ySh Opublikowano 25 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2004 PILNIE! Podczas flashowania biosu na moim R9800pro wyskoczył jakiś error. Nic, wszystko szło dalej. Po restarcie było... właściwie po restarcie komp siadł przed bootowaniem, ekran czarny d-bracket wskazuje na inicjalizacje karty. Czy istnieje jakas szansa zeby moj radek powrocil? BŁAGAM ODPISZCIE! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chaos Opublikowano 25 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2004 szybciej bys dostal pomoc jakby twoj topic mial regulaminowy temat .. pozatmy co to za karta 800pro? 85800? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ySh Opublikowano 25 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2004 ehhh, sorki, ucielo mi 9, to jest 9800 pro, a jestem taki zdesperowany, ze sam juz nie wiem co robic... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spiderko Opublikowano 25 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2004 Ratunek jedynie w podpięciu jednoczesnym karty na PCI i twojej R9800 by spróbować odflashować karte do oryginalnego biosu. W biosie ustaw "Init display card first" na PCI. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ySh Opublikowano 25 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2004 Mam zamiar to jutro spróbować, a jeśli nie pomoże, nie wiecie ile (orientacyjnie) będzie kosztować naprawa w serwisie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spiderko Opublikowano 25 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2004 Niestety kart graficzne nie mają kości biosu w podstawkach, hot-flash odpada. Pozostaje chyba jedynie serwisowanie w specjalistycznych "warsztatach", a to kosztuje raczej sporo, ile ? nie wiem i nie bardzo bym chciał wiedzieć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ySh Opublikowano 25 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2004 Czyli albo się uda sflashować z kartą PCI, albo zgon... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tanaka Opublikowano 26 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2004 mozna z wczesniej przygotowanej dyskietki , albo na ciemniaka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 26 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2004 Ale lepiej z dyskietki. Tylko musisz dorwac oryginalny biosik. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quam Opublikowano 26 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2004 Tak to jest jak sie bawi BIOSem... dlatego preferuje standartowy OC :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pichulec Opublikowano 27 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2004 Karta PCI w 90% przypadków pomaga sam robiłem to ze 4 czy 5 razy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 27 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2004 Kolego - nie sama karta pomaga, lecz karta jest narzedziem, aby flashu bios z dyakietki nie robic w ciemno :P lub na slepo jak kto woli :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ySh Opublikowano 27 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2004 No dobra, byłem na tyle 'błyskotliwy', że przed flashem zrobiłem backup oryginalnego biosa. Jak sporządzić ową dyskietkę? Jak ją wystartować, kiedy komp z radeonem na pokładzie nie startuje (mam kartę zastępczą, na AGP niestety)? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tanaka Opublikowano 27 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2004 zobacz w faq tam cos bylo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pichulec Opublikowano 28 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2004 Kolego - nie sama karta pomaga, lecz karta jest narzedziem, aby flashu bios z dyakietki nie robic w ciemno :P lub na slepo jak kto woli :D Przecież wiem, że to narzędzie :evil: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ySh Opublikowano 28 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2004 W Fa-Kju nic się nie doczytałem, niestety... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pc juice Opublikowano 28 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2004 Wręcz przeciwnie.. http://members.chello.pl/j.waz/dysk_awaryjny.rar Wydaje mi się że ta dyskietka może pomóc. Zawiera bios od karty SE. Instrukcja: 1. ściągasz 2. usuwasz z folderu plik ORGINAL.BIN 3. nazwę własnego biosu zmieniasz na ten z pkt. 2 (bądź od razu go zastępujesz) grunt aby nazwa była niezmieniona 4. wszystko ładujesz na dyskietke i jedziesz z koksem powinno pomóc, jeśli się gdzieś walnąłem to mówcie Ostatnim wyjściem tak jak pisano wcześniej, może być flash "w ciemno", bądź użycie karty pci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luciush Opublikowano 28 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2004 Nie wiem skąd jesteś, ale na warszawskiej giełdzie komp. jest taki magik który zajmuje się biosami - jesli mieszkasz daleko poszukaj giełdy gdzieś niedaleko ciebie, też powinni mieć takiego egzorcystę ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacex Opublikowano 29 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2004 "Zepsułem" mojego XV, flashowałem bios i grafika się nie uruchamia. Czy może ktoś DOKŁADNIE opisać na czym polega "flash w ciemno"? Mam oryginalny bios, zrobiłem dyskietkę o której pisał Pc juice, co teraz? Jaką komendę wpisać gdy system się "uruchomi" z dyskietki? Nie mam karty PCI ale mam możliwość podłączenia karty u kumpla (ma integrę ale też gniazdo AGP), czy to coś da? EDIT: ta dyskietka nie boot-uje, musiałem zrobić dosową i podmienić część plików z tej ratunkowej, na innej karcie (GF) flash się uruchamia czyli wychodzi na to że dyskietka chce automatycznie bez żadnej komendy podmienić bios czyli dyskietka jest w porządku ale: po włożeniu radka system się nie ładuje i nie słychać (zakładając że karta nie wyświetla obrazu) żeby dyskietka w ogóle coś robiła, help! Edit: Jutro będę miał kartę na pci ale mam dziwne przeczucie że komp też nie wstanie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ySh Opublikowano 1 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2004 po restarcie komp siada przed bootowaniem, ekran czarny d-bracket wskazuje na inicjalizacje karty Nie da się w ogóle bootować mojego nieszczęsnego kompa, jedynie na starszym, ale tam nie ma stacji dyskietek :|[/b] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ySh Opublikowano 1 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2004 Nie mogę nawet zrobić w ciemno, bo mi sie nie chce bootować bez tej karty. A takową dyskietkę już posiadam, próbowałem na drugim kompie i nic... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacex Opublikowano 1 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2004 Ta dyskietka nie bootuje, poza tym, jak chcesz bootować bez karty? Zrób to co napisałem wyżej i spróbuj z PCI. Napisz koniecznie jak ci poszło bo mam ten sam problem, u mnie komp w ogóle nie wykrywa karty więc czekam na PCI. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacex Opublikowano 2 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2004 Włożyłem grafikę PCI, zflashowałem bios na oryginalny (dyskietka zrobiła to automatycznie), komputer wykrywa kartę, zainstalowałem stery (nie da się nic w nich zmienić, tyle że menedżer urządzeń pokazuje R9800 primary i secondary), radek chodzi, grzeje się ale nie wyświetla obrazu, działa tylko karta pci. Na dyskietce ratunkowej nie działają komendy: flashrom /? flashrom -f -p 0 ORGINAL.BIN dlaczego? EDIT: - czy jest możliwość że uszkodziło się coś co odpowiada tylko za wyświetlanie obrazu? - czy na tym forum nie ma już nikogo kto naprawdę się na tym zna? Autorem FAQ o flashowaniu radków jest Kost@k ale jego ostatni post jest z maja :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacex Opublikowano 3 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2004 Udało mi się przywrócić oryginalny bios, wszystko było w porządku dopóki nie zapuściłem 3DM2005, przeszła test ale po restarcie pojawiły się kolorowe paski już podczas bootowania i w biosie. Nie pomogła reinstalacja sterów i ponowny flash, chyba tylko serwis. Co dziwne karta po przywróceniu biosu nie była modowana ani nawet kręcona. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pc juice Opublikowano 3 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2004 Udało mi się przywrócić oryginalny bios, wszystko było w porządku dopóki nie zapuściłem 3DM2005, przeszła test ale po restarcie pojawiły się kolorowe paski już podczas bootowania i w biosie. Nie pomogła reinstalacja sterów i ponowny flash, chyba tylko serwis. Co dziwne karta po przywróceniu biosu nie była modowana ani nawet kręcona. To jest właśnie dziwne i XV ma taką przypadłość. Mam takie coś i nie tylko ja, niezależnie od tego czy karta jest modowana, podkręcana etc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacex Opublikowano 3 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2004 Czyli serwis powinien załatwić to bez problemów skoro to typowe dla XV? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...