Skocz do zawartości
lesiuc

sempron zamiast durona...

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mam pytanie. Moja płyta to sławetna k7s5a. Procesor duron 850.

Chciałem zmienic na durona 1800, tydzień temu w sklepie w okolicy były za około 180 zł ale jakoś je wymiotło. W zamian są semprony. Mogę mieć semprona 2200 za około 190zł

I tu zaczyna się problem... k7s5a nie obsługuje magistrali 333 tylko max 266 i nie da się zmienić mnożnika.

Wykombinowałem tak żeby włożyć tego 2200 i powinien odpalić na 266 i zwiększyć mnożnik bezpośrednio na procesorze za pomocą mostków. Pytanie tylko czy da się tego dokonać na sempronie?

Gdyby zmienić mnożnik to dałoby się go odpalić chyba tak na 1800 Mhz? A może nawet więcej...

Bardzo proszę o odpowiedź może ktoś wie czy to się uda...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

słyszałem że na sempronach nie za bardzo można ingerować w mostki,poza tym nie wiadomo jak twoja płyta zareaguje na tego proca.proponuje ci zapolować jednak na durona - masz pewność że ci pójdzie no i wyższy zegar,jak nie ma w sklepie to szukaj na allegro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mnoznik jest zablokowany i go nie zmienisz drutmodem

mozesz sprobowac przerobic Semprona na Mobile i zmieniac mnoznik programem spod windows

skontaktuj sie z kims kto ma taka plyte i sprawdzal Mobile moda+program do zmiany

dla pewnosci radzilbym ci znalesc sobie durona ,albo dolozyc kasy i kupic pewniaka w postaci athlona 2000+

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...