Skocz do zawartości
nC-Pat

Problem pod Win XP -> Blue screen - Autorestart... .c

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Chciałem się dowiedzieć o co może chodzić gdy :

Włączam kompa pracuje pewien czas wszystko elegancko (po 2-3 h nawet 4) Temp CPU normalnie 45 stopni w stresie max. 48 stopni.

A tu nagle wyrzuca cały niebieski ekran ( nie wiem co tam dokładnie jest napisanane, gdyż znika b. szybko), i następnie autorestart, sys rusza ponownie po tym, to samo chodzi jakiś czas i znowu sytuacja się powtarza... Mój sprzęt to :

-Abit NF7-S v 2.0

-AMD Barton 2800 Box

-Coolerek Pentagram Freezone QC-92 Cu

-512 ddr400 Kingston

-GeForce2 MX 440 64 MB (64bit)

-Seagate 80 GB Barracuda 7200.7 ST380013AS

w takiej oto obudowie - http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=11877

Hm powiedzcie prosze co może być przyczyną

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak doszedłem już do tego z wcześniejszych postów, teraz tylko czekam aż się pojawi blue screen :twisted:

Edit " ucze sie uzywac tej opcji "

Ok, a o to co mi się wyświetla :

DRIVER_IRQL_LESS_OR_EQUAL

STOP: 0x000000D1 (0x0000001c, 0x0000006, 0x0000000, 0xF82A397c)

ctaud2k.sys - Adress F82A397c base at F827B000, DateStamp 3d377dd7

Teraz mógłby mi ktoś pomóc ? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok widze ze ciezko ci idzie .

Po pierwsze wylacz karte zintegrowana .

Po drugie karte do 4 slota Pci od gory liczac zamontuj .

Po trzecie ten blad to konfilkt przerwan zapewne z karta zintegrowana .

I jak zostaly jakies stery po karcie zintegrowanej tez musza wyleciec .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hm zrobiłem formata, zainstalowałem od nowa XPeka i wszystkie stery ręcznie poza audio wyłączyłem w biosie zintegrowaną karte muzy i jak narazie jest dobrze =]

Btw jest jakiś sens ściągać nowe stery do nForca2 ? I czy tam automatic w installerze mi sie wgraja stery audio ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prawy przycisk myszy na mój komputer>własciwosci>zaawansowane>uruchamianie i odzyskiwanie>  

odznacz "Automatycznie uruchom ponownie"

I dowiesz sie co jest tam napisane.

wlasnie a czy mozna wyczytac co tam buylo wczesniej wraz z wczesniejsm restartem?

mam taki sam problem jak kolega ktory zaczal temat - ta sama mobo , ath2200+ zalman alu/cu 7000a, radek his9000pro, 512ddr twinmosa, hdd barka 4 i wdc80jb, cheiftec 360df, grafa chlodzona zalmanem plus went zalman radiator na NB, temp i V idealne, winda ....

i te restarty glupie nawte jak zminam podpis w gg albo wlaczam winampa tudziez wlaczam Mozille :( - nagle po paru h pracy kompa albo poparu minutach - randomly

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kamerek jak nie miałem restartów podczas pracy/słuchania w tle muzy or przeglądania stron, tylko podczas gdy chciałem się oderwać i w coś pograć to po pewnym czasie gry wywalało screena. Dziś zrobiłem formate + new instalke XPka i zamiast instalować cały chipset nForce2 zainstalowałem tylko ręcznie to co mi potrzebne czy Sata raida + główny kontroler nForce'a + stery do USB i powiem szczerze (odpukać po 4 h włączonej gry, nie było restartów). Konflikt mógłbyć wcześniej gdy instalowałem cały plik chipsetu a on wgrywał sam all stery i utlilities w tym stery audio do karty muzycznej zintegrowanej na płycie, dlatego występował konflikt między tamtymi sterami a sterami do SB Liva, mimo że sama karta była wyłączona w biosie (właśnie też sie sam dziwiłem), no ale narazie jest wszystko good, miejmy nadzieje że już tak zostanie :)

Edit 1

Oho chyba zapeszyłem bo przed chwila znów miałem screena ... .c

Teraz sam już nie wiem co jest przyczyną :(

Edit 2

Kamerek ściągnołem i zainstalowałem najnowsze stery nForca z www.nvidia.com + zmieniłem stery z 61_77 na 61_76 + zainstalowałem directxa 9c i jak narazie po 3 h jest good =]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aha ok

Edit: Hm chodziło ładnie to wszystko aż do tej pory dziś mi znów wywaliło BSODA a już miałem nadzieję że będzie good... jednak tym razem bez niczego tylko był ciąg STOP f i tam kilka zer bez konkretnej informacji...hm zastanawiam się czy jakbym zainstalował Win98 or 2k to by występował ten bsod/reset tam ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hm nie wiem co może być tą przyczyną...

zainstalowałem teraz win 2k + sp4 + all new stery i też mi się podczas gry wyłączyło, kurde zaczyna to być męczące, co ciekawe zostawiłem go na noc ze ściąganiem + winampem i nie było errora jak rano włączyłem, występuje on tylko wtedy gdy włączam jakąś grę (chociaż włączyłem d2 na directdraw 2d i też był error :o), nie wiem zupełnie co może być przyczyną, a może to płyta głowna ? :(

Pomożcie ! :c

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zainstalowałem teraz win 2k + sp4 + all new stery i też mi się podczas gry wyłączyło, kurde zaczyna to być męczące, co ciekawe zostawiłem go na noc ze ściąganiem + winampem i nie było errora jak rano włączyłem, występuje on tylko wtedy gdy włączam jakąś grę (chociaż włączyłem d2 na directdraw 2d i też był error :o), nie wiem zupełnie co może być przyczyną, a może to płyta głowna ? :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zainstalowałem teraz win 2k + sp4 + all new stery i też mi się podczas gry wyłączyło, kurde zaczyna to być męczące, co ciekawe zostawiłem go na noc ze ściąganiem + winampem i nie było errora jak rano włączyłem, występuje on tylko wtedy gdy włączam jakąś grę (chociaż włączyłem d2 na directdraw 2d i też był error :o), nie wiem zupełnie co może być przyczyną, a może to płyta głowna ? :( Czytałem o niej ze NB daje się we znaki że dobrze by było go samemu posmarować pastą + nowa wersja Biosa miło widziana

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam najnowszy bios ale na NB mam radiatorek zalmana bo ten oryginany syf byl nie do zniesienia, smarowane mam arctic silver 5 albo 3 nei pamietam , byc moze SB sie przegrzewa bo nie jest chlodzony at all

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi