Skocz do zawartości
Gucio

podłączanie napędów

Rekomendowane odpowiedzi

jak pisal przedmowca:

Najlepiej to:

-dysk twardy: primary master

-dvd: secondary master

-cd: secondary slave

tasmy wpinac najlepiej tak jak oznaczaja kolory:

niebieski do mobo

szoooory do slave

a czorny do master

no i zadbaj o dobre tasiemki. Najlepiej ekranowane ata133 (jesli masz takowy hdd, jesli nie to kasy szkoda)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli ten CD to naprawdę model x16, to popelniasz duzy błąd podpinając go z dyskiem głównym, gdyż na 100% chodzi on w trybie PIO, zajmując duże pasmo na taśmie. Poza tym teoretycznie specyfikacja ATA100 odradza łączenie urządzenia UDMA 5 (czyli mówiąc po lamersku ATA 100) z urządzeniem starszym niż UDMA 3 (ATA 33). Podobno ze względu na mogące występować zakłócenia.

Mój typ:

WD (single)

DVD (master) + L(ewe) G(ówno) jako slave.

Uzasadnienie:

DVD pewnie ma obsługę DMA i szybszy transfer, więc szybciej szynę zwolni. Dasz LG na master, to DVD się nie doczeka swojej kolejki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jakbym podłączył np hdd + cdrw jako primary a cd jako scondary to nagrywarka używana od czasu do czasu też by spowolniła mi dysk? :?

wystarczy mieć w ten sposób podpięte i nie używać cdrw a dysk będzie pracował max w trybie jaki ma cdrw a te nie przekraczają ATA33

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chlip... :cry:

probowalem podlaczyc dvd i cd-rw na jednej tasmie ale nic z tego... nie idzie (probowalem wszystkich kombinacji)

w tej chwili mam dysk z cd-rw /ata33/ (dysk jako slave, zworka ustawiona na CS-cabel select) a oddzielnie jako secondary master jest dvd w trybie PIO-4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...