Skocz do zawartości
lebioda

BIV i taktowanie pci

Rekomendowane odpowiedzi

Przeczytałem na forum że barracudy są delikatne i nie można za dużo podnieść magistrali bo przy za dużym pci te dyski siadają czy możecie napisać ile najwięcej może wytrzymać ten dysk czy nie ma dla nich jakiejś granicy i trzeba samemu testować z góry dzięki (szukałem na formu ale nie mogłem nic znaleźć na ten temat)

axp1700,gainward gf3ti200,BIV,MSIK7T TurboLE,SBLive

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeczytałem na forum że barracudy są delikatne i nie można za dużo podnieść magistrali bo przy za dużym pci te dyski siadają czy możecie napisać ile najwięcej może wytrzymać ten dysk czy nie ma dla nich jakiejś granicy i trzeba samemu testować z góry dzięki (szukałem na formu ale nie mogłem nic znaleźć na ten temat)

moja działa teraz na ok 35 bo mam fsb 145(przy 150 pci jest 37) i smiga jak miło na 148 takze działała bez problemu.chyba wszystko zalezy od konkretnego  dysku.

axp1700,gainward gf3ti200,BIV,MSIK7T TurboLE,SBLive

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trudno jednoznacznie okreslic wytrzymalosc dysku na taktowanie PCI u mnie chodzil dobrze przez 2 dni na PCI 41,5 Mhz pozniej zaczol sie sypac "ale nic groznego tylko logiczne bad blocki"

Jak ustawilem PCI 33 MHz niby wszystko bylo oki , do pewnego czasu kiedy moj zasilacz w kompie dał ciala 8O , i z powodu spadkow napiecia dysk zaczol sie sypac od nowa :-) co dziwne tylko B4 reagowala tak na te spadki napiecia , komp tego wogole nie odczuwal 8O

Po zmianie zasilacza i ustawieniu normalnego taktowania od tamtej poty ZERO problem's

A co do taktowania to bezpieczna granica zdaje sie byc ok 37 MHz

B4 - to bardzo dziwne dyski ..... jak mialem przez 3 lata Szajsunga 4,3 GB nie wiedzialem co to znaczy miec problem z HDD

Ale gdyby nie to ze mialem PCI 41,5 MHz i zjechany zasilacz to dysk pracował by jak najbardziej OK

"tak jak teraz..... katowalem go ......kumpel wpadl ze swoim HDD i rzucalismy po HDD-kach filmami kilka dobrych minut z moim B4 nic sie nie dzialo :-)) "

Niestety to juz nie jest ta wytzrymalosc co stary szjsung , do gory nogami , pod kontem , caly czas na pci 41,5 MHz , non stop gdzies sie z nim szlajalem ..... B4 juz by dawnnnnooooo byla trupem

P.S. Szajsung nadal zyje i ma sie dobrze , siedzi w kieszeni i czeka az gdzies go zabiore.

8) 8) 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zabierz go do lasu na wycieczke :Di chce podnieśc magistrale do 150 i nie wiedziałem czy dysk to przeżyje ale skoro wam żyją to mój też powinien  jeszcze raz dzięki

Moj maxtorek to dzwiga nawet 157 gorzej niestety z pamiatkami ktore protestuja przy 314mhz :)) teraz non stop jade na 150

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hi, hi, hi.... no ja też mam takiego szajsunga (1GB), świetnie się spisuje w podróży, dwa razy zaliczył lądowanie na ziemi i działa.... z jednym badblockiem... a co do seagate, miałem U5, teraz baraka, chodzą spox, ale nie podróżują ;) (ich strata)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tak przygladam sie i mam pytanie ..... Jak ma sie PCI do FSB ?? Czyli przy jakim FSB jaka jest czestotliwosc PCI ? Bo ja swojego atlona daje na FSB 152 i juz mi komp nie wstaje i nie wiem ktory z podzespolow jest winowajca....Tez podejrzewam ze HDD tylko musze sprawdzic ktory ...A na fsb 151 czasami winda sie blokuje ...ale myszka moge dalej ruszac ...tylko nic nie dziala..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Nie chcialbym wsadzac "kija w mrowisko", ale moje przygody (trzy calkiem usmiercone dyski) z powodu.. zasilacza daja mi w miare klarowne wnioski:

- jesli zasilacz daje (multimetrem!) ponizej +4.8V - problemy z BIV sa niemal PEWNE, to tylko kwestia czasu. Minimum to stabilne 4.9V (glownie przy starcie systemu) ;

- jesli zasilacz jest "twardy", nie zauwazylem zadnych anomali przy testach (co 1MHz) do 166MHz (tylko tyle mialem). Super-skala, w tym proby kopiowania, chkdsk, diskeeper - zero problemow ;

Wniosek: (moj) - wydaje mi sie, ze owa "delikatnosc" BIV to legenda. Winny jest spory (2.5A - piki ponad 3A..) pobor pradu przez ten dysk z +5V, ponad dwa razy wiekszy niz w dyskach 7200 rpm IBM. Wiekszy znacznie pobor pradu jest przy aktywnym AAM..

--

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tak przygladam sie i mam pytanie ..... Jak ma sie PCI do FSB ?? Czyli przy jakim FSB jaka jest czestotliwosc PCI ? Bo ja swojego atlona daje na FSB 152 i juz mi komp nie wstaje i nie wiem ktory z podzespolow jest winowajca....Tez podejrzewam ze HDD tylko musze sprawdzic ktory ...A na fsb 151 czasami winda sie blokuje ...ale myszka moge dalej ruszac ...tylko nic nie dziala..

Watpie zeby ktos ci na tym forum potrafil odpowiedziec ,no ale coz nie kazdy sie bawi w plyty glowne wiec nie wymagane to jest tu po to jest forum. Pewno byly by odpowiedzi procek ci nie wytrzymuje etc. pamieci itp ale ja bym to wykluczyl!!. Problem jest nie w zawysokim taktowaniu PCI lecz w zaniskim taktowaniu PCI!!!. W Plycie glownej MSI KT3Ultra (BR , BSR i inne wypasione odmiany z fajnym chlodzeniem na north bridge :) ) , Dzielnik PCI 1/5 zalacza sie , wskakuje , jest wkopywany nie wiem jak to okreslic (po angielsku kick in) na FSB 152mhz w gorę tak wiec gdy dajesz FSB 152mhz to PCI wynosi ok 30mhz wiec nie za duzo. IMHO to jest przyczyna , niektore urzadzenia wlasnie BARDZO!!! wrazliwe na zanizone taktowania PCI. NP moja karta sieciowa Adapteca (4x entegrent input) nie chodzila poprawnie z PCI 31MHz jeszcze na Abicie KR7A RAID , FSB 124mhz + 4:2:1 dzielnik manulanie w biosie. Wykladala sie poprostu :(. Oczywiscie procka tez nie mozna wykluczyc najlepiej by bylo jakbys mial mozliwosc manipulacji mnoznikiem. Ale AROIa to dobra seria wiec do 1800mhz powinna IMHO chodzic stabilnie przy 1.85V (Przyklad PIT_er) choc z prockami nigdy nic nie wiadomo. Moze tez byc wina pamieci sprawdz czy masz ustawione w tryb synchroniczny czyli 1:1 wtedy gdy procek (FSB) sa taktowane 150mhz to pamieci takze dzialaja na 150mhz czyli efektywnie DDR 300 czyli PC2400 a twoje to PC2700 wiec bez problemu powinny wytrzymac oczywiscie jezeli masz ustawione na normalne Timmingi (czyli CL.2,5) bo watpie zeby jakies DDRy na standartowym Vdimm wytrzymaly 2/5/2/1Tcommand przy 150mhz. Tak wiec mozeliwe ze pamieci masz ustawione w trym asynchroniczny czyli 133/166 wiec wtedy gdy procesor(FSB) taktowany jest 150mhz to pamieci chodza na 183mhz efektywnie DDR 366 PC3000 a watpie zeby na tye poszly. Wiec sprawdz pamieci ustaw synchronicznie i nie dawaj ostrzych Timmingow ustaw na normal jest w MSI taka opcja :roll: . Juz sie raz spotkalem wlasnie z nie mozliwoscia podkrecenia procka poprzez pamieci nie wytrzymujace w trybie asynchro (POZDRAWIAM QUESTA! pamietasz ten problem na Abicie KX7 333??). PS. Prawdopodobnie powstanie niedlugo jakis polski serwis o plytach glownych bo jak widzimy w polsce ten temat jest tematem Tabu tak wiec wypadalo by go przyblizyc userom :). Ps. juz drugi raz tlumacze komus na tym forum sytulacje zwiazana z dzielnikiem :) przedtem 8KHA+. Aha powodzenia w O/C :).

Pozdrawiam Tristan (Lisku nie denerwuj sie ja ci forum doksztalcam i jest lightowo :) ). Dzis jakos mam dobry humor :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam starego segate chyba u4 10Gb i po tym co przeszedl to cod ze dziala

od poczatku chodzil na taktowaniu 45 zrobil sie glosnijszy ale dziala wylamala mu sie jedna nozka ze zlacza na tasme i nie ma dma w windzie ale dziala a gdy ra czyscilem obudowe potrzasajac ja nad glowa a wysokosci 1.4m dysk mi wypadl na ziemie i dalej dziala i zadnego bada nie ma az dziwne ale prawdziwe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

raczej watpie, aby zbyt niskie taktowanie (30 MHz) PCI bylo problemem - co innego gdzyby to bylo 20MHz... Najczesciej podczas podkrecania w kolejnosci odpadaja procesor, ram i samam plyta glowna.

Mozna sie latwo przekonac, wyjmujac wszysciusienko poza procem i ramem - jak nadal nie bedzie komp chcial ruszyc, potwierdza to moja teorie :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pamiątki mam Kingstona @CL2  i z tego co widze to smigaja na 299(wcpuid) Mhz ...Sorki ale nie za bardzo wiem gdzie jest to oppcja z synchroniczna pamiecia ....Zaraz wbijam sie do biosu i polukam .....

synchroniczne to 1:1 czyli 133/133 (standartowo dla procka) i tak ustaw. Nie bawilem sie BIOSem KT3Ultra wiec nie wiem w kazdym razie ustaw standartowo pamieci na 133 (266) PC2100 to wtedy bedziesz mial synchro razem z procem Kapujesz nie??.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

raczej watpie, aby zbyt niskie taktowanie (30 MHz) PCI bylo problemem  - co innego gdzyby to bylo 20MHz... Najczesciej podczas podkrecania w kolejnosci odpadaja procesor, ram i samam plyta glowna.

Mozna sie latwo przekonac, wyjmujac wszysciusienko poza procem i ramem - jak nadal nie bedzie komp chcial ruszyc, potwierdza to moja teorie :D

Mi sieciowka wywalala sie na 31Mhz wiec to tez moze byc czasem sa takie natretne urzadzenia. Choc twoj spob jest najlepszy jak wiadomo (metoda prob i bledów mozlolny ale zajebiscie skuteczny sposob).

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mój idzie bez problemow na fsb 158-161 czyli pci 40-42 mhz.

Chodzi ok bez najmniejszego zająknięcia :>

....a niech tylko spróbuje cos pisnąć :P

no pamietam jak wspolnymi silami go podkrecalismy przez gg :). Ps. czemu cie nie widze na gg?? pozdro Tris

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no pamietam jak wspolnymi silami go podkrecalismy przez gg :). Ps. czemu cie nie widze na gg?? pozdro Tris
heh :)

Witam Panie Fach :P

Niedługo odblokowuje mnożnik i jeszcze bardziej go kręce :) teraz wyciskam siódme poty z pamiatek :)

A na gg mnie nie ma bo mam nowy numer...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak gwoli ścisłości to wtedy pci=39,5-40,25 przy tych magistralach (znów się czepiam :D )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...