Skocz do zawartości
Nyny

GeForce 6800 / GT / Ultra

Rekomendowane odpowiedzi

W zasadzie jestem zdecydowany na Leadteka 6800GT. Boli mnie tylko jedno - dzis wywalamy na grafę te 1600 zeta a za 2-3 miechy będzie się chciało zamienić MoBo i kupka wielka - AGP BRAK. Zostajemy ze świetną kartą i problemem. Sprzedać? Hmm, jak za 1000 sie opchnie to cud. No bo kto kupi wtedy "agpowca". Nowych MoBo od Intela z AGP nie będzie, pod AMD też wszystko wali w kierunku PCI-E. Ostatnio pojawiły się pogłoski, że jednak nie będzie NF4 w wersji z AGP, a jesli juz to straci się sporo z wydajności ze względu na brak natywnego wsparcia przez ten chipset AGP.

Jesli ktoś planuje kupno gragy na AGP dziś a za kilk miechów nową płytę i CPU to tylko NF3. Jesli kupisz kartę PCI-E, to zmiana płyty i CPU od ręki nieunikniona - to jest wkurzające. Sam stoję przed problemem - 6600GT + 512RAMu czy 6800 przy czym w nowszych grach wykorzystujących PS2.0 jak HL2 i DoomIII wydajność tych kart jest zbliżona ... inwestowanie w 6800GT byłoby dobre gdyby AGP miało przyszłość a widać, że nVidia i ATI starają się zrobić z niej przeszłość :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hm, to wychodzi że zrozumiałem sporo.... tylko ty nie za bardzo wiesz co chciałeś powiedzieć... Ale ok: zgodze się: jeśli chcesz przechodzić na S939, to bedziesz miał problem, skoro zamówiłeś kartą na AGP....

z tym że to wszystko jest kwestią odroczenia wydania pieniędzy ... jesli za rok kupić płytę na s939 i procka na tymże sockecie to wydasz mniej kasy niż gdybyś kupił to dzisiaj.

Oki, napiszmy to iaczej (ceny z kosmosu):

- dzisiaj kupujesz kartę na agp za 1500, za rok płytę s939 400 i procek 800, sprzedajesz kartę za 1000 (niech ci bedzie) i kupujesz na PCIE jakąś za 1500 więc razem ... 3200

- dzisiaj kupujesz płytę na s939 500 procek 1200 kartę 2500 (jedyna sensowna w dniu dzisiejszym to X800XT na PCIE) i masz....4200.....

Być może różnica bedzie inna, ale nawet jak będzie to i tak najgorzej wyjdzie na to samo!!

Co do formatu ATX: pamietam, że kiedy wszedł format ATX wszystkim odj...bało na tym punkcie, zwłaszcza sprzedawcom, ale ja jeszcze przez 1,5 roku od tamtego czasu miałem obudowę AT i też nic wielkiego się nie stało. O wiele powazniejsze było wg mnie wejście pentiumów dwójek i tego, że trzeba było do nich kupować inne płyty.

A jesli chcesz sprzedać swojego 9700PRO za "te 600-parę złotych" to powodzenia: na Allegro widziałem w sprzedaży nowe 9700 PRO za 570.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

ja właśnie zmieniłem platformę na s939 i jakoś nie wydaje mi się że za rok będe miał problemy ze zbyciem płytki i Leadteka GT.

NForce 4 właśnie wszedł na rynek, płyt na razie jak na lekarstwo - ja handluję takimi rzeczami a fizycznie mam dostęp do jednego modelu MSI z s939 i PCIE za kosmiczne pieniądze. Podobnie z kartami, nie tak łatwo dostać coś powyżej 6600 na PCIE.

Z czasem na pewno to się zmieni ale jeszcze dużo prądu przez procki popłynie zanim PCIE całkowicie wyprze AGP.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja sie teraz wacham między (kolejnośc cenowa ;) ):

-Leadtek 6800

-Asus V9999GE

-Leadtek 6800GT

Zastanawiam się poprostu co sie najlepiej sprawdzi w moim kompie, bo sytuacja w której procek będzie hamował grafike jest bez sensu... z drugiej strony teraz kupowac kartę ze 128MB to już troche też bez sensu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak sie składa że ja też mam wachania :D

albo :

6800 + 1024 DDR

albo :

6800GT ...

6800 :

-Galaxy Glacier 6800 128MB DDR TV DVI

-Asus V9999 128MB DDR TV DVI

-Microstar NX6800 128MB DDR TV DVI

-Leadtek Winfast GeForce 6800 128MB DDR TV DVI

-Gainward GeForce Ultra/2100 TV DVI GS

6800GT :

-Asus V9999GE 256MB DDR TV DVI (coprawda nie GT ale :) )

-Leadtek Winfast GeForce 6800 GT 256 DDR TV DVI

-Microstar NX6800 GT 256MB DDR TV DVI

-Galaxy Glacier 6800 GT 256MB DDR TV DVI

-Gigabyte Geforce 6800GT 256 MB TV DVI

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak tak patrzę na wymienione karty to ja bym miał tylko 3 typy:

6800:

Leadtek albo Asus - obydwie atrakcyjne cenowo i nienajgorzej się podkręcają. Asus jest ładniejszy ( jak ktoś ma okno w budzie :) )

a Leadtek ma lepsze chłodzenie.

O modowalności nie piszę bo to i tak loteria.

6800 GT:

Leadtek - jest sporo tańszy od pozostałych i ma porządne chłodzenie a przy GT to ważne, w końcu cel to co najmniej taktowania ultry.

MSI i Gigabyte też są świetne ale ceny dużo wyższe.

Asus GE to porażka ( przynajmniej przy tej cenie - jak pełny GT ).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ja wiem? Karta na PCB 6800 Ultra, 256mb DDR III, tylko GPU jak w zwykłym 6800... ale od czego jest modding i OC? :). Cena najtaniej widziałem 1550 więc nie jest źle... zwykły 6800 Gaiwnarda gdzieniegdzie tyle kosztuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MSI i Gigabyte też są świetne ale ceny dużo wyższe.

Gigabyte wcale nie jest duzo drozszy (tutaj o 20zl wiecej niz Leadtek). Asus V9999 GE jest sporo tańszy niz GT (ok. 150zl, chociaz przy takich cenach ta roznica wydaje sie niewielka).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra jestem już po piewszych testach Gigabyte 6800GT model DH (z heatpipe).

AMD Athlon (Barton) 2500+ / 2311 MHz (11x210) - 1Gb RAM (Dual TMos CL 2.5). System nie był instalowany od nowa (od 06.2004 instalacja sterowników chyba ze 40 razy). Teraz ForceWare 66.93 (i nForce 4.27)

# 350/1000 # 385/1050 # 420/1150 #

3DMark03 (def) - # 10875 # 11600 # 12475 #

3DMark05 (def) - # 4594 # 4998 # 5285 #

Aquamark3 (def) - # 54450 # 57800 # 59120 #

Doom3 (1024/768 HIGH/UHIGH)- # 70/68 # 74/69 # 81/77 #

Temp w stresie nie przekroczyła 65 st.C przy maks.taktowaniu. Fajną aplikacją jest V-Tuner2 Plus - to odpowiednik SmartDoctora Asua. Nie można co prawda zmieniać nim dowolnie obrotów wiatraka ale można go regulować w 3 zakresach - Energy/Normal/Turbo lub też włączyć tryb Automatic. Co ciekawe nie mogę obserwować temp. rdzenia bezpośrednio ze sterowników - nie mam opcji ust.temperatury po odblokowaniu Coolbits. Widać to tylko z VTuner i to wersji najnowszej a nie tej dołączonej do karty.

To na razie tyle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hm, to wychodzi że zrozumiałem sporo.... tylko ty nie za bardzo wiesz co chciałeś powiedzieć... Ale ok: zgodze się: jeśli chcesz przechodzić na S939, to bedziesz miał problem, skoro zamówiłeś kartą na AGP....  

z tym że to wszystko jest kwestią odroczenia wydania pieniędzy ... jesli za rok kupić płytę na s939 i procka na tymże sockecie to wydasz mniej kasy niż gdybyś kupił to dzisiaj.

A jesli chcesz sprzedać swojego 9700PRO za "te 600-parę złotych" to powodzenia: na Allegro widziałem w sprzedaży nowe 9700 PRO za 570.

Cóż, czytać też trzeba umieć :wink: No, ale nie o spory tu chodzi. No offence. EOT.

Nic jeszce nie zamówiłem, takze wszystko zostaje w kwestii spekulacji. Każda gąska swój ogonek chwali jak się powszechnie mówi. Ja przytoczyłem pewien problem pod nazwą PCI-E. I o to się rozbija sprawa.

Spyliłem Bartonka, MoBo Asusa na NF2, pamiątki i teraz jadę na jakimś "tymczasowcu" złożonym z części walających się gdzies po chałupie. I stoję własnie przed dylematem czy juz teraz brać s939/nf3+GT6800GT czy jednak poczekac tyćkę i s939/nf4.Z tym ,że czekac to można jedynie na lot na księżyc a nie na technologie komputerowe. Wszystko zgodnie z maksyma "dziś kupiłeś i juz jest przestarzałe".

A co do R9700Pro. Owszem, widziałem na Allegro za 580, ale "golaski" ATi. Mój jest z Silencerem, kompletem Alu Ramsinks i selekcjonowany z kilkunastu pod względem OC. Any questions....?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nic jeszce nie zamówiłem, takze wszystko zostaje w kwestii spekulacji. Każda gąska swój ogonek chwali jak się powszechnie mówi. Ja przytoczyłem pewien problem pod nazwą PCI-E. I o to się rozbija sprawa.

osobosicie jakbym mial brac cos teraz, to jednak poczeklbym na jakas plytke z 2xpci-e - mysle, ze max 2-3tyg...na poczatek wpakowalbym w nia 6800gt, a za max pol roku, nastepnego gt... :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

*Hanu*, EOT, as well.

Czekać na PCI-E? nie wiem. Wszystko zależy od punktu widzenia. A czekać na mobo z 2 PCI-E?? też nie wiem (to moja dygresja)

Eh, ja czekałem na obnizkę cen. I się doczekałem. Szkoda tylko że z obnizką cen nie poszły także uzupełnienia zaopatrzenia, bo nagle okazało się...że kart 6800 nie ma!! co najbardziej zadziwiające pokazały się karty nagle...jak ceny podskoczyły, od ręki jaką chcę i zwykłą i GT....szlag by trafił tych sklepowców....

Ale ok, bo odchodze od tematu: ogólnie nie polecam kupna sprzetu na s939. Po prostu te jest wg mnie za droga inwestycja. Do tego przyrost wydajności jest...nieproporcjonalny do wydanych pieniędzy. Cóż, masz trudny wybór.

Co do 9700: w takim razie zwracam honor.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6800GT 350/1000 16x1;6vp 1,3V 1*molex

6800U 400/1100 16x1;6vp 1,4V 2*molex

6800U EXTREME 450/1200 16x1;6vp 1,5V 2*molex (needfully!!)

Więc jak widać aby Gt poszło jako Ultra Extreme konieczny jest dodatkowy molex. Bardzo rzadko zdarzają się GT, które potrafią bezproblemowo chodzić na 1,5V. Wiem, że można sobie podkręcić Gt do zegarów U Extreme ale mi chodzi o całkowitą przemianę tej karty w 6800U EXTREME ponieważ wtedy będzie można :twisted: jeszcze więcej z niej wycisnąć.

Ultra:

http://www.leadtek.com/3d_graphic/image/wi..._ultratdh_2.jpg

GT:

http://www.leadtek.com/3d_graphic/image/wi...400_gttdh_2.jpg

Nie wygląda to na wiele roboty, brakuje tylko kilku elementów z dostaniem których nie będzie problemów. Nie wiem tylko jak sytuacja wygląda z drugiej strony karty :/

Potem trzeba będzie jeszcze zmienić hardware ID na Ultre i dorwać bios od 6800U Extreme.

http://www.pcunleash.com/bbs/zboard.php?id...&desc=asc&no=39

Tą oto metodą można stać się posiadaczem :twisted: najszybszej karty, która jeszcze nie jest dostępna w sprzedaży.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6800U EXTREME 450/1200 16x1;6vp 1,5V   2*molex (needfully!!)

hmmm...dla mnie to wszystko odnosnie wersji UE dziwnie troche brzmi....w samych sterach nie ma infa odnosnie takiej wersji - brak ID, nie jestem tez pewien tego nap.1.5V...osobiscie korzystam z oryginalnego biosu dla 6800UE by eVGA, ktora swego czasu mozna bylo dostac,, teraz praktycznie jest niemozliwym dostanie wersji U jak i UE, a o wersji UE mysle, ze w ogole mozna zapomniec gdy za rogiem czai sie nv48...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem, że można sobie podkręcić Gt do zegarów U Extreme ale mi chodzi o całkowitą przemianę tej karty w 6800U EXTREME ponieważ wtedy będzie można  :twisted: jeszcze więcej z niej wycisnąć.

Niestety nie da sie całkowicie przemienic GT w UE, a to przez to, ze GT ma pamieci 2,0ms, a Ultra i UE- 1,6ms.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przepraszam jesli juz bylo ale ostatnio troche wypadlem z tematu a moje pytanie dotyczy mojej karty czylu ASUSA V9999GT czy komus juz udalo sie jakos zwiekszyc skutecznie napiecie na rdzeniu. Bo poczatkowe proby zmiany w biosie nie przynosily zadnych rezultatow. moze juz jest jakis skuteczny sposob... Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem, że można sobie podkręcić Gt do zegarów U Extreme ale mi chodzi o całkowitą przemianę tej karty w 6800U EXTREME ponieważ wtedy będzie można  :twisted: jeszcze więcej z niej wycisnąć.

Niestety nie da sie całkowicie przemienic GT w UE, a to przez to, ze GT ma pamieci 2,0ms, a Ultra i UE- 1,6ms.

Ale mi bardziej chodzi o rdzeń niż o pamiątki, bo przy odrobine szczęścia pamiatki na GT pójdą na 1200Mhz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ja mam taki problem zachcialo mi sie zmian no to kupilem Amd64 3000+ i plyte Epox 8KDA3J nforce3(wczesniej mialem xp 2600+ i 8RDA+ nforce2) wszystko niby ok grafa sie kreci dalej jak sie krecila ale tutaj pojawil sie zonk co z tego ze sie kreci tak samo jak na poprzedniej platformie ale wyniki mam po podkrecenu gorsze niz bez :D

Troche poszukalem i znalazlem na zagranicznych forach ze ludzie maja tez taki problem nforce3+Gf 6800 !!!!!!!!!!

Czy wiadomo wam cos otym czy wiecie jak temu zaradzic ??

Napisalem do nvidia odpisali ze pracuja nad rozwiazaniem problemu matko ale kiedy bo to bylo miesiac temu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na allegro widzałem w opisie aukcji gainward 6800gtulra, ze ma pamiatki 1.6ns, jak ktos bedzie chciał sprzedac tanio 6800le(moze byc bez gwary) to dac znac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na allegro widzałem w opisie aukcji gainward 6800gtulra, ze ma pamiatki 1.6ns, jak ktos bedzie chciał sprzedac tanio 6800le(moze byc bez gwary) to dac znac

Co dla Ciebie znaczy tanio, biorąc pod uwagę to ze R9800Pro jest w granicach 900 zł to ile byś dał za LE@16p 6v? :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Soft do edycji biosu:http://www.mvktech.net/index.php?option=com_remository&Itemid=26&func=selectfolder&filecatid=92

można zmieniać napięcie i taktowanie.

Dla mnie po zmianie napięcia i taktowania POV 6800le@16p/6v, rdzeń chodzi na 470!.

Pamięci nędzne niestety tylko 860.Swoją drogą dziwna karta - bios i płyta od leadteka , chłodzenie z POV 6800gt.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja sie zastanawian nad tym http://www.pny.com/products/verto/geForce6/6800gt.asp

moge ja miec za okolo 360$ wic cenowo calkim dobrze...... tyle ze nie wiem jak to chodzi......

Pewnie jak każdy 6800gt... tylko co z gwarancją? Bo jak rozumiem chcesz sprowadzać z zagranicy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...