Skocz do zawartości
Vincent de Marco

Prescott lepszy od Northwooda ?

Rekomendowane odpowiedzi

dokładnie te prescoty kręca sie super szczególnie te LGA, od których odpada wentylator. Grzeją sie jak piecyki gazowe. nie wiem jak teraz zle zawsze mnie uczono ze jak z athlona sciagnie sie cooler to sie spali (THG) nie wiece jak teraz jest z prescotem? czy sie spali po zdjęciu coolerka?? ktoś próbował??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chyba ze temperatura skoczy szybciej niz zadziała system zabezpieczający, nigdy nie wiadomo. te prescoty na dzien dobry nają po 60-70 stopni, nie dziwie sie ze ludzie narzekają na halas intelowskich boxowych coolerów. Swoją drogą ciekawe jak intel honoruje gwarancje przegrzanych procków

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chyba ze temperatura skoczy szybciej niz zadziała system zabezpieczający, nigdy nie wiadomo. te prescoty na dzien dobry nają po 60-70 stopni, nie dziwie sie ze ludzie narzekają na halas intelowskich boxowych coolerów. Swoją drogą ciekawe jak intel honoruje gwarancje przegrzanych procków

eee nie az tak zle - ja mam Prescotta 3.2 GHZ + Pentagram QC-80Cu + wentyl obudowy Y.S. Tech Silent 120mm - i jest nawet calkiem spoko. Procek normalnie ma 39 - 42 stopnie, a w stresie nie doszedl jeszcze nigdy ponad 71 stopni, ale z reguly tak ze 66 stopni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podobno nowe Prescotty 2.8 kreca sie lepiej nawet niz oslawione Northwoody 2.8 SL6Z5 (na steppingu M0). A to niespodzianka. Zawsze uczono mnie, ze jest odwrotnie :roll:

Nowy stepping Prescotta D0 to naprawdę ciekawa zabawka, kręci się nawet na 3.8-4.0 tylko przy tym nie źle się grzeje. :wink:

Co do M0 to ja raczej przy nim zostanę, bo egzemplarz trafiłem nienaganny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

eee nie az tak zle - ja mam Prescotta 3.2 GHZ + Pentagram QC-80Cu + wentyl obudowy Y.S. Tech Silent 120mm - i jest nawet calkiem spoko. Procek normalnie ma 39 - 42 stopnie, a w stresie nie doszedl jeszcze nigdy ponad 71 stopni, ale z reguly tak ze 66 stopni.

No na Moim Nothwoodzie przy 2.4@3.0GHz na coolerze Titan (do 2.8Ghz)

dochodził max. do 55C w stresie.

Teraz jest max. 48C w stresie, a normalnie 35C

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moj przyklad na to ze Prescot nie grzeje sie az tak bardzo:

Prescot 2,8 + Pentaram Cu 80 (High) + dobra pasta + dwa wentylatory przewiewajace obudowe. Temperatury: w spoczynku - 33 stopnie, sters max. 50 stopni. Po podkreceniu nie pamietam juz ale nie sa to jakies kosmiczne wartosci. Najlepsze jest to ze ostatnio cos robilem w kompie i przez przypadek odpialem wentylator na procku wlaczylem kompa i dzialal tak przez kilka dni do momentu az sie zorientowalem, tem. jaka mial caly czas to bylo cos okolo 60 stopni, ale to nic bo w tym czasie caly czas gralem w dooma3 i far cray-a i wszytko smigalo bezblednie. Takze nie takie straszne te temperatury na Prescocie ja sie go dobrze schlodzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prescot 2,8 + Pentaram Cu 80 (High) + dobra pasta + dwa wentylatory przewiewajace obudowe. Temperatury: w spoczynku - 33 stopnie, sters max. 50 stopni. Po podkreceniu nie pamietam juz ale nie sa to jakies kosmiczne wartosci. Najlepsze jest to ze ostatnio cos robilem w kompie i przez przypadek odpialem wentylator na procku wlaczylem kompa i dzialal tak przez kilka dni do momentu az sie zorientowalem, tem. jaka mial caly czas to bylo cos okolo 60 stopni, ale to nic bo w tym czasie caly czas gralem w dooma3 i far cray-a i wszytko smigalo bezblednie. Takze nie takie straszne te temperatury na Prescocie ja sie go dobrze schlodzi.

A mobo to pewnie Asus P4P800 lub P4C800???? :?: :?: :?: :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prescot 2,8 + Pentaram Cu 80 (High) + dobra pasta + dwa wentylatory przewiewajace obudowe. Temperatury: w spoczynku  - 33 stopnie, sters max. 50 stopni. Po podkreceniu nie pamietam juz ale nie sa to jakies kosmiczne wartosci. Najlepsze jest to ze ostatnio cos robilem w kompie i przez przypadek odpialem wentylator na procku wlaczylem kompa i dzialal tak przez kilka dni do momentu az sie zorientowalem, tem. jaka mial caly czas to bylo cos okolo 60 stopni, ale to nic bo w tym czasie caly czas gralem w dooma3 i far cray-a i wszytko smigalo bezblednie. Takze nie takie straszne te temperatury na Prescocie ja sie go dobrze schlodzi.

troche mnie to dziwi bo ja u siebie na p2.4c@ 3.0 na odpietym wentylatorze (cooler box intel) zdązyłem załadować winde i 5 minut coś porobić potem temp powyżej 80C i wyłączenie procka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nowy stepping Prescotta D0 to naprawdę ciekawa zabawka, kręci się nawet na 3.8-4.0 tylko przy tym nie źle się grzeje.

Co do tego grzania to chyba moj Zalman dalby rade ?

Jest tylko jeden problem - czy nowy stepping Prescotta D0 jest dostepny jako Socket 478 ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nowy stepping Prescotta D0 to naprawdę ciekawa zabawka, kręci się nawet na 3.8-4.0 tylko przy tym nie źle się grzeje.

Jest tylko jeden problem - czy nowy stepping Prescotta D0 jest dostepny jako Socket 478 ?

Jest dostępny zresztą http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=884...r=asc&&start=30

Co do chłodzenia to mało ja też mam 7000 AlCu i przy 3600 mam problem z temp. mimo że Abit je lekko zawyża. :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest dostępny zresztą http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=884...r=asc&&start=30

Co do chłodzenia to mało ja też mam 7000 AlCu i przy 3600 mam problem z temp. mimo że Abit je lekko zawyża. :wink:

7000 AlCu za malo ? 8O 8O 8O

To w takim razie co byloby wystarczajace ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

7000 AlCu za malo ?  8O   8O   8O  

Przy 4.0GHz przydała by się już woda albo jakiś thermalright. :wink:

jeśli zeczywiście procesory na dwuch jądrach będą osiągały ponad 150w to nie będzie problemu z wychłodzeniem takiego p4 4ghz po podkręceniu.

pozatym dlamnie jest nie wazne czy to a64 czy p4htC lub E wazne jest aby to chodziło stabilnie przy załozonym zasilaczu 360wat.bo niedługo to będzie trzebo sobie zmontować malutką elektrownię jak czytam o najnowszych technologiach kture nas czekają w niedługiej przyszłości to jest parodia zasilacze 700 watowe dojdzie do 1kw

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

7000 AlCu za malo ?  8O   8O   8O  

A kto mowi o 4.0 GHz... Wystarczyloby mi jakies 3.5-3.7. Zreszta i tak wiecej by pewnie nie wyciagnal. :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A kto mowi o 4.0 GHz... Wystarczyloby mi jakies 3.5-3.7. Zreszta i tak wiecej by pewnie nie wyciagnal. :roll:

Ja ze swoim Northwoodem na 3.5-3.6GHz i z Zalmanem 7000AlCu + Arctic Creamique wcale nie mam takich niskich temperatur i to przy nap. 1.525V, lecz źle nie jest w końcu Zalman to Zalman. Do tego Prescotta wg mnie lepiej nadał by się Zalman Cu jeżeli chcesz mieć 3.5-3.7GHz.

Ale to tylko moja opinia. :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

7000 AlCu za malo ? 8O 8O 8O

U mnie przy FSB265 (3.7GHz) na prescotcie 2.8E D0 i Zalmanie 7000Cu HIGH zanotowalem temp. 72st C przy zamknietej, dobrze wentylowanej budzie.

Skurczybyk grzeje sie jak dziki - szczegolnie podczas kompresji np. enkoderem CCE - daje po d..pie bardziej niz Dual Prime95

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja sprzedalem po 4 miesiacach bojow te pieprzona grzalke (Prescott'a 3.2E) i zapodalem sobie Northwood'a 3.4C :twisted: i... smiem twierdzic, ze jak na razie to dla mnie Prescott jest jedna wielka pomylka. Moze nowe steppingi cos zmienia, chociaz przy obecnych dzialaniach intela cos trudno mi w to uwierzyc. Jak narazie osiagnalem 3.92GHz na 1.7V w pelni stabilne...

Dołączona grafika

Po 3h wygrzewania na 2×HOT CPU Tester Pro (tak, aby obciazenie wahalo sie miedzy 95-100%) mialem na procu 55°C (oczywiscie cooled by water). Przechodze 4GHz, Winda startuje lecz ze stabilnoscia nie ma to zbyt wiele wspolnego... Moze to wina zasilki... Poczekam, az sprawa mojego Tagana sie rozwiaze :cry: Oby pozytywnie...

P4C 3.4@3.92GHz WC ::: Abit IC7 rev.1.0 bios 25 + Zalman ZM-47NJ ::: 2×512MB DDRAM Hynix -D43 (2.8V/8-4-4-3) ::: HIS Radeon 9800@ProBios@400/700 WC ::: 2×120GB Maxtor 6Y120P0 ::: Audigy 2 + GW550THX ::: DVD Sony DDU1621 ::: CD-RW Teac CD-W552E ::: Belinea 101741 ::: watercooling: CPU UrielMulti + GPU Abadon + MJ1000 + Rekord ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi