marcinek79 Opublikowano 23 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2004 witam, jest taki "problem". przegrywam cos duzego z jednego dysku na drugi (albo jednej partycji na inną) oczywiscie pod XP... no i po takim manewrze system calkowicie zwalnia... muli sie niesamowicie... cos złyszalem o tym ze XP kopiuje to co przegrywa do pamieci RAM i potem jej nie czysci... to moze byc przyczyna pytanka: 1. czy jest jakis sposób by win kopiował jakby w czasie rzeczywistym? nie kopiował całego pliku do pamięci? 2. czy to normalne zeby przy kopiowaniu było zajęte 100 % procka? nic nie moge robic zarówno przy kopiowaniu jak i wysyłaniu w sieci LAN (srednio 8 MB/s) Win XP Pro - SP2 (nie ma tu znaczenia bo w kazdym były te problemy)... dzieki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nyny Opublikowano 24 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2004 a DMA wlaczone na dyskach? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinek79 Opublikowano 24 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2004 z tego co mi wiadomo - XP samo włącza to DMA wiec to raczej nie to... zresztą, chodzi także o zamulanie PO skopiowaniu czegoś... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimlock Opublikowano 24 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2004 Masz włączony Write Cache :?: My Computer - Device Manager - Disk Drives - Twój dysk - Policies - w tym oknie jest opcja Write Cache dla dysku. Wgraj najnowsze drivery i sprawdź czy coś się poprawiło. Zakładam, że DMA masz włączone i napędy masz dobrze podłączone. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinek79 Opublikowano 24 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2004 mam XP + SP2 - chyba nie ma nowszych driverow do obsługi dysków... (albo moze sie myle) jezeli XP samo nie włącza DMA to ja nie mam pojęcia gdzie to znaleźć w systemie... a w miejscu gdzie zaprowadzilęś, są dwie mozliwosci - optymalizacja szybkiego usuwania i optymalizacja wydajności... obie są zamrozone a zaznaczone jest to drugie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimlock Opublikowano 24 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2004 mam XP + SP2 - chyba nie ma nowszych driverow do obsługi dysków... (albo moze sie myle) jezeli XP samo nie włącza DMA to ja nie mam pojęcia gdzie to znaleźć w systemie... a w miejscu gdzie zaprowadzilęś, są dwie mozliwosci - optymalizacja szybkiego usuwania i optymalizacja wydajności... obie są zamrozone a zaznaczone jest to drugie... Pod Optymalizacją wydajności zwykle jest Write cache (powinien byc zahaczony), jeśli go nie ma tzn. może być zdeaktywowany. W Device Manager poszukaj kontrolerów dysków w Primary i Secondary masz możliwość ustawienia DMA i UDMA. Ściągnij do płyty najnowsze drivery. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinek79 Opublikowano 24 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2004 u mnie nie ma zahaczonego Write cache`u - nie ma czegoś takiego w ogóle... nowszych driverów o płyty nie ma tez - sciagnąłem ze strony Asusa najnowsze juz dawno. no i nie mam mozliwosci ustawiania UDMA i DMA - moze mam dziwnego pecha - ale nigdy w XP nie miałem. nie wiem co jest... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinek79 Opublikowano 24 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2004 u mnie nie ma zahaczonego Write cache`u - nie ma czegoś takiego w ogóle... nowszych driverów o płyty nie ma tez - sciagnąłem ze strony Asusa najnowsze juz dawno. no i nie mam mozliwosci ustawiania UDMA i DMA - moze mam dziwnego pecha - ale nigdy w XP nie miałem. nie wiem co jest... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...