Jancio Opublikowano 26 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2004 Widzę, że dochodzimy do wniosku, że KAŻDY 16-latek to ciach!iarz który w ogóle powinien przeprosić że jest w tym wieku, i obiecać, że to się więcej nie powtórzy... Ja uważam, że mi prawko b. by sie przydało, ot, chociażby by jak wspomnieli koledzy pojechac z mamą na zakupy badź z dziadkami na działkę. Niestety, prawda jest taka, ze sporej wiekszoscu rowiesników na drodze po prostu bym sie bał, ale właśnie ich powinny wykluczyć testy psych. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[Misiek] Opublikowano 26 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2004 Heh a moze tak jak jest bodajrze we Francji (ale głowy nie dam bo juz dobrze nie pamietam), ze prawko jest od 14lat ale na Smarta. Zreszta jest juz cos takiego w jednym miescie w Polsce(czytalem w necie nawet, ale stronki nie przytocze bo znalezc nie moge), ze mozna robic prawo jazdy od 16 ale na jakis samochod z mniejszym silnikiem(i nie byl to Smart), wiec imo jak mlodziaki chca sie poczuc dorosle to niech sobie takim autem jezdza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sector Opublikowano 26 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2004 jestem na nie, 18 to minimalna "stawka", a do tego tak jak kolega wyżej napisał - potrojenie godzin nauki i zlikwidować te pseudo zabawy na placu manewrowym i liczenie każdego centymatra na egzaminie :evil: zgadzam sie, to troche glupota (nie obrazajac nikogo) dawac 16latka prawojazdy. powinno byc jak z alkoholem od 18 roku zycia chyba ze by im ograniczkini do 60km/h wprowadzic do samochodu :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crazy_Ivan Opublikowano 26 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2004 Ten projekt przewiduje możliwość prowadzenia samochodu przez 16 latka tylko pod "nadzorem" osoby dorosłej np. rodzica, który ma już prawo jazdy. W takim wypadku może to mieć sens bo raczej pod okiem taty taki małolat nie poszaleje a może się czegoś nauczy. Można by jeszcze wprowadzić oznaczenie pojazdu (coś jak "zielony liść") oraz np. ograniczenie prędkości dla takich "kierowców" do max 60km/h. Inaczej to była by masakra i napewno absurdalne było by pozwolić 16 latkom jeździć samemu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
harry Opublikowano 26 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2004 Misiek tez widzialem ta stronke o ktorej mowiisz ale tez nie pamietam adresu. Widzę, że dochodzimy do wniosku, że KAŻDY 16-latek to [ciach!] który w ogóle powinien przeprosić że jest w tym wieku, i obiecać, że to się więcej nie powtórzy...Sam kiedys byles w tym wieku lub jestes wiec to jest bledne gadanie, ale bez klutni :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 26 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2004 jestem na nie, 18 to minimalna "stawka", a do tego tak jak kolega wyżej napisał - potrojenie godzin nauki i zlikwidować te pseudo zabawy na placu manewrowym i liczenie każdego centymatra na egzaminie :evil: zgadzam sie, to troche glupota (nie obrazajac nikogo) dawac 16latka prawojazdy. powinno byc jak z alkoholem od 18 roku zycia chyba ze by im ograniczkini do 60km/h wprowadzic do samochodu :lol: Sorx, ale jak już to tylko do 50 kmph, ale to w wybitnie wyjątkowych wypadkach. :| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jin* Opublikowano 26 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2004 Widzę, że dochodzimy do wniosku, że KAŻDY 16-latek to [ciach!] który w ogóle powinien przeprosić że jest w tym wieku, i obiecać, że to się więcej nie powtórzy...Sam kiedys byles w tym wieku lub jestes wiec to jest bledne gadanie, ale bez klutni :)Buahahaahha. I wlasnie ty nie powinienes dostac prawka bo nawet posta na forum nie umiesz zrozumiec, to jak ty bedziesz sie zachowywal na drodze? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paprotek Opublikowano 26 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2004 harry co ty sie tak denerwujesz ;/ jest wiele rzeczy ktorych nie mozesz robic, a ktore sa mniej lub wiecej wazne, a ty Sie tego prawka tak uczepiles... skoro uwazasz ze taki jest 'kolo co moze jezdzic autem' to przynajmniej popatrz na swoich rowiesnikow... ja bym sie bal wyjechac na ulice jak by tam 16 jezdzili. zrobia testy psychologiczne... haha wszyscy sie naucza co maja odpowiadac i juz (nikt sie nie bedzie bal ze go ukarza za klamstwa). IMO 16 - do szkoly sie uczyc - po 22 w domu (pod opieka rodzicow) - brak szlugow i % czemu? bo gowniarze nie umieja podstawowych rzeczy ze szkoly, a jak sie napija (nie mowie juz o cpaniu) to w nocy afery na miescie kreca. a jesli Ty nie zaliczasz sie do takich jw. to powiniens zrozumiec i poczekac do 18 :) KONIEC Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 26 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2004 Pomimo, że ja mam 15 lat i jestem spokojny/ostrożny [tu może aż nadto] i mógłbym, w moim mniemaniu, mieć prawko, to jestem przeciw. W Polsce wielu 18 latków nie nadaje się do jeżdżenia autem a co dopiero 16... Sądzę, że ten pomysł nie przejdzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kucyk Opublikowano 26 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2004 Jin* :arrow: gratuluje trzeźwego myślenia 8) harry :arrow: pieprzysz farmazony 16 latkowie na tym forum bronią się, jacy to oni nie są - ok, niech będzie, że jesteście odpowiedzialni, nie neguje tego, przecież są tacy, ale ustawowo każdy 16 latek będzie mógł posiadać prawko, jak nie zda to kupi, a nie każdy jest tak dorosły jak Wy, i dobrze o tym wiecie 8) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 26 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2004 ustawowo każdy 16 latek będzie mógł posiadać prawkoTeoretycznie nie. Niby mają być badania psychologiczne ale my żyjemy w Polsce i każdy wie jak tu jest z badaniami... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dario_t Opublikowano 26 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2004 Z jednej strony jestem za, poniewaz mam 16 lat, ale z drugiej... jestem temu przeciwny, bo balbym sie wyjsc na ulice. Podsumowujac: jestem przeciwny prawku od 16 roku zycia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kucyk Opublikowano 26 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2004 ustawowo każdy 16 latek będzie mógł posiadać prawkoTeoretycznie nie. Niby mają być badania psychologiczne ale my żyjemy w Polsce i każdy wie jak tu jest z badaniami...przestań... badania, obawiam się, że funkcjonowało by to jak nasza służba zdrowia... eh... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LPC Opublikowano 26 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2004 jak mialbym 16 lat to pewnie bym był na tak ale jezdze juz po naszych drogach 5 lat i jestem zdecydowanie na NIE , do tego trzeba dorosnąć ! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 26 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2004 ustawowo każdy 16 latek będzie mógł posiadać prawkoTeoretycznie nie. Niby mają być badania psychologiczne ale my żyjemy w Polsce i każdy wie jak tu jest z badaniami...przestań... badania, obawiam się, że funkcjonowało by to jak nasza służba zdrowia... eh...No właśnie o tym piszę. Badania np. na kurs płetwonurkowania powinny być dość szczegółowe a opierają się najczęściej na kilku pytaniach. Na prawo jazdy też wystarczy powiedzieć, że nie masz problemów ze wzrokiem czy innych i już masz bezterminowe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ur8an Opublikowano 26 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2004 Niech zostwia to tak jak bylo... bez zadnych testow czy ktos jest pszychiczny czy nie... :? 18 to jest aqrat.. niech juz lepiej nie mieszaja... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
harry Opublikowano 26 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2004 Az tak mi sie nie pali z tym prawkiem :lol: Wiesz tez sadze ze nie jestem doskonaly :) Prawko powinno byc od 16 lat lecz dla rozsadnych ludzi, lecz to do sprawdzenia czy ktos jest rozsadny czy nie jest nie mozliwe niestety. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 26 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2004 Ten projekt przewiduje możliwość prowadzenia samochodu przez 16 latka tylko pod "nadzorem" osoby dorosłej np. rodzica, który ma już prawo jazdy. W takim wypadku może to mieć sens bo raczej pod okiem taty taki małolat nie poszaleje a może się czegoś nauczy. Można by jeszcze wprowadzić oznaczenie pojazdu (coś jak "zielony liść") oraz np. ograniczenie prędkości dla takich "kierowców" do max 60km/h. Inaczej to była by masakra i napewno absurdalne było by pozwolić 16 latkom jeździć samemu.to jest właśnie najgorsze, bo który 16 latek nie ma starszych kumpli :roll: przy takich własnie będą szaleć :| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ur8an Opublikowano 26 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2004 Ten projekt przewiduje możliwość prowadzenia samochodu przez 16 latka tylko pod "nadzorem" osoby dorosłej np. rodzica, który ma już prawo jazdy. W takim wypadku może to mieć sens bo raczej pod okiem taty taki małolat nie poszaleje a może się czegoś nauczy. Można by jeszcze wprowadzić oznaczenie pojazdu (coś jak "zielony liść") oraz np. ograniczenie prędkości dla takich "kierowców" do max 60km/h. Inaczej to była by masakra i napewno absurdalne było by pozwolić 16 latkom jeździć samemu.to jest właśnie najgorsze, bo który 16 latek nie ma starszych kumpli :roll: przy takich własnie będą szaleć :| nie wszyscy... wypraszam sobie... :? z gory uznajecie nas za tych szalencow :? a nie jeden d**il 18 letni gorzej jezdzi... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
harry Opublikowano 26 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2004 Tak jak wczesnije pislaem sa szajbusy co maja po 40 lat i jeszcze sie nie zabili na drodze choc czasem nie wiele brakowalo a sa 20 letni goscie co jezdza naprawde dobrze. Na to nie ma ludzi, nie da sie tego wykryc jak kto jezdzi, a jesli sie wykrywe to tylko wtedy gdy sie komus krzyda stanie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ur8an Opublikowano 26 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2004 Tak jak wczesnije pislaem sa szajbusy co maja po 40 lat i jeszcze sie nie zabili na drodze choc czasem nie wiele brakowalo a sa 20 letni goscie co jezdza naprawde dobrze. Na to nie ma ludzi, nie da sie tego wykryc jak kto jezdzi, a jesli sie wykrywe to tylko wtedy gdy sie komus krzyda stanie no dokladnie.. nie mozna oceniac kogos po wieku... ;? to tak jak stwierdzenie "kobiety jezdza gorzej" :? [ it's true ;) ] jedynie co to ten 40 latek ma doswiadczenie w jezdzie nic pozatym... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paprotek Opublikowano 26 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2004 sprawdzenia czy ktos jest rozsadny czy nie jest nie mozliwe niestety.i dlatego powinno byc od 18 ale 40 ktory szaleje stac na to jak rozpieprzy auto i poniesie konsekwencje powazne, a co zrobia 16? wsadza do wiezienia? smieszne, zaraz by sie rzucily media ze gowniarze siedza z mafiozami ;/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poca Opublikowano 26 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2004 Skonczyliscie? Ja jestem na NIE ;] Czekalem tyle lat, to sobie poczekam jeszcze roczek i pare miechow. Mnie to roznicy nie robi. Zreszta panowie moi kierowcy rajdowi. Co to za frajda z matka/ojcem jezdzic, no np. jedziesz z panna, a tylu z stary ;] Niech zostanie jak bylo. Czyli 18 - dowodzik, prawo jazdy, az chce sie zyc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paprotek Opublikowano 26 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2004 heehhe :) z ta panna to dobrze mowisz 16-letni piwoszu ;> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poca Opublikowano 26 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2004 Cichooo ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tek Opublikowano 26 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2004 dla mnie moze byc nawet od 12 lat, byle ten ktos naprawde umial jezdzic i zdal dzieki umiejetnosciom, a nie sobie prawko kupil... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SuChyY Opublikowano 26 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2004 dla mnie moze byc nawet od 12 lat, byle ten ktos naprawde umial jezdzic i zdal dzieki umiejetnosciom, a nie sobie prawko kupil... Tylko że tego nie da sie sprawdzić.... ps. od jakiego wieku mozna teraz zaczynac szkolenie ? slyszalem ze 17 lat i 9 miesiecy a zdaje sie juz po 18. Tak to jest ? Bo pol roku mi zostalo do 18. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
harry Opublikowano 26 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2004 ale 40 ktory szaleje stac na to jak rozpieprzy auto i poniesie konsekwencje powazne, a co zrobia 16? wsadza do wiezienia? smieszne, zaraz by sie rzucily media ze gowniarze siedza z mafiozami ;/Tu sie zgadzam z toba w 100% paprotek i doszedlem do wniosku ze jednak moge zaczekac te 2 lata :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
harry Opublikowano 26 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2004 ale 40 ktory szaleje stac na to jak rozpieprzy auto i poniesie konsekwencje powazne, a co zrobia 16? wsadza do wiezienia? smieszne, zaraz by sie rzucily media ze gowniarze siedza z mafiozami ;/Tu sie zgadzam z toba w 100% paprotek i doszedlem do wniosku ze jednak moge zaczekac te 2 lata :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fisherix Opublikowano 26 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2004 OK, to teraz ja. Mam 18 lat. No prawie bo za 3 miesiące iiiiii moje zdanie jest takie, że prafko powinni dawać dopiero od 21 :twisted: Jak popatrze jakie depile i pokraki pozdawali i rozbijają się po mieście to wymiotować mi się chce, zadaj takiemu palantowi/tce jak działa silnik to usłyszysz yyyyyyy :P . Ja rozumiem, że są ludzie opanowani, dojrzali w wieku 18, a nawet 16 ale niestety żyjemy w polsce :!: i większość to dresiki w tuninkowanych pelopolonezach i kaszlakach :!: Aha pamiętajmy, że małolat w hameryce dojrzewa pare razy szybciej więc gdyby porównać dojrzałość polskiego nastolatka(powiedzmy 18) do amerykanina to wyszło by, że powinien mieć z 24(amerykanin oczywiście) :twisted: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...