meth Opublikowano 25 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2004 Witam Dowiedziałem się na owym forum, że partycjonując dysk 160GB nie zaleca się używania Partition Magic. Ściągnąłem ze strony maxtora program umożliwiający tą czynność w dosie (z dyskietki): MAX BLAST 3. Podzieliłem go na partycje i chyba coś poszło nie tak... Objawy: 1. Dysk ma pojemnosc 160 a widzi mi go jak 32 GB (w biosie płyty głównej - wczesniej widział jako 160!) 2. Przy instalacji Windy XP uruchamia sie program ktory zgrywa pliki instalacyjne na dysk, nastepnie restartuje sie komp (zgodnie z procedura) i zamiast uruchamiac instalatora... jakby sie wiesza (chyba cos z bootowaniem) 3. Najwazniejsze: przy bootowaniu pojawia sie komunikat: NTLDR is missing 4. W tym MaxBlast3 - jest taka opcja ze jezeli bios plyty niewidzi wiekszego dysku mozna tak ustawic zeby widzial go jako mniejszy i podaje sie pojemnosc jaka ma byc - no i jest ustawione na 32GB - ale nie da sie tego zmienic! Czego próbowalem: wielokrotnie formatowalem dysk, dalej to samo. Jest to dysk ATA. Najprowdopodobniej cos zmienilem w biosie dysku. Interesuje mnie tylko jedno: Czy da sie to odkręcić??? Jak można zrestartować bios dysku? Lub jak przywrócić ustawienia domyślne deafoult? Ewentualnie jak można wymienić bios dysku i czy po wgraniu nowego beda ustawienia początkowe? Dysk jest nowy i nie chcialbym go stracic... dostalem niezla nauczke :? Dodam, że przetrząsnąłem całe forum i nie znalazłem odpowiedzi na moje pytania Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 25 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2004 wywal wszystkie partycje ktor zrobiles, utworz partycje na system wg uznania, i zainstaluj system,, resztę podziel pod windowsem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meth Opublikowano 25 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2004 hmmm tego juz probowalem, bardziej interesuje mnie jak zrestartowac bios dysku i czy jest to mozliwe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yasin Opublikowano 25 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2004 kup windows w sklepie, a nie na straganie, to nie bedziesz mial problemu z "NTLDR is missing" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meth Opublikowano 25 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2004 yasin: 1. chyba sie nie rozumiemy, z windowsem nie mam problemow 2. skad ty mozesz wiedizec gdzie kupilem windowsa??? Co to jest NTLDR ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meth Opublikowano 25 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2004 Dorzucam krótki opis programu MaxBlast3 - Krótki opis programu MaxBlast3 - Drugi link edit: Naucz się skracać linki bo rozwalasz szerokość okna. Edytuj też swoje posty a nie pisz jednego pod drugim. romek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korty Opublikowano 26 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2004 Program dotyczy dysków Maxtor.Nie piszesz jaki masz dysk i płytę główną(jaki BIOS).Jeżeli masz dysk Maxtor to te info mogą pomóc w rozwiązaniu problemu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meth Opublikowano 27 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2004 1. Dysk mam maxtora wiec program jest odpowiedni.. chyba 2. Plyta glowna to Epox 8K9AI 3. Co do biosu nie jestem pewien.. w zasadzie nie mam pojecia jaki to bios (chodzi oczywiscie o bios dysku), Dysk plyty jest OK bo wczesniej wiodziala dysk jako 160 Chce wymienic bios dysku lub wgrac taki sam jak byl nie itotne - aby tylko powrocic do ustawien fabrycznych Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korty Opublikowano 28 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2004 Zobacz tutaj: http://www.epox.org/temp_cgi/arc1-2003.shtml sprawdź czy w BIOSie IDE HDD Block Mode masz ustawione na [Enabled]. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lord Falcon Opublikowano 29 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2004 a zworki nie wpakowałeś przez przypadek na jakis Clip to 32 GB ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
esem Opublikowano 1 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2004 1. usuń partycje instalką windy, 2. użyj programu producenta HDD i utwórz nową partycję, 3. instalując windę wybierz opcję: pozostaw istniejący system plików (nie formatuj!) 4. używaj i ciesz się z dużego dysku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meth Opublikowano 1 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2004 esem: dzieki, zaraz wyprobuje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
esem Opublikowano 1 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2004 Aha, pamiętaj aby w trakcie instalacji windy do końca w Biosie był ustawiony start z CD-ROM (winda i tak dalej będzie instalować się z HDD). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...