Skocz do zawartości
Boniak

Problem z mnożnikiem

Rekomendowane odpowiedzi

Mam procesor amd 2600+barton(1,92), płytę asus a7n8x deluxe gold, bios 1007 pamięć kingson 333 i zmieniałem mnożnik na 12,5 i procesor powinien taktować 2075 = 2800+ jednak tak się nie dzieje. Wieć jak trzeba podkręcić mnożnik???? :?: :?: :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zasada ejst taka ze jak sie nei wie to sie nie robi czegos , a jak chcesz cos robic to najpierw lektura , wszystko znajdziesz w podstawowocyh zagadnieniach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fsb nie chcę za bardzo zmieniać bo mam pamięci 333 tak jak procek. Myśle więc o zmianie mnożnika...

Mnoznika (bez drut-moda) nie zmienisz to już wiesz. Możesz zmienić:

1. bios bo ten 1007 jest kiepski, na 1008 mod3 CPC ON lub Uber 1004

2. jednak próbować podnieść FSB, pamiętając o ustawieniu pamięci do FSb proca na 100% (byś może trzeba będzie poluzować timingi)

3. zmienić pamięci na porządne DDR 400 (to niestety kosztuje)

Uwaga! bardzo prawdopodobne, że będziesz musial przy tym podnieść napięcie na procu i RAMach

Pozdrawiam i zapraszam do dłuuuuugiej lektury tu Asus A7N8X (-E i Deluxe) - zlote rady, codzienne problemy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8O 8O 8O

Nie wierze własnym oczom. Pierwsze posty o drut-modzie pojawiły się na tym forum ok półtora roku temu a dalej większość nie wie do czego służy drut-mod. W dodatku wprowadzacie nowych forumowiczów w błąd :(

Powtarzam jeszcze raz: Drut-mod nie służy do odblokowania mnożnika tylko do zmiany mnożnika na odblokowanym procesorze. Drut-mod powoduje zmiane napięcia na poszczególnych nóżkach procesora czyli to samo co ustawienie odpowiedniego mnożnika w BIOSie komputera. Zablokowane procesory ignorują podawane napięcia na tych nóżkach i dlatego zmiana mnożnika nie jest możliwa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8O 8O 8O

Nie wierze własnym oczom. Pierwsze posty o drut-modzie pojawiły się na tym forum ok półtora roku temu a dalej większość nie wie do czego służy drut-mod. W dodatku wprowadzacie nowych forumowiczów w błąd :(

Powtarzam jeszcze raz: Drut-mod nie służy do odblokowania mnożnika tylko do zmiany mnożnika na odblokowanym procesorze. Drut-mod powoduje zmiane napięcia na poszczególnych nóżkach procesora czyli to samo co ustawienie odpowiedniego mnożnika w BIOSie komputera. Zablokowane procesory ignorują podawane napięcia na tych nóżkach i dlatego zmiana mnożnika nie jest możliwa.

--- DRUT MOD ---

przeczytaj topicki (moje i nie tylko) na ostatniej stronie i mi odpowiedz czemu jak mam zablokowany mnożnik w moim Duraku to drutem ustawiłem na sztywno zmnożnik z 13,5x na 11x. U mnie tak to działa i nikogo chyba nie wprowadzam w bląd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

--- DRUT MOD ---

przeczytaj topicki (moje i nie tylko) na ostatniej stronie i mi odpowiedz czemu jak mam zablokowany mnożnik w moim Duraku to drutem ustawiłem na sztywno zmnożnik z 13,5x na 11x. U mnie tak to działa i nikogo chyba nie wprowadzam w bląd.

Wyjaśniłem Ci to w tamtym topicu i bardzo Cię prosze jeżeli się na czymś nie znasz to się nie wypowiadaj. Wprowadzasz niepotrzebnie ludzi w błąd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...