petrumi Opublikowano 27 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2004 witam. mam pytanie głownie do posiadaczy podobnego Epoxa. Miałem 2x256 HyperX 3200A puszczone na 418Mhz @ 2.9V - wszystko chodziło pięknie. Pożyczyłem troche wolnejsze pamięci ale za to więcej: 2x512 Kingston 400Mhz CL3 , obsadziłem w miejsce poprzednich , ustawiłem seryjne timy 8-3-3-3 (kosztem zjazdu w aida memo test) , FSB 200, napięcie 2.6V (seria). I nie wiem co jest przyczyna ale co pare dni mam blue screena . Dla testu wsadziłem w wolny slot 256 Hyperx ze zmniejszonymi timmingami i CL3. to samo. Czy to prawda czy mit , że wystepuja problemy z 2x512 w dualu? Jeśli tak to sprawdze ustawienie 2x256+512. Co sądzicie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cube Opublikowano 20 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2005 wylaczyc precharge memory module w biosie - powinno pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZUQu Opublikowano 20 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2005 (edytowane) niestety to nie mit :-/ (wprawdzie ja mam MSI a nie EPOXa ale to chyba nie w tym jest problem) Ja miałem wcześniej 2x256 KINGSTON w DUALu i chodziło mi bez żadnych problemów! Niedawno kupiłem 2x512 KINGSTON i DUALa wcięło [testowałem 10kostek-we wszystkich możliwych ustawieniach (każda z każdą,każdy bank,każdą osobno)]...DUALa nie znalazłem, każda osobno działała w bez problemów w każdym banku, a niektóre to nie chciały ze sobą nawet w SINGLU chodzić:-/ problem chyba tkwi w pamięciach dwustronnych, albo w tych KINGSTONach 512MB (chociaż chyba to drugie rozwiązanie jest mało prawdopodobne) Edytowane 20 Stycznia 2005 przez ZUQu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cube Opublikowano 21 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2005 dual dzialal mi na 8RDA+ na Kingstonach, TwinMOSach i Hynixach 2*512 tylko trzeba bylo wylaczyc wspomniana przeze mnie opcje w biosie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZYWIEC11 Opublikowano 8 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2005 (edytowane) Witam Coby nie zaśmiecać,zapytam w tym temacie.Zresztą problem jest prawie identyczny. Posiadam płytę MSI K7N2 Delta,bartona 2500@3200.Dotychczas miałem dwie pamięci 256MB 333Mhz różnych firm(elixir i jakaś inna) i chodziło to w dual channel bez najmniejszych problemów. Kupiłem ostatnio dwie pamięci Hynix 512MB 400Mhz ,wrzuciłem je i zaczeły sie problemy.Pokazuje dual channel ale system nie działa stabilnie.Występują problemy z aplikacjami (..zostanie ona zamknięta.....") czy też wyskakują niebieskie ekrany. Mem Test pokazuje co chwilę błąd. Jak wyciągnę jedną pamięć i komp pracuje na jednej jest wszystko ok. Zapodałem dwie pamięci do pierwszego banku,pracował jako single i równiez wszystko ok. Mem Test nie pokazuje błędów. W czym tkwi problem? Zapomnieć o dualu 2*512? Opcji "precharge memory module " w biosie którą kolega Cube radzi wyłączyc nie mogę znależć. Za wszelkie porady i próby pomocy z góry dziękuję. Pozdrawiam serdecznie edit Zmieniłem timingi z 3 3 3 8 na 2 3 3 7 i wszystko śmiga już kilkanaście godzin stabilnie.Mem Test przez kilka godzin nie pokazał żadnego błędu.Może sie komuś to przyda. Zastanawia mnie tylko,czemu na "ustawieniach fabrycznych" czyli 3 3 3 8 nie chciały chodzić?Moze mi to ktoś wyjaśnic?Bo nie kapuje ni w ząb czemu? Edytowane 9 Lutego 2005 przez ZYWIEC11 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZUQu Opublikowano 13 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2005 ...gdzieś czytałem takie coś,że podobno płyty robione na nFORCE2 niebardzo lubią pracować z cl3 :wink: ale czy to prawda, czy może problem jest gdzie indziej to już nie wiem.......ale skoro Ci wszycho działa i to jescze na cl2 no to czym się tu martwić :-P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZYWIEC11 Opublikowano 13 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2005 ...gdzieś czytałem takie coś,że podobno płyty robione na nFORCE2 niebardzo lubią pracować z cl3 :wink: ale czy to prawda, czy może problem jest gdzie indziej to już nie wiem.......ale skoro Ci wszycho działa i to jescze na cl2 no to czym się tu martwić :-P 1275538[/snapback] Jasne,że martwić to nie ma się czym :D Tylko człowiek czasami chce wiedzieć czemu np. śmigają na cl2 a nie chcą na cl3. :-P może ktoś głebiej siedzący w temacie zechce wytłumaczyć? Pozdrawiam serdecznie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...