłem na mojego 6800GT Pentagrama XC-80 Cu na pamięci nakleiłem miedziane radiatorki OCZ i z nimi mam pewien problem, taśma która ma za zadanie przykleić je do pamięci wydawała się podczas montażu za słaba...łatwo można było te radiatory odkleić... docisnałem je mocno i póki co trzymają się juz około dwóch dni, ale jaka gwarancję mam że nie odpadną :) nawiązując do tego... czy 6800 GT mają jakieś zabezpiecznie termiczne przed przegrzaniem w razie gdyby np z jednej kości taki radiatorek odpadł?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Radiatorki mocowane na taśme dobrze jest przyklejać na ciepło, np przed montażem rozgrzać suszarką. Co do Twoich radiatorków to bym sie nie martwił, za jakiś czas taśma sie ułoży i będą mocno się trzymać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Założyłem na mojego 6800GT Pentagrama XC-80 Cu na pamięci nakleiłem miedziane radiatorki OCZ i z nimi mam pewien problem, taśma która ma za zadanie przykleić je do pamięci wydawała się podczas montażu za słaba...łatwo można było te radiatory odkleić... docisnałem je mocno i póki co trzymają się juz około dwóch dni, ale jaka gwarancję mam że nie odpadną :) nawiązując do tego... czy 6800 GT mają jakieś zabezpiecznie termiczne przed przegrzaniem w razie gdyby np z jednej kości taki radiatorek odpadł?

:)

Nie odpadną, ja ci to gwarantuje:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam do was lakoniczne troche pytanie:

Zainstalowalem stery 83,10 NGO (Beta). Wszystko na nich pieknie chodzi. Ze sterownikami zainstalowal sie program PCI Latency Tool, ktory rozpoznaje iz moja karta dziala na Latency=248, a reszta na 032. Do czego ten program sluzy i czy jesli cos zmienie to co sie stanie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Zakupilem niedawno karte Leadtek WinfastA400 TDH (GF6800, agp). Mam w zwiazku z nia pare pytan:

1. W jaki sposob ustawic, aby karta automatycznie przetaktowywala sie @370/800 po wejsciu do trybu 3D, oraz powracala do normalnych 325/700 po wyjsciu z 3D??

Probowalem uzyc do tego programu RivaTuner (v2.0 RC15.8 ), korzystajac z TEJ INSTRUKCJI (instrukcja jest dla 6800GT, u mnie zmienilem oczywiscie pewne wartosci :) ). Niestety, przy monitorowaniu czestotliwosci pracy gpu i pamieci po wlaczeniu aplikacji 3D (z instrukcji) czy jakiejkolwiek gry - nic sie nie dzieje. Mialem tam jeszcze jeden problem: chcialem tak jak w instrukcji zrobic underclocking dla 2D, RivaTuner podczas testu pisal ze nie przechodzi ustawien (chcialem bodajze 300/600) ->czy to normalne?

Probowalem rowniez w sterownikach (po zainstalowaniu coolbits) w "Ustawienia czestotliwosci zegara" zmienic opcje "Przetaktowanie reczne" w trybie 3D na 370/800. Niestety po tym zabiegu w trybie 2D wypisuje w tej opcji takie same taktowania 370/800 (tak jakby tryb 3D i 2D byly tam polaczone, dziwne to troche). Stery ktorych uzywam to 81.98.

Czy jest jakas "prostsza" metoda na automatyczny OC przy wchodzeniu do 3D, i najlepiej UC w 2D (ale dobry bylby chociaz powrot do domyslnych ustawien)?? Gdy mialem R9800 w Ati Tray Tools zrobilem podobnie i dzialalo, przy czym tam mi nawet sygnalizowalo dzwiekiem zmiane taktowania.

2. Teraz o osiagach:

System postawiony przedwczoraj (WinXP Sp2), stery 81.98, bez jakiegokolwiek OC.

Wyniki:

3DMark06 - 731 pkt., po ustawieniu 12/6 wynik podnosi sie o 40 tylko...

3DMark05 - 3452 pkt.

Czy te wyniki nie sa troche male? Ma ktos podobna konfiguracje (sprzet w sig'u), aby mozna bylo porownac?

Mam nadzieje ze ktos z Was pomoze, za co z gory dziekuje!

Pozdrawiam

Edytowane przez lukecz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam do was lakoniczne troche pytanie:

Zainstalowalem stery 83,10 NGO (Beta). Wszystko na nich pieknie chodzi. Ze sterownikami zainstalowal sie program PCI Latency Tool, ktory rozpoznaje iz moja karta dziala na Latency=248, a reszta na 032. Do czego ten program sluzy i czy jesli cos zmienie to co sie stanie?

jak nie masz freezów , to nic nie zmieniaj(najwyżej spróbuj zmienić na 128 , możliwe że oc min wzrośnie , ale niekoniecznie)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moglby mi ktos podeslac oryginalny bios z domyslnymi napieciami do karty Winfast 6800 128MB AGP 12/5? Potrzebuje oddac karte na gware a bios juz usunalem z hdd. W necie sa dwie wersje z czego jedna z tego co pamietam zle dzialala na mojej karcie wiec prosba do was ;)

damian51@poczta.onet.pl

Dzieki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moglby mi ktos podeslac oryginalny bios z domyslnymi napieciami do karty Winfast 6800 128MB AGP 12/5? Potrzebuje oddac karte na gware a bios juz usunalem z hdd. W necie sa dwie wersje z czego jedna z tego co pamietam zle dzialala na mojej karcie wiec prosba do was ;)

damian51@poczta.onet.pl

Dzieki

prosze?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dziekuje, leborg tak trudno bylo? :P

wyslalem sprawna karte do kumpla z zalozonym silencerem i wgranym zmodowanym biosem 1.4V 410/820 i po wlozeniu do kompa mowi ze nastepuje zwis ( zatrzymanie ) paska postepu ladowania windowsa badz tez rozne kolorowe pasy. Karta byla testowana na 2 kompach podobno, uszkodzenie podczas transportu? Jakies rady oprocz wgrania org biosu i zmiany chlodzenia?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wyczyścić styki od agp , ogólnie oczyścić karte , karta uszkodzona w czasie transportu , to chyba musiała być słabo zapakowana albo koleś ściemnia , może koleś sam uwalił karte , a może mają słabe zasilacze(podpiął molexa do karty) i do jakich płyt wkładaki karte(chipset?)

Edytowane przez sideband

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nom oczyszczenie do podstawa, jutro bedzie sie tym bawic.

Karta byla dobrze zapakowana, w oryginalne pudelko, ta czerwona babelkowa folie Leadteka na karte itd, nie latala w srodku. Jedyny mozliwy problem to transport z zamontowanym Silencerem ale on byl mega stabilny na karcie :(

Testowane na Modecomie 350W i u jakiegos goscia "w serwisie" i objawy na obu kompach te same. Chipset dowiem sie ale czy to cos zmieni? ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Stałem się szcześliwym posiadaczem kart Gainward 6800 Power Pack (używka roczna). Niestety jestem lamerem jeżeli chodzi o karty graficzne więc nie wiem czy Bios jaki ma ta karta jes aktualny Version 5.40.02.12.01.

Prosiłbym kogoś o podesłanie jakiejś aktualnej wersji (chyba, że mam aktualną a o tym nie wiem). Czy ktoś ma może jakieś doświadczenia w podkręcaniu tego modelu? Mam założone chłodzenie Zalmana i jak na razie w trakcie kilkugodzinnego grania temp. nie przekroczyła 43C na GPU, więc pewnie potencjał jest spory do podkręcenia. Może żeby nie tworzyć niepotrzebnych postów w temacie, który był wałkowany wiele razy proszę o info na maila: mweglarczyk@wp.pl

Z góry dziękuję za pomoc i informacje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wyczytalem gdzies ze przy podnoszeniu napiecia na rdzeniu karty, warto zalozyc na mosfety radiatory

tylko ktore to sa te mosfety, na moim 6800le jest kilka podejrzanych o to obiektow ;], ale ktore to sa dokladnie?

tu macie obrazek 6800le, moze ktos mi zaznaczy na nim ktore to sa te mosfety

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

posiadam karte jak w podpisie icon_smile3.gif

Ktos miły mógłby mi Pomoć na PW odnoscie BIOS'u?

Chodzi mi o jakis biosik do tej karty na AGP,

poniewaz jak podkręciłem ją to pojawiłi się lekkie arty(?), artefakty(?) pixele...

Dziekuje!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...