Skocz do zawartości
Oski

Riva TNT - problem ze zdjęciem radiatora

Rekomendowane odpowiedzi

Nie mogę zdjąć radiatora w Rivie TNT.

Najpierw włożyłem kartę do zamrażalnika w lodówce na 2 godziny. Próba zdjęcia radiatora i nawet nie drgnął. Pomyślałem, że może za krótko ją trzymałem w lodówce i że za duża temperatura.

No to wrzuciłem ją na całą noc do zamrażalki (-16 stopni). Rano ponowna próba zdjęcia radiatora i znowu nawet nie drgnie. Nie wiem jakim cholerstwem go przykleili. Może ktoś z Was wie jak go zdjąć?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

podloz cos pod laminat (najlepiej drugi laminat albo cienka sklejke) wloz miedzy ta sklejke a radiator srubokret i najnormalniej w swiecie podwaz uzywajac dosc duzej sily. musisz jednak miec wyczycie i jak sklejka bedzie pekac albo cos w tym stylu podloz nastepna. u mnie zanim radiator odpadl myslalem ze odpadnie razem z chipem 8O , ale troche sily w to wlozylem i odpadl.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

podloz cos pod laminat (najlepiej drugi laminat albo cienka sklejke) wloz miedzy ta sklejke a radiator srubokret i najnormalniej w swiecie podwaz uzywajac dosc duzej sily. musisz jednak miec wyczycie i jak sklejka bedzie pekac albo cos w tym stylu podloz nastepna. u mnie zanim radiator odpadl myslalem ze odpadnie razem z chipem 8O , ale troche sily w to wlozylem i odpadl.

ta metpda może byc zgubna w przypadku gdy radio jest b.mocno przyklejona do GPU. Jak wsadzisz skalpel , który jest bardzo cienki nie naruszysz ani procka , ani jego krawędzi, ani reszty , rezystorów, kondensatorów itd..

KAŻDY SPÓSB JEST DOBRY WAŻNE ABY OSIĄGNĄC ZAMIERZONY CEL :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wcześniej już próbowałem skalpela i śrubokręta i nic nie pomogło.

Nie próbowałem tylko numeru z rozgrzaniem. Zobaczę, może się uda (ale raczej nikłe szanse bo nawet nie drgnął przy skalpelu i śrubokręcie). Może ma ktoś inny sposób?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie próbowałem tylko numeru z rozgrzaniem. Zobaczę, może się uda (ale raczej nikłe szanse bo nawet nie drgnął przy skalpelu i śrubokręcie). Może ma ktoś inny sposób?

U mnie tez się tak wydawało.. Na poczatku próbowałem wcisnąc nóz do tapet al jest za gruby więc wziołem ten skalpel i go wcinsąłem między GPU a radio i wciskalem go /wbijałem delikatnie pobijając malutkim młotkiem :P i to raz z jednej raz z drugeij strony i póścil..

możesz połaczyc te metody czyli: rozgrzać, włozyć do lodówy, nastenie wciskać /wbijac delikatnie skalpel..

Ja się męczylem 1,5 h i udało się..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie tez się tak wydawało.. Na poczatku próbowałem wcisnąc nóz do tapet al jest za gruby więc wziołem ten skalpel i go wcinsąłem między GPU a radio i wciskalem go /wbijałem delikatnie pobijając malutkim młotkiem :P i to raz z jednej raz z drugeij strony i póścil..

możesz połaczyc te metody czyli: rozgrzać, włozyć do lodówy, nastenie wciskać /wbijac delikatnie skalpel..

Ja się męczylem 1,5 h i udało się..

ja dokładnie w taki sam sposób(skalpel kombinerki i troche cierpliwosci i siły) użyłem ale mój puscił chyba po 30 minutach . na środku była tylko jakaś "kupka" jakiegoś swinstwa i to miało cieplo odprowadzać heheh.

powodzenia życze "we wciskaniu"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a moze jakims drutem tzn <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> drut i sprobowac go przeciagnac miedzy radiatorem a chipem jednoczesnie przesuwajac drut

tez o tym kiedys myślalęm ale ten klej jest jak skala i to rozwiązanie odpada!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a moze jakims drutem tzn <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> drut i sprobowac go przeciagnac miedzy radiatorem a chipem jednoczesnie przesuwajac drut

tez o tym kiedys myślalęm ale ten klej jest jak skala i to rozwiązanie odpada!

Zgadza się. Zajebiście twardy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...