Skocz do zawartości
Kaczor1984

Problem z 9600XT

Rekomendowane odpowiedzi

Od jakiegoś miesiąca mam radeona 9600XT Gigabyte-a (konkretnie R96X128DU). Na początku działał bez problemu, ale od jakiegoś czasu komp nie chce mi z nim startowac i BIOS piszczy jakby karta była uszkodzona. Nie jestem pewien ale wydaje mi się że to od czasu kiedy zainstalowałem V-Tunera (ta karta ma w specyfikacji zegar podniesiony o 50 czyli 550Mhz - inne 9600XT mają 500, i tak chyba miała ona przed zainstalowaniem V-Tunera). Możliwe że nie chce startowac przez za dużą częstotliwośc GPU?? Jeśli tak to czym mogę obniżyc taktowanie w BIOSie bo zmniejszanie w V-Tunerze, Riva Tunerze i RadLinkerze nie zmienia wartości w BIOSie a jedynie w windowsie(chyba że robię coś źle ). Kartę sprawdzałem u kolegi i u niego startowała(bez zainstalowania V-Tunera), a u siebie testowałem jego 9600XT Sapphire i też startowała bez problemu.

Jeśli okaże się że to przez podniesione taktowanie to chyba mam prawo oddac ją na gwarancję??

Jeszcze kilka rzeczy dla uściślenia Nie startuje - za pierwszym razem bo gdzies po 10-15 razach się uruchamia. a później przy restartach czy ponownym uruchamianiu systemu nie ma problemów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi