Skocz do zawartości
Armani01

Jak skutecniej chłodzić grafikę ( Ti 4200) !!!!

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie (i panie) mam problem ... chodzi o grafę Albatron 4280 P Ti 128 DDR

Seryjnie ta grafa ma całkiem dobry miedziany o dużej powierzchni radiator z wentylem (na pamięciach mam radiatory aluminiowe)

jednakże mam ochotę ją kręcić ... ale jest coś co mnie BARDZO NIEPOKOI !!.....

....mianowicie... radiator ten jak się go dotyka jest prawie całkiem chłodny !!! .. a jak dotknę tył (górę) karty w miejscu gdzie jest chip to jest BARDZO GORĄCA !!! (tak jakby chip nie był chłodzony !?!?!?!

chciałem więc zwiększyć skuteczność chłodzenia zdjąłem radiator wymieniłem pastę na Cooler Master (Gold) = Premium i nic dalej tak samo zimny..... wypucowałem spód radiatora na lustro !!!! i też nic !

PAsta ta (cooler Master) jest taka jakby sucha więc myślałem że przez nią radiator nie dotyka chipa... i dlatego nie ma poprawy ... więc zamieniłem ją na silikon i dalej nic !!!!

Mam jednak 99% typ chodzi o to ,że chip (który jest kwadratowy) w kolorze czarnym ma boki a w środku jest jakby wycięta dziura i jest złoty (na tym złocie napisany jest nr... i model ) Ale okazuje się że kładąc radiator na chip on bezpośrednio styka się tylko z tym czarnym obrzeżem ...!!!!!.. czyli ten złoty środek jest odrobinę niżej niż obrzeża.... !!!!!!!!!!!!!!!

CO MAM ROBIĆ !!!!!!!!!???!!!!!!!

Słyszałem że w radeonach jest jakiś plastik który należy szpilką i suszarką powoli wyłamać=wyciągnąć !!! tyle że mi wydaje się że to "obrzeże (jest z tego materiału co np.. mosfert=czarnego, a nie z plastiku) jest częścią chipa i nie da się tego podobną metodą załatwić ?

Czy ma ktoś na to patent ?!?!

Może mam to czarne zeszlifować ?// ale czy czegoś nie uszkowzę ? czy zadrapanie np. tego środka nie zniszczy chipsetu??//

P.S. Co myślicie o tej paście Cooler Master Premium ?? czy to że jest taka suchawa (bardzo bardzo gęsta) to normalne ??

I czy można ją porównać jakością np. do Artic Silver 5 ??????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

szlif jak najbardziej :wink:

Pytanie czy nie uszkodzisz ...... to tak jak bys pytal czy podkrecanie karty moze jej zaszkodzic .....

PS

Fakt ze chlodzenie na GPU jest wazne, ale z drugiej strony plytki nie zaszkodzi cos dodatkowego zainstalowac ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorry ... ale tak naprawdę nie wiedziałem czego mam szukać ?!?

tzn.. trudno mi było do siebie dopuścić że można gpu szlifować :) 8)

A teraz co do drugiego mojego pytania ??? :?: :roll:

Co myślicie o tej paście Cooler Master Premium (GOLD) ?? czy to że jest taka suchawa (bardzo bardzo gęsta) to normalne ??

I czy można ją porównać jakością np. do Artic Silver 5 ??????

tu dam linka do mojego postu na ten temat ... gdzie rómnież jest link do sklepu gdzie można ją zobaczyć i przeczytać opis...

http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=91864

a gdyby komuś się nie chciało to zacytuje opis:

Pasta termoprzewodząca CoolerMaster PTK-001 do aplikacji pod radiatory. Nie przewodzi prądu elektrycznego. Przewodność 6,8 W/mk.  

Symbol PTK-001  

Przewodność termiczna 6,8 W/mk  

Gęstość ponad 2.0 przy 20°C  

Wskazania do używania temperatura -50°C do 170°C  

Kolor szary

i co na podstawie tych danych myślicie ?? tzn ma być taka sucgha ??? :roll: :wink: :cry: i czy jest choć troche porównywalna z Artic Silver 5 ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja suche fakty ;)

Kupilem Arctic Silver 5 - posmarowalem nia GPU mojego 9800SE i w porownaniu ze srebrzanka TITANa mam 12C mniej. Czujnik umieszczony w tym samym miejscu, wiec roznice widac. Nawet po przylozeniu palca ja czuc :)

Wiec ja bym oponowal za ta pasta. Jak sie ta co pytasz zachowuje to nie wiem, nie mialem jej w palcach... ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi