Skocz do zawartości
Oort

1600+ @ 2100+ (fsb 163) na Titanie :)

Rekomendowane odpowiedzi

Kupujac tego Athlona wcale nie myslalem, ze bede go podkrecal, bo to i tak duzy przyrost mocy w porownaniu do pentium2 :) Ale po tygodniu cos mnie naszlo i sie zaczelo. Pamiec kupilem jakas niezbyt ;) firmowa, potem okazalo sie, ze to TwinMOS (moze niezbyt firmowa, ale gdzies tam o tej firmie slyszalem). Timingi od razu ustawilem na 2-2-2. Poniewaz na razie nawet nie zdejmowalem radiatora z procesora, wiec ani nie odblokowywalem mnoznika, ani nie wiem jaka to seria. Jedyne co widac, to to, ze jest zielony :) Rano zaczalem zmieniac fsb. Podejrzewalem, ze jak dobrze pojdzie, to dojde do jakichs 150 MHz. Gdy przekroczylem ta bariere, zaczalem zmieniac fsb w mniejszych odstepach: poczatkowo co 2 MHz, potem co 1. I tak doszedlem do 163 MHz :) Przy 164 juz cos jest nie za bardzo, ale moze to wina karty graficznej. Jeszcze potem poprobuje. W sumie przy takiej czestotliwosci pci/agp chodzi 40,75/81,5, czyli calkiem sporo. Ciekawe, ze dysk tez to wytrzymuje :) Moze te 1711 Mhz (czyli prawie 2100+, ale duze fsb tez robi swoje) to nie jest jakis rewelacyjny wynik, ale trzeba pamietac, ze procka chlodzi jedynie titan d5tb(4) :)

Teraz chcialbym pokazac na przykladzie 3DMarka, jak stosunkowo niewielki przyrost mocy osiagnalem (karta to Radeon9000 firmz Sapphire 250/400).

1400 MHz - 6234

1460 MHz - 6303

1491 MHz - 6333

1522 MHz - 6344

1544 MHz - 6358

1575 MHz - 6391

1596 MHz - 6407

1618 MHz - 6414

1628 MHz - 6432

1711 MHz - 6463

Przy 1711 MHz temperatura stabilizuje sie na 58 stopniach. Ciekawe czy przy wc pociagnal by na wyzszych ustawieniach. Pewnie warto by tez sprawdzic na lepszej plycie (z podzielnikiem 5) i innymi pamieciami, ale to moze kiedy indziej :) Teraz musze jeszcze znalezc lepsze stery do grafy, bo sie czasem wywala np. w 3dmarku. Przy okazji: zna ktos moze programy do odtwarzania filmow wykorzystujace funkcje wygladzania obrazu z Radeonow 9x00?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

barton ma takie oznaczenia gdyz oprucz zmieniania fsb i ilosci cache posiada usprawnienia architektruealne....

hmmm, czy wy ludzie miecie jakies zboczenie do tych titanow? ja bym tego na tak szybkiego procka nie zalozyl... :/ cos miedzianego to jeszcze :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

barton ma takie oznaczenia gdyz oprucz zmieniania fsb i ilosci cache posiada usprawnienia architektruealne....

hmmm, czy wy ludzie miecie jakies zboczenie do tych titanow? ja bym tego na tak szybkiego procka nie zalozyl... :/ cos miedzianego to jeszcze :/

Ludziki na to leca, bo tanie jak barszcz sa te qlery :? ale ................

Jka jeszcze mialem AC to i tak wolalem dac 90 zl za Volcano 7 niz za ta IMHO qpa :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oort ... masz b. podobnego kompa ... wkrótce sie odezwe co do moich wyników z 3dmarka ... ja poprzestalem na FSB152 ... pci jeszcze w normie :) jak odblokuje to wiecej pujdzie (na 165 FSB - bylem w windzie ;)))ale grafa nie wyrabiala , pamieci nonamy na normal szly bez błędów ;))

Berkut ... to ty masz zboczenie (FC ;) my jestesmy normalni ... (cooler 10% ceny proca) a jako ze akceleracja termiczna zaczyna sie od chyba 0 stopni (popraw mnie bo napewno sie myle) to co mi za różnica czy mam 45 czy 55 stopni :)))

A jak mi sie zacznie nudzic to WC z peltkiem złoże :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oort ... masz b. podobnego kompa ... wkrótce sie odezwe co do moich wyników z 3dmarka ... ja poprzestalem na FSB152 ... pci jeszcze w normie :) jak odblokuje to wiecej pujdzie (na 165 FSB - bylem w windzie ;)))ale grafa nie wyrabiala , pamieci nonamy na normal szly bez błędów ;))

hehe, faktycznie :) Ale te moje pamieci mocno mnie zaskoczyly... a jakiej firmy masz tego radeona?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam Solteka bla_bla-DRV5 i nawet o 150 moge zapomniec !!

Plakac mi sie chce :(  Bo mi jej juz nikt nie odkupi !! :(

nie narzekaj ... kwestia ceny, wszystko sie sprzeda ... jaki to chipset ?

kt333 (jak się nie mylę), a nawet nie da się na tej płytce wrzucić magistrali 166, którą bez kłopotu miałem na moim shuttle (szkoda że dzielnik 1/4...:( )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja na DRV5 wyciągnąłem stabilne FSB 150 bez zmiany napięcia na procu, próbowałeś uaktualniać bios :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja na DRV5 wyciągnąłem stabilne FSB 150 bez zmiany napięcia na procu, próbowałeś uaktualniać bios :?:

Ja mam full stabilnie 152 MHz na default VCore ale wystarczy dac 2 MHz wiecej i dysk pada. Za wysokie Pci. A o 166 MHz mozna zapomniec nawet na nowym BIOS'ie (T1.5) :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Plakac mi sie chce :(  Bo mi jej juz nikt nie odkupi !! :(

kt333 (jak się nie mylę), a nawet nie da się na tej płytce wrzucić magistrali 166, którą bez kłopotu miałem na moim shuttle (szkoda że dzielnik 1/4...:( )

KT333 i dzielnik 1/4 max ... niemozliwe !!!!!

1/5 musi byc w DRV5 .... SERIO NIE MA ??? Jakie plyty na KT333 wobec tego maja 1/5 ?????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1/5 musi byc w DRV5 .... SERIO NIE MA ??? Jakie plyty na KT333 wobec tego maja 1/5 ?????

NIE zajarzyłeś. Ja nie mam na shuttle na kt266a A na kt333 pewno jest choć i tak to nic nie zmienia bo powyżej 152 płyta nie działa...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oort!!!!!

A mozesz laskawie napisac jakie miales temperaturki podczas poszczegoolnych  "etapoow" tego podkrecania????Jestem cholernie ciekaw..

-byle tak dalej

Pozdrawiam

Alez prosze: przy default 46 idle i 51 stress

a potem roslo raczej znikomie, teraz przy ~1700 Mhz mam maxymalnie 58 stopni. Teraz zmienilem wiatrak z Titana na taki z zasilacza i jest o wiele ciszej, a temperatura wzrosla o 1 stopien

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam powercolora .... chcialem 7500 ale doplacilem 90 zł i mialem Pixel shadera :))))))))

mialem tego powercolora pare godzin i troszke mi sie wieszal no i go wymienilem, przy sapphirze mam tylko problemy ze sterami, glownie plik ati2dvag wiesza mi windowsa :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na Solteku DRV5

Przy FSB 166 PCI ma 33,3

Przy FSB 150 PCI ma 37

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...