Skocz do zawartości
Nyny

GeForce 6800 / GT / Ultra

Rekomendowane odpowiedzi

Stery mam dobre - 71.81, dobrze to widac w kopalni jak sie wjezdza takimi duzymi windami do gory.

Nie pamietam teraz ktory to chapter, ani nawet nie wiem jak w Riddicku zrobic screenshota.

Dobra zrobilem screenshota :). Nie mam gdzie tego .jpega umiescic. Moge na maila. Moze ktos wystawi ?

Edytowane przez misobol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzis wreszcie odebralem mojego Winfasta 6800 z serwisu. Niestety na nowej karcie nie udalo sie odblokowac vertx shadera, czy to mozliwe  :wink:  :mur: Na szczescie 16 potoczkow smiga piknie. Mam pytanie co jest wydajniejsze... 12/6 czy 16/5? Dodatkowo niestety spadlo mi OC rdzenia do okolo 360MHz i 890MHz dla pamieci, najwyzszy czas kupic Silencera nv5 :) Niestety na 16/5 360/890 wyniki w markach sa nizsze o okolo 100 pkt, dziwne czy normalka przez te 40MHz na rdzeniu?

1284218[/snapback]

Na podstawie "CHIP Wydanie Specjalne 1/2004" wydajniejsze jest 16/5 tylko w Far Cry 12/6 jest lepsze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prawde mowiac gralem i przeszedlem Riddica na moim sprzecie i bylo wszystko ok na sterach 70.90

A tak nawiasem czy wiadomo cos o poprawce do Nforce3+6800/GT/Ultra bo narazie problem dalej wystepuje jak juz pisalem wczesniej dalej brak mozliwosci OC kazde podniesienie zegarow konczy sie spadkiem wydajnosci albo restartem badz zwiecha .Co najlepsze na Nforce 2 podkreca sie bez problemu 420/1200 kiedy Nvidia cos zrobi z tym bledem bo to juz zadlugo trwa . :mur:

Edytowane przez KAGA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na podstawie "CHIP Wydanie Specjalne 1/2004" wydajniejsze jest 16/5 tylko w Far Cry 12/6 jest lepsze.

1285205[/snapback]

Nom, kumpel zrobil pomiary, to tylko marki ale coz ;)

Mark03 12/6 = 10110

Mark03 16/5 = 10686

Mark03 16/6 = 10980

Mark05 12/6 = 4236

Mark05 16/5 = 4452

Mark05 16/6 = 4639

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tak nawiasem czy wiadomo cos o poprawce do Nforce3+6800/GT/Ultra bo narazie problem dalej wystepuje jak juz pisalem wczesniej dalej brak mozliwosci OC kazde podniesienie zegarow konczy sie spadkiem wydajnosci albo restartem badz zwiecha .Co najlepsze na Nforce 2 podkreca sie bez problemu 420/1200 kiedy Nvidia cos zrobi z tym bledem bo to juz zadlugo trwa . :mur:

ze jak? cos nowego...mialem nf3 oraz 2xgt i ultre, i karty bez problemu sie krecily wiec problem imho w czyms innym ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rdzen w mojej nowej karcie kreci sie bardzo kiepsko, poprzednio wyciagalem okolo 400MHz a po wymianie grafy max to 360MHz, powyzej nie przechodzi testu OC :mur: Wogule czy mozliwa jest taka rozbieznosc przy jednym modelu, wydaje mi sie to dziwne, czemu tak jest :( Obie proby OC przy 12/5 wiec to nie wina bardziej grzejacaje sie grafy, przy 16/5 max to tez 360MHz :(

Pomyslalem troche o edycji biosu, zwiekszeniu napiecia itd. Niedawno wyszedl nowy NiBiTor v2.0

Czy ktos edytowal bios swojego GF6800? Tu jest troche zmodowanych biosow ale gdy je otwieram napiecia w Nibitorze czesto nie pokrywaja sie z tymi ktore powinny byc ustawione w pliku z biosem.

Chcialbym dowiedziec sie jakie moja karta ma obecnie domyslne napiecie w 2D i 3D i co to jest za trzecie napiecie? ( screeny na dole ) Ile daje podniesienie napiecia, czy ktos bawil sie timingami karty? Probowaliscie wylaczyc boot message w niektorych kartach? Co polecacie zrobic aby rdzen chodzil na wiecej? Niedlugo montuje Silencera nv5

http://members.chello.pl/j.waz/gf6800bios/v1.jpg

http://members.chello.pl/j.waz/gf6800bios/v2.jpg

http://members.chello.pl/j.waz/gf6800bios/v3.jpg

http://members.chello.pl/j.waz/gf6800bios/boot.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pinki na allegro gosc oglaszal sie z karta GF6800 i w opisie aukcji mial podane, ze napiecie ma zwiekszone, napisalem do niego aby wyjasnil szczegoly ale neistety nie raczyl nawet odpisac.... Sadze, ze zwiekszenie napiecia moze sporo pomoc tylko nigdzie nie moge znalezc szczegolow.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rdzen w mojej nowej karcie kreci sie bardzo kiepsko, poprzednio wyciagalem okolo 400MHz a po wymianie grafy max to 360MHz, powyzej nie przechodzi testu OC  :mur: Wogule czy mozliwa jest taka rozbieznosc przy jednym modelu, wydaje mi sie to dziwne, czemu tak jest :( Obie proby OC przy 12/5 wiec to nie wina bardziej grzejacaje sie grafy, przy 16/5 max to tez 360MHz :(

Pomyslalem troche o edycji biosu, zwiekszeniu napiecia itd. Niedawno wyszedl nowy 1286530[/snapback]

Ja zmieniałem napięcia na 6800 :)

Co do stronki z biosami to jest na niej niezły bajzel, bisów szukacie tu :D

Biosy robione przezemnie są źle odczytywane przez Nbitor. Dlatego może zaistnieć rozbieżność. Zmieniałem tablicę napięć, a nie wartości dla poszczególnego trybu. Teraz Nbitor spokojnie radzi sobie z 6800 więc nie trzeba już się bawić w hex-edytor.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

luks__pl to moglbys mi wyjasnic kilka rzeczy? Podalem kilka screenow ale ciezko mi je zinterpretowac ;) Podane tam sa 3 napiecia, 1.1 | 1.2 | 1.4 :) Dlaczego w 3D pokazuje 1.2? Czy taktowanie 2D to 1.1 a w 3D to 1.2V? Co tam robi 1.4V? Domyslnie na NU jest 1.2 a na GT 1.3? Troche sie pogubilem, gdybys mogl wszystko dokladnie wyjasnic ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pinki na allegro gosc oglaszal sie z karta GF6800 i w opisie aukcji mial podane, ze napiecie ma zwiekszone, napisalem do niego aby wyjasnil szczegoly ale neistety nie raczyl nawet odpisac.... Sadze, ze zwiekszenie napiecia moze sporo pomoc tylko nigdzie nie moge znalezc szczegolow.

1286544[/snapback]

myślę, że ten wątek może Wam pomóc..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok , zagralem runde i nagralem demko, mozecie je zassac tutaj (neo ftp ma teraz problemy, ale da sie sciagnac)

oto wyniki:

1600x1200/MAX(reflections all)/fsaa 4x/anizo 8x - 67.94 fps

1600x1200/MAX(reflections all)/fsaa off/trilinear - 85.29 fps

1024x768/MAX(reflections all)/fsaa 4x/anizo 8x - 89.89 fps

1024x768/MAX(reflections all)/fsaa off/trilinear - 89.90 fps

640x480/MINIMUM/fsaa off/bilinear - 91.02 fps

sterowniki 71.40. troche zdziwily mnie te wyniki. w grze wydaje sie byc stabilne 100, a tutaj zaden wynik nie zblizyl sie do tej wartosci  :lol:

dajcie wyniki z mego demka, zobaczymy jak innym powychodzilo  :D

@-mess-

załączam swoje obiecane wcześniej wyniki Twojego demka

1600x1200/MAX(reflections all)/fsaa 4x/anizo 8x - 72.15 fps

1600x1200/MAX(reflections all)/fsaa off/trilinear - 75.39 fps

1024x768/MAX(reflections all)/fsaa 4x/anizo 8x - 79.10 fps

1024x768/MAX(reflections all)/fsaa off/trilinear - 82.10 fps

640x480/MINIMUM/fsaa off/bilinear - 85.14 fps

Wszystko na referencyjnych sterach gainwarda 66.97. Dziwne, że mam lepszy wynik w najwyższej rozdzielczości i max szczegółami a w pozostałych testach w porównaniu do Ciebie gorzej. Chyba to kwestia mojego procka bo jak obniżyłem taktowanie Bartona do 1,91Ghz to wyniki spadały do 40 klatek. Wniosek wydaje się prosty - AMD@2500 to minimum do pełnego wykorzystania tej karty.. Co sądzicie ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki Linka za linka  :) luks__pl w Twoim przypadku zmiana BIOSu poprawiła mozliwosci o/c kart ?

1286606[/snapback]

Po zwiększeniu napięcia na 1,4V karta kręciła się o 40Mhz na rdzeniu i 50Mhz na pamięciach więcej :)

Jak dałem 1,5V to waliła artefaktami i wieszała się co chwilę :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

luks__pl to moglbys mi wyjasnic kilka rzeczy? Podalem kilka screenow ale ciezko mi je zinterpretowac ;) Podane tam sa 3 napiecia, 1.1 | 1.2 | 1.4 :) Dlaczego w 3D pokazuje 1.2? Czy taktowanie 2D to 1.1 a w 3D to 1.2V? Co tam robi 1.4V? Domyslnie na NU jest 1.2 a na GT 1.3? Troche sie pogubilem, gdybys mogl wszystko dokladnie wyjasnic ;)

1286599[/snapback]

2 metody:

1. Możesz w polu 3D wybrać 1,4V.

2. Na drugim zdjeciu w polu obok 1,2V w rozwijanym oknie wybierz 1,4V. Możesz też zaznaczyć "Extended Labeling" i będziesz miał wtedy możliwość wyboru 1,5V

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, posiadam Leadtek A400GT i mam pewne problemy z nim :/. Moja konfiguracja komputera to:

- Abit NF7-S v2.0

- AMD Athlon XP Barton 2500+@3200+ [11x200]

- RAM GeiL 1x512,2x256 2-3-3-6 PC3200

- Karta TV Winfast TV2000 XP Expert

- HDD Nikimi 60GB i 160GB WD

- LiteOn 52x32x52x

- Chieftek 420W

Oto mój problem:

---------------------

Od pewnego czasu, po paru minutach lub godzinie grania karta sie wiesza tzn ekran robi sie w taką jakby szachownice, czyli totalna pikseloza... :cry: Podłanczałem karte mojego bracika [Radeon 9000 HiS'a] i wszystko było super, po ponownym włożeniu Leadtek'a, dowolne uruchomienie programu np Fraps lub gier powodowało tą pikseloze :? Po ustawieniu FSB na 333MHz wszystko chodziło, a na 400MHz nie :/, podniosłem napięcie na chipsecie i pamięciach o 0.1V, komputer działa na FSB 400MHz gry działają ale np jak podłączyłem dysk kolegi by coś skopiować to uruchomienie np Firefox'a powodowało pojawienie sie tej pixelozy... Myśle jednak że to nie karta jest uszkodzona a coś z zasilaczem, może sie myle :?

Napięcie na 12V skacze mi w windowsie podczas spoczynku 11.98V - 11.92V.

Macie może jakieś porady ? Z góry dziękuje za pomoc

Zamieszczam jeszcze screen'a jak wygląda taka pixeloza [obraz pobrany z innego forum, u mnie występuje to samo :/]

Screen #1

Edytowane przez ashpl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wgralem bios rev2 do karty, dalem 1.4V i wylaczylem boot message. Niestety nie dziala mi teraz regulacja wiatraczka w expertoolu, boot message nadal jest a na rdzeniu przybylo jakies 30-40MHz, pamieci bez zmian.W marku +500pkt ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ashpl

to na zasilacz wyglada, ale masz mocny...napecia tez w normie (takie odchyly moga byc)...skoro sprawdzales karte w innym kompie i dziala to nie jest zepsuta, jesli masz czas (i checi ;) ) to sprawdz tez zasilacz...a jak nie oddaj na gwarancje...mozesz jeszcze rozne stery sprawdzic, tak dla wlasnego spokoju...pozdro

Edytowane przez soltys

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wgralem bios rev2 do karty, dalem 1.4V i wylaczylem boot message. Niestety nie dziala mi teraz regulacja wiatraczka w expertoolu, boot message nadal jest a na rdzeniu przybylo jakies 30-40MHz, pamieci bez zmian.W marku +500pkt ;)

1286778[/snapback]

Co Ci dało te 500 punktów i w jakim 3D Marku?

- danie większego napięcia

- wgranie nowszego BIOSa(który swoją drogą u mnie powodował to, że w sterownikach nie działało wykrywanie max.taktowania i poza tym czasem przy włączaniu kompa pojawiały się artefakty a potem w Windowsie był dodany jakby żółty kolor do wszystkiego)

- wyłączenie "boot message" ???

BTW

U mnie 16 potoków działa OK oprócz o dziwo 3D Marka 2001 no i w Riddicku jest problem z migającą podłogą... FarCry,HL2,3DMarki 03 i 05, Aquamark3 i jeszcze jakiekolwiek gierki działają bez artefaktów...

Czy zwiększenie napięcia na 1.4V spowodowałoby zniknięcie problemów z 2 wyżej wymienionymi aplikacjami, czy absolutnie nic to nie da?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te 500pkt w mark03 dalo mi podniesienie taktowania rdzenia o 40MHz dzieki wyzszemu napieciu :) Boot message nie wiem czemu ciagle jest, denerwuje mnie to :( Narazie zadnych dziwnych artefaktow nie zaobserwowalem. Wykrywanie max taktowania w sterach dziala, wykrywa wiecej niz na 1.2V :)

Na mojej karcie mialem bios rev01 50.40.02.12 z data 5/31/04 a na stronie mkv tech znalazlem jakas nowsza wersje, dokladnie  50.40.02.32 z 10/07/04 :) Zmienilem w nim napiecie 3D z 1.2 na 1.4 i wylaczylem boot message ktore dalej sie pojawia ;), pewnie jakis blad w nibitorze :)

Cala dyskietke startowa wrzucilem pod adres http://members.chello.pl/j.waz/gf6800bios.rar :) Polecam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorry za to pytanie :) wiem ze na pewno znalazlbym na nie gdzies dopwiedz no ale...

W listopadzie kupilem AsusaV9999GT 128MB ramu i wszystko bylo ok do czasu kiedy karta padla :angry: jakis miesiac temu oddalem na gwarancje i mieli ja wymienic na nowa ale nie ma w magazynach wiec oddaja mi kase :) i postanowilem troche dolozyc i kupic cos mocniejszego. I prosze o szybka i konkretna rade. Sklaniam sie do GeForca tylko nie wiem czy znowu asusa tylko pelnego GT czy winfastaGT. Bo cenowo tak samo. Czy moze cos innego?!

Prosze o rade, bo do jutra musze sie zdecydowac

pozdrawiam :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ze jak? cos nowego...mialem nf3 oraz 2xgt i ultre, i karty bez problemu sie krecily wiec problem imho w czyms innym ...

1285871[/snapback]

Hmm bardzo ciekawe bo testowalem 3 plyty na nfore3 i jest ten problem zreszta niemam go tylko ja bo 1000 ludzi z GF6800 i Nforce3(ale najlepsze jest to ze na Via albo Nforce 2 tego niema smiga ok) niewiem jak ci chodzilo jaka miales plyte i jaka grafe dokladnie.

A tu masz linki do forow co ludzie maja problem z tym :D

Tu masz :

http://www.nvnews.net/vbulletin/showthread.php?t=32759

A Tu

http://forums.nvidia.com/index.php?showtopic=126&st=140

Wiec niewiem jak uciebie bylo ok ale moze podzielisz sie informacjami ze wszystkimi zainteresowanymi podaj dokladny konfig Kompa moj widac ponizej.

Acha jeszcze cos zapomnialem powiedzic ze pisalem otyn do NVidiai ne tylko ja :D i Nvidia potwierdziala ze pracuja by to usunac ale boze to bylo 3 miesiace temu :D ile mozna czekac.

Edytowane przez KAGA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do zmiany napiecia to zauwazylem cos niepokojacego :(

Wczoraj bylo wszystko ok, rdzen podskoczyl o 40Mhz, pamieci bez zmian i wszystko bylo stabilne.

Dzis wlaczam kompa, chce jeszcze potestowac OC i pamieci kreca sie na 780 zamiast na 880, sa artefakty juz przy 800Mhz a wczoraj bylo all ok :( Wrocilem do starego biosu 1.2V i narazie wszystko dziala ale nie rozumiem czemu nagle pamieci przestaly sie krecic :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...