Oort Opublikowano 17 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2002 Kupujac tego Athlona wcale nie myslalem, ze bede go podkrecal, bo to i tak duzy przyrost mocy w porownaniu do pentium2 :) Ale po tygodniu cos mnie naszlo i sie zaczelo. Pamiec kupilem jakas niezbyt ;) firmowa, potem okazalo sie, ze to TwinMOS (moze niezbyt firmowa, ale gdzies tam o tej firmie slyszalem). Timingi od razu ustawilem na 2-2-2. Poniewaz na razie nawet nie zdejmowalem radiatora z procesora, wiec ani nie odblokowywalem mnoznika, ani nie wiem jaka to seria. Jedyne co widac, to to, ze jest zielony :) Rano zaczalem zmieniac fsb. Podejrzewalem, ze jak dobrze pojdzie, to dojde do jakichs 150 MHz. Gdy przekroczylem ta bariere, zaczalem zmieniac fsb w mniejszych odstepach: poczatkowo co 2 MHz, potem co 1. I tak doszedlem do 163 MHz :) Przy 164 juz cos jest nie za bardzo, ale moze to wina karty graficznej. Jeszcze potem poprobuje. W sumie przy takiej czestotliwosci pci/agp chodzi 40,75/81,5, czyli calkiem sporo. Ciekawe, ze dysk tez to wytrzymuje :) Moze te 1711 Mhz (czyli prawie 2100+, ale duze fsb tez robi swoje) to nie jest jakis rewelacyjny wynik, ale trzeba pamietac, ze procka chlodzi jedynie titan d5tb(4) :) Teraz chcialbym pokazac na przykladzie 3DMarka, jak stosunkowo niewielki przyrost mocy osiagnalem (karta to Radeon9000 firmz Sapphire 250/400). 1400 MHz - 6234 1460 MHz - 6303 1491 MHz - 6333 1522 MHz - 6344 1544 MHz - 6358 1575 MHz - 6391 1596 MHz - 6407 1618 MHz - 6414 1628 MHz - 6432 1711 MHz - 6463 Przy 1711 MHz temperatura stabilizuje sie na 58 stopniach. Ciekawe czy przy wc pociagnal by na wyzszych ustawieniach. Pewnie warto by tez sprawdzic na lepszej plycie (z podzielnikiem 5) i innymi pamieciami, ale to moze kiedy indziej :) Teraz musze jeszcze znalezc lepsze stery do grafy, bo sie czasem wywala np. w 3dmarku. Przy okazji: zna ktos moze programy do odtwarzania filmow wykorzystujace funkcje wygladzania obrazu z Radeonow 9x00? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 17 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2002 1711 MHz to A XP 2100+ ??? 8O Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oort Opublikowano 17 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2002 no powiedzmy, ze prawie :))) ale takie fsb chyba tez w koncu cos daje. Przeciez dlatego oznaczenia Bartonow sa tak wysokie??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 17 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2002 barton ma takie oznaczenia gdyz oprucz zmieniania fsb i ilosci cache posiada usprawnienia architektruealne.... hmmm, czy wy ludzie miecie jakies zboczenie do tych titanow? ja bym tego na tak szybkiego procka nie zalozyl... :/ cos miedzianego to jeszcze :/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 17 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2002 barton ma takie oznaczenia gdyz oprucz zmieniania fsb i ilosci cache posiada usprawnienia architektruealne.... hmmm, czy wy ludzie miecie jakies zboczenie do tych titanow? ja bym tego na tak szybkiego procka nie zalozyl... :/ cos miedzianego to jeszcze :/ Ludziki na to leca, bo tanie jak barszcz sa te qlery :? ale ................ Jka jeszcze mialem AC to i tak wolalem dac 90 zl za Volcano 7 niz za ta IMHO qpa :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikaelus Opublikowano 17 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2002 A nowy taki Titan za 30zł - chyba się opłaca?!? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
erio Opublikowano 17 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2002 barton ma takie oznaczenia gdyz oprucz zmieniania fsb i ilosci cache posiada usprawnienia architektruealne.... hmmm, czy wy ludzie miecie jakies zboczenie do tych titanow? ja bym tego na tak szybkiego procka nie zalozyl... :/ cos miedzianego to jeszcze :/ Oort ... masz b. podobnego kompa ... wkrótce sie odezwe co do moich wyników z 3dmarka ... ja poprzestalem na FSB152 ... pci jeszcze w normie :) jak odblokuje to wiecej pujdzie (na 165 FSB - bylem w windzie ;)))ale grafa nie wyrabiala , pamieci nonamy na normal szly bez błędów ;)) Berkut ... to ty masz zboczenie (FC ;) my jestesmy normalni ... (cooler 10% ceny proca) a jako ze akceleracja termiczna zaczyna sie od chyba 0 stopni (popraw mnie bo napewno sie myle) to co mi za różnica czy mam 45 czy 55 stopni :))) A jak mi sie zacznie nudzic to WC z peltkiem złoże :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 17 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2002 roznica jest w dlugosci zycia procesora i jego potencjalnej nieawaryjnosci... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oort Opublikowano 17 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2002 Oort ... masz b. podobnego kompa ... wkrótce sie odezwe co do moich wyników z 3dmarka ... ja poprzestalem na FSB152 ... pci jeszcze w normie :) jak odblokuje to wiecej pujdzie (na 165 FSB - bylem w windzie ;)))ale grafa nie wyrabiala , pamieci nonamy na normal szly bez błędów ;)) hehe, faktycznie :) Ale te moje pamieci mocno mnie zaskoczyly... a jakiej firmy masz tego radeona? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
erio Opublikowano 17 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2002 ja mam powercolora .... chcialem 7500 ale doplacilem 90 zł i mialem Pixel shadera :)))))))) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomcyk Opublikowano 17 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2002 Oort!!!!! A mozesz laskawie napisac jakie miales temperaturki podczas poszczegoolnych "etapoow" tego podkrecania????Jestem cholernie ciekaw.. -byle tak dalej Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amdek Opublikowano 17 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2002 A ja mam Solteka bla_bla-DRV5 i nawet o 150 moge zapomniec !! Plakac mi sie chce :( Bo mi jej juz nikt nie odkupi !! :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
erio Opublikowano 18 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2002 A ja mam Solteka bla_bla-DRV5 i nawet o 150 moge zapomniec !! Plakac mi sie chce :( Bo mi jej juz nikt nie odkupi !! :( nie narzekaj ... kwestia ceny, wszystko sie sprzeda ... jaki to chipset ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasir Opublikowano 18 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2002 A ja mam Solteka bla_bla-DRV5 i nawet o 150 moge zapomniec !! Plakac mi sie chce :( Bo mi jej juz nikt nie odkupi !! :( nie narzekaj ... kwestia ceny, wszystko sie sprzeda ... jaki to chipset ? kt333 (jak się nie mylę), a nawet nie da się na tej płytce wrzucić magistrali 166, którą bez kłopotu miałem na moim shuttle (szkoda że dzielnik 1/4...:( ) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hawk Opublikowano 18 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2002 A ja mam Solteka bla_bla-DRV5 i nawet o 150 moge zapomniec !! Plakac mi sie chce :( Bo mi jej juz nikt nie odkupi !! :( Ja na DRV5 wyciągnąłem stabilne FSB 150 bez zmiany napięcia na procu, próbowałeś uaktualniać bios :?: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gordon_23 Opublikowano 18 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2002 A ja mam Solteka bla_bla-DRV5 i nawet o 150 moge zapomniec !! Plakac mi sie chce :( Bo mi jej juz nikt nie odkupi !! :( Ja na DRV5 wyciągnąłem stabilne FSB 150 bez zmiany napięcia na procu, próbowałeś uaktualniać bios :?: Ja mam full stabilnie 152 MHz na default VCore ale wystarczy dac 2 MHz wiecej i dysk pada. Za wysokie Pci. A o 166 MHz mozna zapomniec nawet na nowym BIOS'ie (T1.5) :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
erio Opublikowano 18 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2002 A ja mam Solteka bla_bla-DRV5 i nawet o 150 moge zapomniec !! Plakac mi sie chce :( Bo mi jej juz nikt nie odkupi !! :( nie narzekaj ... kwestia ceny, wszystko sie sprzeda ... jaki to chipset ? kt333 (jak się nie mylę), a nawet nie da się na tej płytce wrzucić magistrali 166, którą bez kłopotu miałem na moim shuttle (szkoda że dzielnik 1/4...:( ) KT333 i dzielnik 1/4 max ... niemozliwe !!!!! 1/5 musi byc w DRV5 .... SERIO NIE MA ??? Jakie plyty na KT333 wobec tego maja 1/5 ????? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasir Opublikowano 18 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2002 A ja mam Solteka bla_bla-DRV5 i nawet o 150 moge zapomniec !! Plakac mi sie chce :( Bo mi jej juz nikt nie odkupi !! :( nie narzekaj ... kwestia ceny, wszystko sie sprzeda ... jaki to chipset ? kt333 (jak się nie mylę), a nawet nie da się na tej płytce wrzucić magistrali 166, którą bez kłopotu miałem na moim shuttle (szkoda że dzielnik 1/4...:( ) KT333 i dzielnik 1/4 max ... niemozliwe !!!!! 1/5 musi byc w DRV5 .... SERIO NIE MA ??? Jakie plyty na KT333 wobec tego maja 1/5 ????? NIE zajarzyłeś. Ja nie mam na shuttle na kt266a A na kt333 pewno jest choć i tak to nic nie zmienia bo powyżej 152 płyta nie działa... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oort Opublikowano 18 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2002 Oort!!!!! A mozesz laskawie napisac jakie miales temperaturki podczas poszczegoolnych "etapoow" tego podkrecania????Jestem cholernie ciekaw.. -byle tak dalej Pozdrawiam Alez prosze: przy default 46 idle i 51 stress a potem roslo raczej znikomie, teraz przy ~1700 Mhz mam maxymalnie 58 stopni. Teraz zmienilem wiatrak z Titana na taki z zasilacza i jest o wiele ciszej, a temperatura wzrosla o 1 stopien Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oort Opublikowano 18 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2002 ja mam powercolora .... chcialem 7500 ale doplacilem 90 zł i mialem Pixel shadera :)))))))) mialem tego powercolora pare godzin i troszke mi sie wieszal no i go wymienilem, przy sapphirze mam tylko problemy ze sterami, glownie plik ati2dvag wiesza mi windowsa :/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hawk Opublikowano 18 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2002 A ja mam Solteka bla_bla-DRV5 i nawet o 150 moge zapomniec !! Plakac mi sie chce :( Bo mi jej juz nikt nie odkupi !! :( nie narzekaj ... kwestia ceny, wszystko sie sprzeda ... jaki to chipset ? kt333 (jak się nie mylę), a nawet nie da się na tej płytce wrzucić magistrali 166, którą bez kłopotu miałem na moim shuttle (szkoda że dzielnik 1/4...:( ) KT333 i dzielnik 1/4 max ... niemozliwe !!!!! 1/5 musi byc w DRV5 .... SERIO NIE MA ??? Jakie plyty na KT333 wobec tego maja 1/5 ????? Na Solteku DRV5 Przy FSB 166 PCI ma 33,3 Przy FSB 150 PCI ma 37 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...