dioda Opublikowano 26 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2004 (edytowane) W końcu zdjęcia ujżały światło dzienne, wkońcu moge wam przedstawić moje przygody z FC. Na poniższym linku została stworzona galeria składajaca się z dokładnych zdjęć obu systemów chłodzących. W najbliższym czasie postaram się wszystko skompletować aby było to kompedium wiedzy dla przyszłych maniaków oraz hobbystów tego niecodziennego chłodzenia PC. Zawarte zdjęcia służą tylko jako materiał naukowy !!! nie morze być w żaden sposób wykorzystytwny materialnie, wszelkie prawa zastrzeżone. Życze miłego oglądania oraz czekam na komentarze (mam nadzieje ze pozytywne). W planach nastepna wersja juz całkiem profesjonalna jak na robote chałupniczą :wink: www.icebox.pl Edytowane 28 Marca 2012 przez dioda Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Outlander Opublikowano 26 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2004 Miodzio Dioda, poprostu miodzio ... IceBoX 2, pełny profesjonalizm ... słów mi brak ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 26 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2004 Jestes mistrzem miniaturyzacji i trzymania tego schludnie! Gratulacje wspanialych systemow, ja jednak dalej bede skupial sie w R&D i ultra high end ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 27 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2004 jestem w szoku... Pogratulowac!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaVeN155 Opublikowano 27 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2004 Ladnie ladnie :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tonic Opublikowano 27 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2004 Ekstra warsztat.. mnóstwo miejsca, narzędzi i dobrego oświetlenia ! Nie mogę się doczekać, kiedy przerobię jedną z moich piwnic w warsztat.. mam dość robienia z mojego pokoju miejsca do majsterkowania,warsztat +pokój z komputerem i łóżkiem to nienajlepsza kombinacja A co do samego agregatu, jestem pod wrażaniem, że takie maleństwo może osiągnąć niezłe temperatury - innymi słowy, odwaliłeś kawał dobrej roboty i gratuluję Ci Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Allen Opublikowano 27 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2004 Gratulowałem już prywatnie, a teraz wypadałoby pogratulować Publicznie. Robi wrażenie! Po prostu Nowy Edison, tyle, że od chłodnictwa ;> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dioda Opublikowano 27 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2004 Ekstra warsztat.. mnóstwo miejsca, narzędzi i dobrego oświetlenia ! To nie jest moj warsztat tylko serwisu, natomaist warsztat dziadka jest bardziej ubogi... ale tez jest czym robic :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marsjaninm Opublikowano 27 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2004 nie no wypas....naprawde bomba (nie dosłownie...chyba) :) a kiedy zaczniesz seryjną produkcję? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Th0m4S Opublikowano 27 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2004 wypas :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
liquidboy Opublikowano 27 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2004 fajne, ile to prądu kosztuje ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dioda Opublikowano 28 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2004 nie no wypas....naprawde bomba (nie dosłownie...chyba) :) a kiedy zaczniesz seryjną produkcję? :) Hmm to jest w trakcie "ombyslania" są plany produkcyjne i nie powiem moze byc tak ze za okolo rok ruszy produkcja wersji 3.0 (optymalnej pod wzgledem ekonomicznym i mocowym), narazie zakonczylem robote papierkową, pozatym zaczynaja mi sie studia i teoretycznie powinienem sie uczyc :D fajne, ile to prądu kosztuje ? W sumie mało jakies na max 60W pobiera jesli chodzi o IceboX'a rev2.0 :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
liquidboy Opublikowano 28 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2004 No to całkiem niedużo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOMAHAWK_ Opublikowano 28 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2004 super miniaturyzacja a zrobiłeś opis wykonania albo cuś ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gucio - Opublikowano 28 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2004 DIODA całkiem fajnie ci ty wyszło :) Gratulacje ........ Jaki to skrplacz ? Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dioda Opublikowano 29 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2004 super miniaturyzacja a zrobiłeś opis wykonania albo cuś ?? Jak bede mial czas, dostep do kompa (zbieram na laptopa) oraz stale lacze to cos napewno naskrobie jakies FAQ, ale wiecie jak to u mnie jest zanim cos powstanie IceboX rev2.0 byl gotowy juz na poczatku wakacji a zdjecia dopiero sa teraz... DIODA całkiem fajnie ci ty wyszło :) Gratulacje ........ Jaki to skrplacz ? Pozdro Jest to mocno przerobiony parownik z klimatyzacji chyba z TIR'a. Po skruceniu, przerobieniu, pospawaniu dorbieniu nowej obudowy i dodaniu 2 wentyli (2x Sunnon 52x52x15 mm) stał sie pelnowartosciowym skraplaczem do mego systemu. Skraplacz sklada sie z miedzianych rurek i aluminiowych finow (bardzo gesto upakowane i cienkie daja wmiare duza powierzchnie). Cała chłodniczka została pokryta specjalnym srodkiem "miedzianym" (zawartosc 90 % miedzi, poprawia przewodnosc ciepla oraz konserwuje, stosuje sie jako srodek do konserwowania instalacji chlodniczych ktore sa narazone na np warunki atmosferyczne itp.) :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Butcher Opublikowano 1 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2004 Witam dioda tak w przyblizeniu ile by kosztowalo zrobienie takiego ukladu przez ciebie ? Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dioda Opublikowano 1 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2004 Witam dioda tak w przyblizeniu ile by kosztowalo zrobienie takiego ukladu przez ciebie ? Pozdrawiam Przepuszaczam ze w granicy 1500zl tak z pierwszej reki.. ale na to nie mam czasu, zauwazylem ze mam mocno przerombane na polibudzie i nie znajde na to czasu nawet nie wiem jak bo sprzetu nie mam :cry: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 1 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2004 tez masz 6 dni w tygodniu zajecia ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zeppelin8 Opublikowano 2 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2004 Nic tylko pogratulować :-) . A jak z głośnością? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 3 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2004 Piękne A jakie temperaturki pod obciążeniem (i jakim) ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dioda Opublikowano 4 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2004 Nic tylko pogratulować :-) . A jak z głośnością? Glosnosc jest wmiare cicho zalezy na jakim obciazeniu ale powiem ze jest ciszej niz mialem wczesniej wentyla :) Piękne A jakie temperaturki pod obciążeniem (i jakim) ?? Przy podkreceniu na maxa 2,46 Ghz i napiecu 1,7V oraz obciazeniu HOTCPU testem na najwyzszym priorytecie to mialem najmniej - 11 C (na parowniku oczywscie, na procku to juz nie pamietam) przy pracy ok 4 h :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lspider Opublikowano 4 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2004 8O 8O 8O ps. Oniemiałem z podziwu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
randomize Opublikowano 7 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2004 Geniusz z Ciebie!!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dioda Opublikowano 7 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2004 Geniusz z Ciebie!!!! Nie lubie tego okreslenia, poprostu jestem w tym dobry :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muciek Opublikowano 11 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2004 ładnie czysto schludnie, pogratulować :D i tak wogóle ile sam agregat w przeliczeniu na zltotowki nie ojro kosztuje ? :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dioda Opublikowano 15 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2004 ładnie czysto schludnie, pogratulować :D i tak wogóle ile sam agregat w przeliczeniu na zltotowki nie ojro kosztuje ? :D Jesli dobrze cie zrozumialem to sam kompresorek kosztuje 408 zl. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muciek Opublikowano 15 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2004 kosztuje 408 zl.oto mi chodziło ;) jak na mój portfel jednak zadużo :( ze starej lodówki musi starczyć :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m-c Opublikowano 21 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2004 Możesz opisać zasade działania "iPanelu"? Widze tam termostacik NE 2002, ale co tam jeszcze umieściłeś? Jak zrealizowałeś odpalanie kompa po osiągnięciu właściwej temperatury? Możesz podrzucić schemaciki z których korzystałeś? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dioda Opublikowano 21 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2004 Możesz opisać zasade działania "iPanelu"? Widze tam termostacik NE 2002, ale co tam jeszcze umieściłeś? Jak zrealizowałeś odpalanie kompa po osiągnięciu właściwej temperatury? Możesz podrzucić schemaciki z których korzystałeś? Ipanel składa sie z 2 głownych modolow. Jeden to mikroprocesorowy termostat NE2002+upgrade (wprowadzilem kilka poprawek, bo nie chcial dobrze dzialac ze sprezarka), zas drugi to mikroprocesorowy (inteligetny) uklad zasilania. Jak to dziala w skrocie (opis). Naciskam mikroswich tak jak to bywa w obudowie ATX, zostaje zalaczony system chlodzenia FC, tzn. podane jest zasilanie 220V do kompresorka oraz 12V do termostatu i wentyli. Gdy uklad zchdzi do - 10C zostaje podane napiecie 220V na zasilacz komputerowy. po osiagnieciu -15C, jest zainicjalizowane automatyczne uruchamianie komputera, i tyle. Dalej..., uklad posiada 1 czujnik napiecia 5V z zasilacza komputerowego. Jesli wylaczamy komputer, to automatycznie wylacza sie sam system (poprostu dziala to tak zeby nie zaklucalo dzialania standardu ATX, w obsludze kompa nic sie nie zmienia). Jesli temperatura jes zbyt slaba, i nie zadziala software'owy wylacznik systemu windows, to na "hama" zadziala hardwerowy wylacznik (zabezpieczenia termiczne). To by bylo na tyle... schematy to musze poszperac, nie mam programu do NE2002, do zasilania to trza poszukac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...