SebNET Opublikowano 24 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2004 Witam !!! Mam pytanie do was jako do ekspertów. Kupiłem sobie niedawno tj. 2 dni temu na Allegro nowiutką kartę HiS Radeon 9600 Pro 128MB DDR 128 bit z wentylatorkiem iFan. Wczoraj wieczorkiem zainstalowałem kartę oraz specjalnie przeistalowałem system. Wszedłem na stronę HiS'a - http://www.hisdigital.com/html/driver.php i ściągnąłem ostatnie sterowniki. Ze strony ATI najnowsze Catalysty nie chcialy chodzic, bo mialem problem z ATI Contol Panel. Potem zainstalowalem najnowszy DirectX 9.0c, a to wszystko na świeżym Windows XP SP1. A więc taki problem. Według mnie gry chodzą wporządku, lecz w Call of Duty, które katuje już ponad 8 miesięcy osiągam około 50-90 FPS w porywach. Nie wiem czemu tak slabo, przeciez tyle osiągałem na swoim stary GeForce 2 Titanium 64 MB. Myślałem, że z 200 FPS będę miał chociaż, ale niestety i ogólnie jakoś to dziwnie chodzi. Coś za słabo jak na tą kartę, chociaż dużo gier na High śmiga. Może ktoś zna przyczynę tych FPS i ogólnie ? Gram w 1024x768 oraz wszystko na High tak jak na starej karcie, ponieważ engine Q3 nie jest wymagający. Bardzo proszę o pomoc. Mój komp to: Intel Pentium 4 1.7 GHz Intel Desktop Board D845BG HiS Radeon 9600 Pro 128 MB 256 RAM DDR (wiem, że mało, ale za pare dni będzie GIGA) i to chyba wystarczy. Aha moja karta wygląda tak: Pozdrawiam :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 24 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2004 Moim zdaniem mocniejszy procek i pozniej juz tylko OC grafy (temat podkrecania radkow 9600 PRO byl juz tyle razy poruszany ze z pewnoscia sobie cos znajdziesz :D ) Poszukaj jakiegos Bartona (powodzenia :wink: ) Wiaze sie to oczywiscie ze zmiana MOBO i krec go (stopniowo) zwieksz vcore (ostroznie :!: ) i porownaj wyniki w 3DM 2001 np. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SebNET Opublikowano 24 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2004 A czy to może wynikać z winy sterownikow, bo dziwi mnie to, ze mam tyle samo FPS na starej co na nowej karcie 8O Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Traczyk Opublikowano 25 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2004 a może CoD ma limit FPS tak jak np. pro evolution soccer 3 ma 60 to Cod ma 90 ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_86 Opublikowano 25 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2004 Limit fps może także narzucać windows, tzn bodajże na XP jest jakiś limit zależny od odświeżania. Ja miałem takie coś z Unreal Tournament. Po wgraniu innego Windowsa wszystko wróciło do normy i wynik pokaźnie się zwiększył. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziobak Opublikowano 25 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2004 W CoD komenda na ograniczenie FPS to: com_maxfps x gdzie x to liczba fps do której ma być ograniczone (0 = bez limitu) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pcmax Opublikowano 25 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2004 ile pkt masz w 3dmarku 2003 i 2001??? a sparwdz ilosc FPS w doomie wtedy dopiero zacznij ja oceniac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quam Opublikowano 25 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2004 Mało ramu... Na 9800Pro 128-bit u qmpla z AMD 2000+ i 256 DDR też na 1024x768 HIGH i ma podobną sytuację, więc karta winna nie jest. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pcmax Opublikowano 25 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2004 najlepieuj miec duala:) 2X256 i jako trzecia pamiec jedna 512:) wtdy to jest machina! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SebNET Opublikowano 26 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2004 Witam !!! Panowie o FPS w grze to się nie martwcie, tam to wiem o co chodzi, zdjąłem blokadę FPS wpisując komendę /com_maxfps 125, bo tyle wystarczy i potem w opcjach należy wyłączyć funkcję SYNC EVERY FRAME, żeby nie było tyle klatek ile hertzów na monitorze. Więc z tym nie ma sprawy. Co do tego RAMu to też tak uważam i planuję dokupienie. Myślałem nad GIGA, ale brak kasy. Mam obecnie 256 DDR 333 mhz i chcę dokupić HYNIXy 512 DDR i jestem ciekaw czy będzie już lepiej. Jak myślicie ? A może macie inne propozycje co do tego RAMu ? pS. A co do tego 3D Marka to podam wyniki jutro, bo muszę sobie skąś go skołować. Pozdrawiam !!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 26 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2004 Moga byc te Hynixy ,ale bez tej pamieci co obecnie masz (2700). Sprobuj ja wymienic na Hynixa 3200 lub pusc ja na Allegro i kup odrazu 768 Hynixy 3200 (400mhz) oczywiscie :wink: Ale polecam dozbierac troche kaski i i zakupic 1 giga (2x256 + 1 kosc 512) i ew. mocniejszy procek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sucker Opublikowano 26 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2004 A więc taki problem. Według mnie gry chodzą wporządku, lecz w Call of Duty, które katuje już ponad 8 miesięcy osiągam około 50-90 FPS w porywach. Nie wiem czemu tak slabo, przeciez tyle osiągałem na swoim stary GeForce 2 Titanium 64 MB. Na GF2 w CoD miales 50-90fps? Chyba w 640x480 detale na low. Tutaj wyniki w Cod. Tutaj najlepsze karty w 1024x768 nie maja 90 klatek a ty na GF2 miales ;). te 90 to chyba miales chwilowe w zamknetym pomieszczeniu :). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...