Skocz do zawartości
harry

Chca wprowadzic prawko od 16 lat!!!

Rekomendowane odpowiedzi

spox ja mam 50 km do szkoły ładna droga 16 lat 2 tygodnie temu myślę że byłoby ok kupiłbym jakiegoś opelka vectre nowego gts 2,2 tdi :F nie a tak poważnie to lubie jezdzić samochode nawet jako pasazer ale w busach jest zbyt tłoczno :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do argumentow za jezdzeniem do szkoly bo sie ma daleko . Czy zastanawialiscie sie kiedys ile kosztuje taka przejazdzka samochodem do szkoly . Ja wiem po swoim przykladzie . Do szkoly jade tylko kiedy nie mam innego wyjscia . W miejscach gdzie nie trzeba placic za postoj samochody stoja juz od 7 . Na parkingu w szkole od 8 do 14 place 9 zl !! . Samo paliwo wychodzi okolo 4-5 zl . No to dniowka wychodzi okolo 14 zl . Bilet miesieczny kosztuje 36 zl . Chyba nie musze kontynuowac . Ale w sumie moja kolezanka przyjezdza do szkoly samochodem i ja przyjazd do szkoly kosztuje 40 zl . Wszysko zalezy od rodzicow .

Ja jestem za tym prawkiem jedynie kiedy jazda bedzie mozliwa z prawnym opiekunem posiadajacym prawko . To bedzie milo wtedy sens gdyz okres glupoty za kierownica zostanie oslabiony przez pasazera z prawej strony .

Co do samego egzaminu i przygotowanie do niego jestem za zwiekszeniem ilosci godzin spedzonych za kulkiem i nie koniecznie w zime bo to nic nie da (zawsze sie jezdzi po miescie gdzie jest wszystko odsniezone) . Co do manewrow nie powinno byc z tego egzaminu lecz powinni wprowadzic obowiazek nauki owych manewrow ale w bardziej przydatnej formie (zamiast pacholkow powinny byc wieksze przeszkody a nie ze lusterka w dul i patrzyly kiedy pojawi sie slupek kolo lewego lusterka) . A co do zwiekszenia ilosci godzin na kursie . Praktyki za malo teorii za duzo . Jak ja przechodzilem starego typu kurs to bez najmniejszego klopotu wszystko przerobilismy (moj instruktor strasznie wolno tlumaczyl) .

No to by bylo na tyle .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

gdzie zdawales? ktory raz... u nas srednio do 2 razy oblewaja tak dla zasady, potem juz puszczaja... ja mam 22 pazdz. i mam zamiar zdac, chociaz dopiero 2 raz bede podchodzil... na 1 egzaminator z tekstem do mnie: ' ktory raz? pierwszy? no to nic dziwnego...' ;/ szkoda gadac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja opowiem swojąhistorie bo było ciekawie...

A więc zaczne od początku, testów uczyłem się dzień przed tak ze

4godziny (dla przypomnienia prawie 500pytań, test wyboru, ale każda

odpowiedź może być prawdziwa), tak więc na początku stres bo od 10

pytania zaczeły mi lecieć same głupie, więc od razu myślałem ,że nie

zdam już na testach. Paluch mi się trząsł strasznie jak klikałem na

"Koniec", jak się okazało błedów 0 :D, zajebiście się ucieszyłem, no to

czekamy na praktyke...Po jakichś 40 minutach weszliśmy na sale i...jako

, że mam nazwisko na "B" losowałem zestaw dla mojej grupy...i...zestaw

numer 5 czyli standart: łuk, później koperta, i górka.

I czekam sobie w samochodzie na egzaminatora po wciskałem wszystko co się da, żeby samochód wyczuć na sucho (sprzęgło, hamulec, gaz), ok. Koleś wsiadł, wypas staruszek, pojechaliśmy i zaczynam łuk, schrzaniłem bo wjechałem na linje, później przy drugim podejściu zgubiłem prawą linie w lusterku a wiadomo, że jak się zgubi to już jest źle, więc zaczołem manewrować(na łuku samochód nie może się zatrzymać) i się nie wyrobiłem i...koniec egzaminu w 5minut poszło w pizdziec ileś tam godzin jazdy po placu i czekanie ponad miesiąc na egzamin.

A starszuke mi powiedizał na odchodne, że się zdziwił, że nie zdałem bo widiz po mnie, że mam talent (przewiozłęm go do okoła placu), i stwierdizł, że gdybym swoje wszystkei możliwości wykożystał to zdałbym bez problemu. Na mieście koleś by się na pewno nie przywalił bo był super miły i wogóle.

Jeżeli komuś się nie chciało czytać to rady mam takie:

-uczcie się testów wcześniej bo później jest zajebisty stres, a nerwy później zostają na praktyce i można coś schrzanić(na testach u mnie do razu 4osoby odpadły...)

-nie bądźcie zbyt pewni siebie na praktyce ja byłem i się przejechałem...

-wykonujcie zadania na placu po mału

-i to na razie tyle, taki mały guide jak zdać :>

Ps: mam żal do instruktora, że mnie za słabo na tym placu przygotował, u niego wszystko m iwychodziło bez korekty, a tu już na łuku poległem, ale poprostu wymiary się nie zgadzają jeżeli chodzi o łuk, reszta taka sama.

Ps2: Sorry, że takie długie :>.

Ps3: Zdawałem po raz 1-szy w radomiu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To wszystko zależy co się ma w głowie !! Jak wpadnie jakiś pustak na przystanek dla autobusów na ręcznym, zrobi matizem kilka fikołków, postawi wraz z kumplami samochód na koła i pojedzie dalej... aż mi się nie dobrze robi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Więc tak i ja coś napisze :P

Jak wiecie mam 15 lat to teraz opowiem wam o moim koledze ma 15 lat i chodzi ze mną do klesy pewnego wieczoru po imprezie podjechał po nas jego ojciec i mówi Marcin wsiadaj oczywiście chciał się popisać to pełen laczek i waliło gumą na około. Jechaliśmy 140km/h po autortradzie z 15 letnim chłopakiem, a samochód to BMW 320KM V12 :D

To nie koniec mój kolega jest super kierowcą bardzo częto widze go za kierownica jak wymiata BMW i zawsze jedzie z nim ojciec. A ten mój kolega ma jeszcze Łade, Malucha, Fiata 125 i raz na tydzień umawiamy się i jeździmy sobie najczęściej ładą ale na podwórku. A ostatnio kupił zobie MZ 150 nie wiem jak się to pisze :D

A mam 15 lat i to nie jest kiepska historia tylko prawda nie wymyśliłem tego :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi