Skocz do zawartości
meth

HDD - BIOS, a moze to nie to ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Dowiedziałem się na owym forum, że partycjonując dysk 160GB nie zaleca się używania Partition Magic. Ściągnąłem ze strony maxtora program umożliwiający tą czynność w dosie (z dyskietki): MAX BLAST 3. Podzieliłem go na partycje i chyba coś poszło nie tak...

Objawy:

1. Dysk ma pojemnosc 160 a widzi mi go jak 32 GB (w biosie płyty głównej - wczesniej widział jako 160!)

2. Przy instalacji Windy XP uruchamia sie program ktory zgrywa pliki instalacyjne na dysk, nastepnie restartuje sie komp (zgodnie z procedura) i zamiast uruchamiac instalatora... jakby sie wiesza (chyba cos z bootowaniem)

3. Najwazniejsze: przy bootowaniu pojawia sie komunikat: NTLDR is missing

4. W tym MaxBlast3 - jest taka opcja ze jezeli bios plyty niewidzi wiekszego dysku mozna tak ustawic zeby widzial go jako mniejszy i podaje sie pojemnosc jaka ma byc - no i jest ustawione na 32GB - ale nie da sie tego zmienic!

Czego próbowalem: wielokrotnie formatowalem dysk, dalej to samo. Jest to dysk ATA. Najprowdopodobniej cos zmienilem w biosie dysku. Interesuje mnie tylko jedno: Czy da sie to odkręcić??? Jak można zrestartować bios dysku? Lub jak przywrócić ustawienia domyślne deafoult?

Ewentualnie jak można wymienić bios dysku i czy po wgraniu nowego beda ustawienia początkowe? Dysk jest nowy i nie chcialbym go stracic... dostalem niezla nauczke :?

Dodam, że przetrząsnąłem całe forum i nie znalazłem odpowiedzi na moje pytania

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Dysk mam maxtora wiec program jest odpowiedni.. chyba

2. Plyta glowna to Epox 8K9AI

3. Co do biosu nie jestem pewien.. w zasadzie nie mam pojecia jaki to bios (chodzi oczywiscie o bios dysku), Dysk plyty jest OK bo wczesniej wiodziala dysk jako 160

Chce wymienic bios dysku lub wgrac taki sam jak byl nie itotne - aby tylko powrocic do ustawien fabrycznych

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi