Skocz do zawartości
Songoku

ruski LCD jak podłączyć ?

Rekomendowane odpowiedzi

Mam 3 lcd i 2 tej samej firmy i na jakiś żadkich kontrolerach .

Oznaczenie pierwszego to WM-C1602Q drugi WM-C2004M-1YNNb a trzeci X16021. Pierwszy i drugi maja po 15 wejsc na klable ale w drugim mam juz przylutowaną taśme z 10 żyłami a trzeci ma przylutowane 10 wystajacych igieł i 2 wyjścia oznaczone A i K (anoda i katoda) i z tyłu 2 scalaki KS0065 523 i SEC 646B KS0066F00. W necie to mi same ruskie stronki wyskakuja i [gluteus maximus] z tego wiem co tam jest .Moze znajdzie sie ktos kto zna ruski (albo znajdzie gdzies indziej) albo moze ktos wie jask to podłączyć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to praktycznie do tego 3go lcdka maiłem to co ty znalazłeś. Ale te 2 to nei wiem czy maja takie same kontroelry bo na nich nie pisze bo sa w zalane w taką czarną kropke.

Aha i w ostatnim linku tego pdfa nie wiem tylko dlaczego tam jest 16 pinów a ja mam tylko 15 :roll:

A wiesz moze jak sie ma podłączenie napięcia tego 3go lcdeka z 10 stropny http://www.koala.cz/download/displeje/alph.../cm1640s1ly.pdf do tego schematu http://www.chip.pl/arts/archiwum/n/images/..._cac3aff8e8.gif .Bo data to juz wiem jak podłanczać bo jest tylko inna kolejność ale w zasilaniu juz sa rozbieżności w oznaczeniach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ten X16021 juz obcykałem. Bo tak ma 16 pinów i po sćieżkach widze ze poąłczenie standardowe czyli git. W tym WM-C1602Q jest tak ze 14 pinów podłączamy a anoda i katoda są osobobno tak jak w pdfie tylko tam pisze ze 15 i 16 pin jest no connection a ja nie mam 16 pinu w nim i jakoś ta ścieżki dziwnie idą z pinów.No i WM-C2004M-1YNNb ma 16 pinów i moze ruszy jak standardowo podepne :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi