Dara Opublikowano 17 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2002 Witam Wczoraj chcialem puscic mojego procka na magistrale wieksza niz do tej pory mi chodzil (152MHz), zaczalem od 165 .. oczywiscie wczesniej podnialem napiecie procka do 1.75 i odpalilem. windows sie uruchomil wszsytko zaczelo ladnie chodzic , porobilem testy ! cacy, patrze temp. procka - 59C . Mysle - nie jest zle, puszcze go na 170 przy 1.75V. POSZLO! testy wszystkie przeszedl, sandra , 3dmark , patrze na temp - 65 ! no to pomyslalem ze to troche za duzo , wiec reset do piosa a tu [gluteus maximus] - komp sie nie uruchamia po resecie ;) wiedzialem o co chodzi - za bardzo sie przegrzal. wylaczylem , sprawdzilem wsztskie komponenty - byly w miare chlodne, jedynie radiator cieplejszy. po jakichs 15 minutach udalo mi sie uruchomic kompa. po tym wszystkim pomyslalem sobie ze moze naloze srebrnej pasty miedzy radiator a procek to bedzie lepiej odprowadzal cieplo. tak tez zrobilem. zdarlem z procka i radiatora stara biala paste(ktorej bylo sporo) i nalozylem leciutko srebrnej. no i szok procek tak sie zaczal grzac ze przy standartowym taktowaniu 133 Mhz mam 60 C !!! przy 152 MHz(na ktorych przedtem chodzil mi juz jakis rok) wogole komp wariowal ! wiec .. znow musze zalatwic sobie biala paste i posmarowac go zamiast tego srebrnego smiecia ! dlaczego tak sie stalo? podobno ta srebrna pasta jest lepsza od bialej! posmarowalem ja tez procka od grafy i nie wiem czy dobrze zrobilem po tych doswiadczeniach z prockiem :( dlaczego tak jest? biala lepiej sprawdza sie na procki czy jak? p.s. w p III jadro bardzo mala powierzchnia styka sie z radiatorem. moze dlatego srebrna tak malo efektywnie dziala i lepsza tu jest normalna biala pasta silikonowa ;) pozdro 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi322 Opublikowano 17 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2002 srebrna pasta NAPEWNO lepiej przewodzi cieplo, to co sie stalo to prawdopodobnie krzywo zalozyles cooler ,albo z jakichs powodow cooler nie dolega dokladanie do procka. A swoja droga na p3 65*C - fiu fiu troche rzeczywiscie duzo. To sa juz temperatury duze jak na AMD a co dopiero dla INTELA. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dara Opublikowano 17 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2002 duzo duzo a najlepsze jest to ze radiator nie jest taki cieply czyli tak jakby nie przejmowal tego ciepla ! chyba ze cos sie na plycie powalilo i tak wariuje :( dzis zmieniam spowrotem na biala paste , zobaczymy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasir Opublikowano 17 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2002 duzo duzo a najlepsze jest to ze radiator nie jest taki cieply czyli tak jakby nie przejmowal tego ciepla ! chyba ze cos sie na plycie powalilo i tak wariuje :( dzis zmieniam spowrotem na biala paste , zobaczymy MOże zanim zmienisz to weź wyczyść dokłądnie procka i radiator ze zrebrnej i nałóż ją jeszcze raz. Dokładnie rozsmaruj na rdzeniu i dociśnij radiator (tak jak byś go zakładał) i sprawdź czy jądro się "odciska" na rdzeniu. Bo ja popieram zdanie Zibiego że albo radiator krzywo leży albo nie jest dociśnięty do rdzenia... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dara Opublikowano 17 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2002 ok tak zrobie, wyczyszcze i zaloze od nowa. pyt : ile tej pasty tak naprawde nalozyc? warstwe 0,5 mm , 0,25 mm czy jeszcze mniej? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasir Opublikowano 17 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2002 ok tak zrobie, wyczyszcze i zaloze od nowa. pyt : ile tej pasty tak naprawde nalozyc? warstwe 0,5 mm , 0,25 mm czy jeszcze mniej? Ile w mm to nie mam zielonego pojęcia. Pasty ma by tyle by jądro było całe pokryte ale by psta nie "wypływała" poza nie. Po prostu ma być tylko i wyłącznie na jądrze a nie poza nim. najlepiej nałożyć trochępasty i rozmarować (np żyletką) lub lekko docisknąć radiator i delikatnie nim "pokręcić". Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi322 Opublikowano 17 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2002 ja tam zawsze rozsmarowuje palcem, najlepsze wyczucie wtedy mam :P . no i rzeczywiscie fakt ze radiator jest ledwo cieply a procek ma 65*C swiadczy w 100% o niedoleganiu coolera do jadra. moja teoria jest taka: poprzednio miales paste lub palster termoprzewodzacy nalozony w duzej ilosci (gruba warstwa), zapinka odksztalcila sie na tyle ze po usunieciu tej warstwy jej sila docisku znacznie zmalala i poprostu radiator nie dolega porzadnie do procesora. Sam mialem taki przypadek, ze po docisnieciu reka coolera temperatura na procku gwaltownie spadala o 10*C 8O . Winna byla oczywiscie zbyt slaba zapinka. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daFojtek Opublikowano 17 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2002 Kurcze mialem tak samo na moim durniu wiec spowrotem dalem bialej pasty Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dara Opublikowano 17 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2002 zibi miales racje :twisted: poluzowana byla zapinka mocujaca radiator i luzno dotykal on procka nie odprowadzajac ciepla ! zalozylem wszystko na nowym radiaotrki i nowej spince i mam 32 C !!! a przed chwila zakupilem wiatrak Titana lozyskowy , taki duzy w ksztalcie ucietej piramidy 3000 obr, i dzis zaloze zobaczymy co on daje Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi322 Opublikowano 17 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2002 no to masz szczescie ze ci sie to przytrafilo z intelem, jakbys mial amd to juz pewnie bys pisal posta : spalil mi sie procesor :twisted: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dara Opublikowano 17 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2002 czlowiek uczy sie na bledach :oops: :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURTUS Opublikowano 17 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2002 no to masz szczescie ze ci sie to przytrafilo z intelem, jakbys mial amd to juz pewnie bys pisal posta : spalil mi sie procesor :twisted: Tak :) nawet z tomshardware kiedys taki fajny filmik sciagnelem jak to sie prezentuje miedzy intelem i amd,2 amd'ki spalili na tym filmiku a intelki przezyly.Ja mimo to chwale sobie amd intel sux :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi322 Opublikowano 17 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2002 kurtus nie wywoluj znowu wojny :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bruce Opublikowano 17 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2002 ZLE ZALOZYLES COOLERA Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi322 Opublikowano 17 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2002 ZLE ZALOZYLES COOLERA bruce masz troszke spozniony zaplon :wink: - sytuacja juz opanowana Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bruce Opublikowano 17 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2002 sorx, po prostu otworzylem ten temat kiilka minut temu ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 17 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2002 sorx, po prostu otworzylem ten temat kiilka minut temu ;) Warto czasem, poczytac topic od samej goory :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
erio Opublikowano 17 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2002 heheheh .... bruce :) co sie usmialem :))) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RyPeR Opublikowano 17 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2002 ZLE ZALOZYLES COOLERAbuahahaha i po raz kolejny sie usmialem :D Ja tam dobrze wiem ze ty widziales co zibi napisal tylko chciales sobie posta nabic ;] Tylko nie zaprzeczaj, ja cie znam ;] ( i usun te zdjecie :P ) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
|\/|ASO|\| Opublikowano 17 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2002 Hyh Bruce dałeś duupy :oops: lepiej pograj w AoT a nie nabijaj swoje posty :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
erio Opublikowano 17 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2002 ej ... moderator ... co musze zrobic zebys mi odjal jakies 300 postów ???? poczatkujacy uczestnik nie chce byc ... ale "uzależniony uczestnik" jak bruce tez nie ;))))) BUHAHAHAHAHHAHAHA Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dara Opublikowano 18 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2002 Chcialem tylko poinformowac ze Titan obnizyl mi temp. proca o 2 C ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...