daru Opublikowano 23 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2004 witam posiadam dysk WD Cawiar WD800JB - 7200 RPM, 80 GB, 8 MB cache, partycje: system - 10 GB, programy - 20 GB, filmy i muzyka - 45 GB. zastanawiam się (i odrobine niepokoje) dlaczego ilość zajętego miejsca wg właściwości w oknie "mój komputer" dla poszczególnych partycji jest ok. 30% większa niż ilość zajętego miejsca uzyskana na piechotę (poprzez zsumowanie danych dla poszczególnych folderów) 8O system plików to NTFS, rozmiar jednostki alokacji - domyślny. dysk wg SiSoftSandra jest szybki. dodam, że sformatowany dysk ma 75 GB pojemności, w którymś z programów widziałem informację, że przed formatowaniem pojemność wynosiła 89 GB. skąd te wszystkie różnice :roll: aha system to Windows XP SP1 + SP2, dysk jest regularnie wyczyszczony ze śmieci, zdefragmentowany i sprawdzony narzędziami Windows i NortonSystemWorks 2004 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nyny Opublikowano 23 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2004 Moze zapomniales policzyc na piechote plikow ukrytych i systemowych :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 23 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2004 1.Pliki i foldery ukryte(kosz i jeszcze pare innych rzeczy). 2. NortonSystemWorks 2004 - Masz zainstalowane to coś co chroni kosz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daru Opublikowano 23 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2004 Na partycje 44.5 GB są filmy i mp3 i nie znajdziesz tam plików ukrytych czy systemowych, kosz opróżniony, pliki chronione usunięte, a wolne miejsce wcina Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daru Opublikowano 23 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2004 czy różnica 30% może być spowodana rozmiarem jednostki alokacji ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SuperRzeźniK Opublikowano 4 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2004 Kiedyś też miałem taką dziwną akcję, że windows nie dodawał miejsca z usuniętych żeczy i czyszczenie nic nie dawało a nowe żeczy zajmowały wolną przestrzeń! Nic niewykombinowałem ->format /q i wszystko gra... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...