Torwald Opublikowano 23 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2004 Ostatnio przypomnial mi sie taki program na Discovery, o historii bomby atomowej. Wiekszosc faktow juz znalem, ale zaskoczyli mnie jednym: to nie amerykanie zbudowali najsilniejsza bombe. Dokonali tego rosjanie (a ktozby inny ? ;]). Sila jej wybuchu byla rowna wszystkim materialom wybuchowym (poczawszy od nabojow, przez granaty i miny, na bombach skonczywszy) jakie zostaly wykorzystane podczas II Wojny Swiatowej.....pomozonych przez 10 (sic!). A teraz do sedna sprawy: nie moge w sieci znalezc nic na ten temat. Albo mi wyrzuca info o konstruktorach (amerykanskich ofkoz) albo o historii powstania. A o tej jednej, najwiekszej...nic. Jesli ktos wie gdzie moglbym znalezc info na ten temat, to bede wdzieczny za ew. linki tudziez podpowiedzi. Moze cos na WWW Discovery znajde... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paprotek Opublikowano 23 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2004 co?? RAZY 10 :o :o no ladnie by Ziemia! zatrzaslo :o ps: a co budujesz bombe? moze wysadz nasza wioche gdzies w piz*** ;> tylko jak cos to daj znac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Torwald Opublikowano 23 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2004 :D Tak, 10 razy... Sam bylem lekko zszokowany ;] Podobno fala uderzeniowa okrazyla Ziemie 6 razy (jak dobrze pamietam). BTW. Juz znalazlem ta "bombke". Ruscy nazwali ja "Car" ("Tsar Bomba"). ---------------------------------------------- Time: 30 October 1961 Location: Parachute retarded airburst, 4000 m altitude Over Novaya Zemlya Island test range (in the Arctic Sea) Yield: 50 Megatons ---------------------------------------------- Skromna zabaweczka, nie ma co... A tu link: http://nuclearweaponarchive.org/Russia/Sovwarhead.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SentineL Opublikowano 23 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2004 Nasuwa sie tylko jedno pytanie: po co coś takiego konstruować? Przecież to gorsze niż armageddon :(. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
steryd123 Opublikowano 23 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2004 nie wiem czy to prawda ale ponoc fala uderzeniowa obiegla glob kilka razy... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
viod Opublikowano 23 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2004 To byla bomaba wodorowa a nie atomowa . Jakies 50 Megaton sily wybuchu . Kiedys czytalem o tym w jakiejs publikacji , niestety nie pamietam juz jakiej . Trzeba gogle przeszukac . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LPC Opublikowano 23 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2004 nie wiem czy to prawda ale ponoc fala uderzeniowa obiegla glob kilka razy... wspomniał juz o tym Torwald ;) nie sukaj zaduzo bo cie AURORA namiezy jako teroryste :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Torwald Opublikowano 23 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2004 UPDATE: Fala uderzeniowa obiegla Ziemie 3 razy, a nie jak napisalem 6 (ale czy to cos zmienia ? :]) "Grzybek" mial wysokosc 65km a w odleglosci 100km mozna bylo sie nabawic oparzen 3 stopnia (jesli ktos by to wogole przezyl...) @steryd - czytac dokladnie co napisalem ;] @SentineL - mam odpowiedz na twoje pytanie (mlody jestes widac ;]) Nie chodzilo tu o skontruowanie broni masowego razenia o takiej sile (to bylo 50 Megaton, mogli zrobic 100Mt....). Taka bron jest zupelnie bezuzyteczna (za duzy zasieg i sila razenia, nie daloby rady jej przetransportowac w poblize wroga nie narazajac wlasnych sil). To bylo zagranie polityczne i psychologiczne: wy macie duza bombe ? my mamy wieksza ! Takie byly czasy Zimnej Wojny... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Torwald Opublikowano 23 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2004 @viod - a skad ta teoria o bombie wodorowej ? Bo ja tam tylko o plutonie czytam ;] I nazywaja to wszedzie A:Bomb albo Atomic Bomb... UPDATE: Szukam filmow z testu tej bomby ale jakos nie moge znalezc... Nie jestem pewien nawet czy jakies sa (wydaje mi sie ze powinny) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
viod Opublikowano 23 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2004 Bomba wodorowa to taki mod zwyklej atomowki ;] wsadza sie pojemnik z wodorem a bomba atomowa powoduje wytworzenie ogromnego cisnienia i temperatury ktore skolei powoduje reakcje lancuchowa taka jak na sloncu . czyli wielkie Bum ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
steryd123 Opublikowano 23 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2004 jak ktos znajdzie filmiki z wybuchu tego "cuda" to dajcie linki...:D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
viod Opublikowano 23 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2004 Bomba nazywala sie "Car" detonacja nastapila w 61 roku chyba w Nowej Ziemi (jrednak :wink: ) . Jej konstruktorem byl Andrei Sakharow. BTW znalazlem to zdjecie troche kiepskawe ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Torwald Opublikowano 23 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2004 No i znowu mi posta wcielo :/ Kochana tepsa... Juz wiem gdzie widzialem ta "bombke". Serial dokumentalny Discovery, seria "Secrets of War", odcinek "Bio & Nuclear Warfare (1998)" Poza tym urywki mozna znalezc w filmie "The Atomic Bomb Movie: Trinity and Beyond" @viod - nie znalazlem wzmianki o wodorze, ale klocic sie nie zamierzam ;] BTW. "Trinity..." niedlugo bede mial, teraz szukam tego programu z Discovery... A tu macie fotke wybuchu, wykonana 500mil (ponad 800km) http://www.zvis.com/nuclear/dimg.php3?tzarbo2,tzar Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
viod Opublikowano 23 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2004 Torwal bron atomowa teraz urzywa sie tylko w walkach taktycznych ze tak powiem (zniszczenie floty okretow i inne drobnostki ). Brudna robote wykonuja wodorowki =] A tu macie wszystko o niej http://nuclearweaponarchive.org/Russia/TsarBomba.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igor Opublikowano 23 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2004 Bomba wodorowa jest bomba atomowa 2 stopnia. Zapalnikiem jest zwykła atomowka, a zwilokrotnienie sily wybuchu nastepuje na skutek przemiany trytu ( izotop wodoru) w lit (chyba bo nie pamietam dokładie) jest to tzw synteza atomowa a wiec poestanie nowego pierwiastka i wiekszej liczbie atomowej niz maja pierwisatkie z ktorego powstał. Nowy pierwiastek ma jednak mniejsza mase atomowa a roznica masy zamienia sie włąsnie w energie wybuchu. Jest to odwrotnosc reakcji rozszczepienia ( wystepujacej w atomowce 1 stopnie -gwałtownie lub w elektrownich atomowych gdzie przebieg jest kontrolowany) gdzie z ciezkiego pierwiastka jakim jest Uran 238 ( wzbogacony) lub pluton powstaja pierwisatki o mniejszej liczbie atomowej i mniejeszej masie ( suma nowych ) niz pierwistek przed rozszczepieniem. Synteza jadrowa jest mozliwa tylko w bardzo wysokiej temp ( kilka milionow stopini) i pod wielkiem cisnieniem. Dlatego katalizatorem ( czynnikiem wywołujacym/ ułatwiajacym ) jest zwykła atomowka. Synteza zachodzi tez na powiezchni gwiazd gdzie wodor zamienia sie w hel. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Torwald Opublikowano 23 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2004 Chciales powiedziec "teraz by jej uzyto do takich celow" ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
viod Opublikowano 23 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2004 Chciales powiedziec "teraz by jej uzyto do takich celow" ;]Oj , za duzo grania w Harpoon`a :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rcube Opublikowano 23 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2004 Zaleta bomb wodorowych jest ich rozmiar. Przy tej samej dajmy na to masie sa "silniejsze" od zwyklych atomowek. Pierwsza to amerykanie zdetonowali gdzies tam na pacyfiku i normalnie wcielo wyspe. Ogolnie ta bron ma wspolna nazwe: termojadrowe czy cus w tym stylu :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 23 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2004 ogladalem :) niewiem tylko czy to bo ogladalem dawno :) mowili ze zaloga bomboca ledwo zwiala czy jakos tak :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu Opublikowano 23 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2004 Bomba nazywala sie "Car" detonacja nastapila w 61 roku chyba w Nowej Ziemi (jrednak :wink: ) . Jej konstruktorem byl Andrei Sakharow. BTW znalazlem to zdjecie troche kiepskawe ;] Taa bomba ta miała moc 53 megaton i została odpalona w celu uczczenia któregoś tam z kolei zjazdu partii...fajnie to wyglądało jak kolesie obserwowali to z pokładu statku i paru się wykąpało od podmuchu :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 23 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2004 mam pytanko jak to teraz jest moge sobie zrobic bombe pojechac na jakis atol i puknac ja? ktos bedzie sie czepial?? (poza greenpeace) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sid Opublikowano 23 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2004 Ja też zadam pytanie - "po co to wszytsko?" - wiem że takie rzeczy są k*****ko zabezpieczone, ale niechby się udało 1 choremu umysłowo szaleńcowi dostać się do takiej zabawki - przycisk, kilka kluczy, kod i wpizdu - była sobie ludzkość :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 23 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2004 mam pytanko jak to teraz jest moge sobie zrobic bombe pojechac na jakis atol i puknac ja? ktos bedzie sie czepial?? (poza greenpeace) Tak, urząd skarbowy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 23 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2004 Ja też zadam pytanie - "po co to wszytsko?" - wiem że takie rzeczy są kurewsko :evil: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 23 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2004 @reed dwa posty jeden pod drugim :) dodaj sobie pkt karny :) co ma uzad skarbowy do bomby atomowej :/ @sid wiesz co na discovery byl program nt nieautoryzowanego odpalenia gdyby np z rosji jakis idiota rozbil takiego cara o nowy york np to masz globalna wojne murowana :/ bo raczej gdy rosjanie sie z orietuja zapuznio gdy pocisk bedzie w powietrzu amerykanie tak samo. co do pytania "po co to wszystko?" no coz mojim zdaniem tu sie przejawia sklonnosc czlowieka do autodestrukcji wiekszosc ludzi jest zafascynowana hmm energia/sila kazdy lubi samochody z wielkimi silnikami tak samo z eksplozjami wiekszosc znas lubi strzelac wielkimi petardami :) no i w czasie wojny byla koniecznosc zbudowania poteznej broni no to zbudowali i tak zafascynowalo to ludzi (dodajac zimna wojne) ze zapragneli to rozwinac uczinic ta bron bardziej smiercionosna poterzniejsza niz byla Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
viod Opublikowano 23 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2004 Ja też zadam pytanie - "po co to wszytsko?" - wiem że takie rzeczy są k*****ko zabezpieczone, ale niechby się udało 1 choremu umysłowo szaleńcowi dostać się do takiej zabawki - przycisk, kilka kluczy, kod i wpizdu - była sobie ludzkość :/Nie no od jednej zabawki ludzkosc nie zniknie nie boj sie o to . Jezeli dorwie sie do silosa to raptem nascie miast przy pocisku wieloglowicowym .Zabezpieczenia sieci silosow sa bardzo fajne i nie ograniczaja sie na kluczykach i kodach . Co do postow reeda , sory ale po co ten oftop ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Torwald Opublikowano 23 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2004 Arnie - a czytales co napisalem ad. zastosowania tak silnej broni i powodow dlaczego ja zbudowano ? Nikt nie uzyje takiej broni w chwili obecnej, bo ludzie za to odpowiedzialni do tego nie dopuszcza. Nawet jesli wystrzelony zostanie pocisk z glowica jadrowa, to nie osiagnie celu - zostanie wczesniej zniszczony. Chyba ze bedzie wystrzelony z bliskiej odleglosci od celu, a to juz bardzo trudne do zrealizowania (bramki wykrywajace promieniowanie radioaktywne sa praktycznie na kazdym przejsciu granicznym, osatelitach nie wspominajac nawet). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cloperflake Opublikowano 23 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2004 Przeczytajcie książke "Suma wszystkich strachów"- Tom Clancy wiem autor pisze tania sensacje (niektórym się podoba np. mnie) - jeśli mu wieżyć zbudowanie atomówki nie jest takie trudne : 10 kilo plutonu i naukowiec z DDR ps. film na podstawie książki jest do bani Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Opublikowano 23 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2004 No ja mam film z bombą Bravo(chyba) o mocy 15Mton... Myslałem ze to dużo.. :) Ale te 50.. wrrr Gdzie sa jakieś linki do filmów z nagrana eksplozją takiego giganta? ;) Na tych strohach co snie bardzo widac ;) Fotki tak... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Torwald Opublikowano 23 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2004 Filmy mozna znalezc na P2P, przynajmniej te ktore podalem (niestety tego odcinka z Discovery narazie nie moge dopasc...). A co do tego zdjecia "Cara" ktore podalem pare postow wyzej: to prawdopodobnie jest wybuch mniejszej (5 razy) bomby ;] Takie opinie o tej fotce kraza. Rosjanie utajnili film i wiekszosc materialow zwiazanych z proba tej bomby. Nie ma zadnych zdjec zniszczen jakie spowodowal test (zwlaszcza naziemnych)... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...