Skocz do zawartości
Yacho

Universal VDIMM MOD

Rekomendowane odpowiedzi

http://www.phoronix.com/scan.php?page=arti...e&item=29&num=1

Znalazlem cos takieo - przepis prosty jasny i super..:)

tylko 1 problem - standardowo ma na pamiec 2,5 V w tym Vmodzie doprowadzamy kabelkiem 3,3V - wg mojej wiedzy elektronicznej do pamieci powinno wtedy plynac 3,33+2,5V - moze czegos nie kapuje ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

Calkiem ciekawe:)

Yacho zmien moze tytul topicu na universal vdimm mod- bedzie odrazu wiadomo o co chodzi:)

Done - no tak ale ktos mi moze powiedziec dlaczego bede miec 3,3 a nie 3,3+2,5 ? bo tak jest chyba logiczniej :/ a 5v dla pamiatek to duzo - i nie wytrzymaja nawet 1 sek :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a wg mnie to zalezy jak podlaczysz.

jesli nie zamienisz + z - to bedziesz miec 3.3V a jesli zamienisz to bedziesz miec roznice 3,3-2,5 = + 0,8V lub 2,5-3,3=-0,8V

czy sie myle ??

ps. chociaz nie mam pewnosci czy tak przypadkiem nie jest wtedy gdy mamy 2 niezlaezne zrodla o roznym napieciu i przykladamy je z obu stron :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

sorry ze sie podpinam ale wie ktos jak dziala to ocz booster? (jakies schematy albo cos) bo nichcial bym lutowac w mojej mobo :/

To działa tak jak ten mod, tylko zamiast do nóżki to napięcie dostarczane jest przez slot.

Teraz tylko jest takie pytanie, bo w tym modzie, to napięcie się podprowadza do jednego miejsca (pin 143 w slocie DIMM). Przejechałem przez cały slot miernikiem i znalazłem w sumie 27 pinów ktore pokazywały real-Vdimm (ZDĘCIE). Teraz się zastanawiam, czy napięcie jest do slotu dostarczane tylko przez ten pin 143 i dopiero od niego się na reszte rozchodzi (po PCB), w sumie na to by wychodziło, jeśli ten mod działa.

Tak więc nie chąc się bawić w lutowanie (przynajmniej nie płyte główną), można zmajstrować sobie coś ala OCZ DDR Booster. Zrobić sobie taki adapter z jednym pinem i podpiąć do niego zewnętrzne zasilanie pamięci, np. z linii 3.3V.

PZDR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi