Skocz do zawartości
PWSys

500 zł na co wydać

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć

posiadam komputer w konfiguracji:

AMD Thunderbread XP 2000+ (ok 1,6 GH) wiatrak Glacialtech Igloo 2460 do XP 3200+

MOBO: ECS K7S5A @ Cheepobios

256MB elixir CL 2,5 PC2100 (266MHz)

GeForce FX5200 128bit core 250mhz pamieci 500mhz...

...i chciałbym przejść Dooma 3 w miare rozsądnych FPS'ach

mam na modernizacje sprzętu 500zł i rozważam cztery możliwości modernizacji:

1.

dokładam kolejne 256MB ramu -150zł

sprzedaje moją grafikę +250zł

zostaje 600 zł na nową grafikę... 1 pytanie co za 600zł kupić? proszę o argumentację w odpowiedziach.

2.

dokłądam kolejne 256MB ramu -150zł

sprzedaje moją MOBO +70zł

zostaje 420 zł na nową MOBO i ew. chłodzenie na których stabilnie podkręcę procesor i grafikę... 2 pytanie jaką płytę kupić i czy brać pod uwagę szybkość ramu, czy będę musiał też zmienić ram? proszę o argumentację w odpowiedziach.

3.

dokłądam kolejne 256MB ramu -150zł

sprzedaje MOBO i Grafikę +320zł

zostaje 670zł na MOBO nie drogą ale z możliwością O/C i kupuję starszą grafikę lub nową o mniejszej wydajności niż w punkcie 1. ale o większej wydajności niż moja wyjściowa 5200 Ultimate... 3 pytanie, co kupić?

4.

dokładam kolejne 256MB ramu -150zł

i nic nie robie więcej (bo ram i tak muszę dokupić) bo się i tak nie opłaci a 350 zł zostaje w kieszeni... 4 pytanie co wy byście zrobili w mojej sytuacji?

co zrobić z takim sprzętem i w co inwestować mając na uwadzę grę Doom3 i HalfLife2? Dodam, że mam dosyć duże wymagania co do płynności działania gier: conajmniej 30 fps najlepiej stałe 30 lub wyżej, żadnych przycinek podczas akcji dopuszczam dogrywanie tekstur itp 2, 3 razy na level.

Proszę o odpowiedzi potwierdzone odpowiednią argumentacją i przykładami (linki itp)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dla mnie najlepszy jest plan-wrzucasz swoja grafike na allegro-pojdzie za okolo 300 jezeli to prolink ultimate a na to wyglada :) Noo a pozniej qpujesz za to kostke ramu + np radeona 9600-Sam mam ta grafike(fx 5200 ultimate) i mam zamiar jak najszybciej sie jej pozbyc i qpic cos porzadnego :P poszukaj na allegro moze trafi sie jakas fajna grafika.poza tym postaraj sie sprzedac swoj ram i qpic jakis 400-noo i do tego jakas tania plyta glowna polecam Asrock'a albo k7s8x albo xe. to tylko propozycje zreszta zrobisz jak bedziesz chcial :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja bym zrobil tak:

sprzedal plyte, pamieci i grafe co daje ponad 400 zl + jeszcze 500 ktore chcesz przeznaczyc na wywalenie ;) i za to kupil ASRock K7S8X za ok 135 zl, 512MB/400 za ok 350 zl i Radeona 9600PRO (na allegro chodza po ok 460-480 zl) albo Radeona 9550 XT ale tylko na pamieciach 2.5ns (spokojnie mozna te grafe wykrecic do taktowan 9600XT) za <450 zl (z ta grafa dostajesz takze CS:CZ ktora ewentualnie mozesz sprzedac na allegro co obnizy dodatkowo koszta karty ;) )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi