Skocz do zawartości
marcinek79

zamulanie przy kopiowaniu

Rekomendowane odpowiedzi

witam, jest taki "problem".

przegrywam cos duzego z jednego dysku na drugi (albo jednej partycji na inną) oczywiscie pod XP... no i po takim manewrze system calkowicie zwalnia... muli sie niesamowicie...

cos złyszalem o tym ze XP kopiuje to co przegrywa do pamieci RAM i potem jej nie czysci... to moze byc przyczyna

pytanka:

1. czy jest jakis sposób by win kopiował jakby w czasie rzeczywistym? nie kopiował całego pliku do pamięci?

2. czy to normalne zeby przy kopiowaniu było zajęte 100 % procka? nic nie moge robic zarówno przy kopiowaniu jak i wysyłaniu w sieci LAN (srednio 8 MB/s)

Win XP Pro - SP2 (nie ma tu znaczenia bo w kazdym były te problemy)...

dzieki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz włączony Write Cache :?:

My Computer - Device Manager - Disk Drives - Twój dysk - Policies - w tym oknie jest opcja Write Cache dla dysku.

Wgraj najnowsze drivery i sprawdź czy coś się poprawiło.

Zakładam, że DMA masz włączone i napędy masz dobrze podłączone.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam XP + SP2 - chyba nie ma nowszych driverow do obsługi dysków... (albo moze sie myle)

jezeli XP samo nie włącza DMA to ja nie mam pojęcia gdzie to znaleźć w systemie...

a w miejscu gdzie zaprowadzilęś, są dwie mozliwosci - optymalizacja szybkiego usuwania i optymalizacja wydajności... obie są zamrozone a zaznaczone jest to drugie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam XP + SP2 - chyba nie ma nowszych driverow do obsługi dysków... (albo moze sie myle)

jezeli XP samo nie włącza DMA to ja nie mam pojęcia gdzie to znaleźć w systemie...  

a w miejscu gdzie zaprowadzilęś, są dwie mozliwosci - optymalizacja szybkiego usuwania i optymalizacja wydajności... obie są zamrozone a zaznaczone jest to drugie...

Pod Optymalizacją wydajności zwykle jest Write cache (powinien byc zahaczony), jeśli go nie ma tzn. może być zdeaktywowany.

W Device Manager poszukaj kontrolerów dysków w Primary i Secondary masz możliwość ustawienia DMA i UDMA.

Ściągnij do płyty najnowsze drivery.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie nie ma zahaczonego Write cache`u - nie ma czegoś takiego w ogóle... nowszych driverów o płyty nie ma tez - sciagnąłem ze strony Asusa najnowsze juz dawno.

no i nie mam mozliwosci ustawiania UDMA i DMA - moze mam dziwnego pecha - ale nigdy w XP nie miałem.

nie wiem co jest...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie nie ma zahaczonego Write cache`u - nie ma czegoś takiego w ogóle... nowszych driverów o płyty nie ma tez - sciagnąłem ze strony Asusa najnowsze juz dawno.

no i nie mam mozliwosci ustawiania UDMA i DMA - moze mam dziwnego pecha - ale nigdy w XP nie miałem.

nie wiem co jest...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi