Skocz do zawartości
MichaelPL

Zdalna kontrola nad PC

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Panowie mam pytanko. Posiadam NEO, ustawilem sobie NO-IP.INFO czyli powiedzmy ze mam staly IP. Teraz mam pytanie do Was. chcialbym miec mozliwosc "grzebania" na swoim kompie ( najlepiej na wszystkich dyskach ) z innego komputera np. od znajomego. Mam postawionego Firewalla ( Outpust Agnitum ) - tak dla wiadomosci.

jest jakis taki program ktory pozwoli mi na pelna ingerencje w moj komputer z innego kompa z poziom INTERNETU?

drugie pytanie - jak ustawic firewalla zeby miec mozliwosc pingowania swojego kompa? trzeba przepuscic jakies porty czy jak?

dajcie znac. pozdro !!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do zdalnej obslugi komputera polecam program TightVNC lub UltraVNC.

Aby uzywac ktoregos z tych programow wystarczy w firewall'u pozwolic na przyjmowanie polaczen na danym porcie (w dokumentacji lub w samym programie znajdziesz informacje jaki to port).

Aby moc pingowac swoj komputer musisz odblokowac port 7 (echo).

BTW: najlepsza lista portow wraz z opisami znajduje sie tutaj.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Toszcze - dzieki za te porty - w firewallu odblokowalem port 7 i pinguje dzieki.

co do tych dwoch programow to za cholere nie wiem co z nimi zrobic.

istnieje moze jakas dokumentacja po polsku lub gdzies na forum zostal opisany ten program ( konfiguracja, uzywanie itd ) bo szukalem i nie znalazlem niestety.

Fenriz - hmm.... nie przepadam za symateciem ale zobacze - moze na tym programie uda sie cos mi zdzialac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

te programy sa proste w obsludze...osobiscie polecam tightvnc. jest troszke szybszy.

szybki kurs obslugi>

na kompie w ktorym chcesz "grzebac" wgrywasz tightvnc server. 2 razy klikasz na ikone w trayu,pojawia sie okno options, zaznaczasz "accept socket connections" wpisujesz haslo. zaznaczasz jeszcze "remove desktop wallpaper..."- nie przesyla widoku tapety(wieksza predkosc)

na kompie z ktorego sie chcesz laczyc odpalasz tightvnc viewer (fast compression), podajesz adres, haslo i voila!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozwolicie, ze podlacze sie do tematu.

Jak odpalic pulpit zdalny na neo+?

Chcemy podlaczyc sie przez Internet do wlasnego kompa. Odblokowujemy port 3389 na firewallu, ale problemem jest znalezienie siebie w sieci. No-ip nic tu raczej nie da, bo zawsze bedzie sie odwolywal do ip jakiegos serwera (dokladnie serwera nask'u). Jak to ustawic?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

panowie pytalem w innym watku nie otrzymalem odpowiedzi

jak odblokowac konkrety port tj port dla zdalnego pulpitu w Outpost Agniutum Firewall - jak wylacze firewalla to bez problemu sie dostaje na swoj komp jak jest wlaczony to kaplica ( dziala hehe )

aha jeszcze jedno

czy zeby uzywac zdalnego pulpitu trzeba miec haslo na koncie w XP?

ja mam ustawione NO-IP ( ta usluge ) i podaje moja nazwe w tej usludze i bez problemu sie loguje na kompie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uruchamiasz Agnituma ;P.

Opcje >>>Programy >>>> Zaufane programy >>>> Dodaj (podajesz ścieżke do programu dla którego będziesz za chwilę ustawiał zakres dozwolonych portów) >>>>>Zaznaczasz ten program >>>> Edytuj >>>Utwórz regułę>>>Nowy>>> Zaznaczasz ptaszkiem „Gdzie określony protokół to’’ w polu „Wybierz zadanie dla Twojej regóły’’>>>> Na dole pojawił się teraz niebieski link „Nieokreślony” (kliknij go)>>>TCP i ok. >>> Zaznaczasz „ Gdzie określony lokalny port to” w polu ‘’Wybierz zadanie dla Twojej regóły’’>>>> Znowu na dole pojawił się niebieski link ‘’Nieokreślony” (kliknij go)>>>> Na dole podaj port jaki wcześniej ustawiłeś dla Zdalnego pulpitu. UFFF B)

Życzę powodzenia a w razie problemów pisz, choć zasadę odblokowywania już znasz więc powinieneś sobie poradzić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi