Skocz do zawartości
tomall0

Chłodzenie mosfetów

Rekomendowane odpowiedzi

no jeszcze szczególenie ze kolo mosfetów nie ma zabardzo miejsca kondziory cewki itd :] only pasta tylko mam takie pytanie jaki max ciezar taka tasama wytrzym jest moze jakis wzór :?: w zaleznosci od powierzchni i czy wrast ze wzrostem temp tasma nie traci na wlasnosciach "trzymaczych"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... jaki max ciezar taka tasama wytrzym jest moze jakis wzór :?: w zaleznosci od powierzchni i czy wrast ze wzrostem temp tasma nie traci na wlasnosciach "trzymaczych"

Dobre :) Przyznaj się, chcesz przykleić blok wodny ?? Bo jak nie, to niemartw się o wagę, żaden radiator który wejdzie ci na mosfety nie będzie ważył tyle żeby się urwać :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no wiesz mam takiego titan wysokiego na moze ok 4cm i jest dosc masywny gruby spód itd a patrze wiekszosc ludzi ma jakies male ... no wlasnie ;) a komp bedzie jeszcze parerazy przewożony wiec troche sie o niego boje przeciez to moje dziecko ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla tych co się boją że sama taśma to za mało porada:

Chodzi o zwykly silikon akwarystyczny :idea: I nie smarujemy nim spodu radiatora, tylko po tym jak przykleimy radiatorek (tasma badz tylko pasta termoprzewodzaca) to np w dwoch miejscach dac mala "kuleczke" silikonu, ktora bedzie laczyla PCB i radiator. Odczekac troszke (pol godzinki) i radiatorek na pewno nie odpadnie a jak trzeba bedzie go zdjac to spokojnie sie silikon zdrapie.

Mam tak z radiatorem na SB, wczesniej mialem tez na grafie (po obu stronach karty wiec sposob jest wytrzymaly i bezpieczny) - polecam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obawy o odklejające się radiatorki na mosfetach wcale niesą bezpodstawne.Ja np.mam wąskie ale długie i wysokie jak zaczeły odpadać do dokleiłem drugą warstwę tasmy.Teraz wiem że najlepiej by było lekko seszlifować wszystkie wydtające [a są takie]nierównosci z powierzchni tranzystorów.Tasma lepiej się ułada pod wpływem temp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obawy o odklejające się radiatorki na mosfetach wcale niesą bezpodstawne.Ja np.mam wąskie ale długie i wysokie jak zaczeły odpadać do dokleiłem drugą warstwę tasmy.Teraz wiem że najlepiej by było lekko seszlifować wszystkie wydtające [a są takie]nierównosci z powierzchni tranzystorów.Tasma lepiej się ułada pod wpływem temp.

waskie ale dlugie to radiatory :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...