Skocz do zawartości
PJ2099

386 chce żyć - pomożecie? :)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Na pewno wiele osób puknie się w głowę po przeczytaniu tego posta , no ale cóż... w pewnym wieku nachodzi człowieka na sentymenty :)

Postanowiłem reaktywować "dziadka" 386. Procek AMD (!) 386 DX-25 , płyta na podzespołach Opti & Samsung, IDE na Isa. Niestety nie mam jeszcze ramu 30 pin , ale chciałem zrobić taki wstępny rozruch - podpiąłem wszystko pod zasilacz 200 W i jedyne co uzyskałem to = narastający , sycząco/skwierczący odgłos z zasilacza... Nie ma on wentylatora,jest bez odudowy więc dosyć głośno to słychać.

Ma ktoś jakieś pomysły o co chodzi ?

Są chyba na tweaku jacyś sentymentalni ludzie :) ? (albo ktoś kto się bardziej niż ja łapie w elektryce/elektronice ) :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chyba źle wsadziłes kabel od zasilacza

P8 i P9 - czarnymi przewodami do środka.

(z braku innych pomysłów wsadziłem p8 i p9 na odwrót - też zasiłka syczy ale o połowę ciszej ;) )

Podpiąłem tą samą zasiłkę pod inną płytę - co prawda nie do końca sprawną , ale wszystkie diody się ładnie świecą , wentyle pracują. Na 386 niestety tylko syczenie i zero reakcji....

ehh...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój stary codekfas300w, który teraz siedzi na emeryturze zasilając cdroma podpietego pod wzmaka też sobie syczał, jak zrobiło się zwarcie 12v-masa na kabelkach bez wtyczki służących do celów specjalnych. Objawy dokładnie takie same - syk również domagał się uwagi i zachowywał się co raz głośniej :D Dlatego może gdzieś zwarcie siedzi?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też myślałem, że może gdzieś coś w zasiłce zwiera. Ale syczy sobie tylko przy tej 386. Na innej płycie tego nie ma i przynajmniej widać , że coś się dzieje. Podejrzewam ,że problem będzie po stronie wiekowej (1987) płyty - tylko w którym miejscu ?

Z obciążeniem zrobię może jakiś test jutro i zobaczę. W sumie co mi szkodzi spróbować :)

Ogólnie dzięki za zainteresowanie akcją reanimacyjną :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ehhh nekrofilia....ja jeszzce przed paroma dniami bawielm sie 386 z wypasionym 250mb dyskiem i winem 3.11 zainstalowanym i jakims przedpotopowym ofisem....nawet jakas gra byla :)

Sprzet smigaj jak zloto :)

Jakies kilka mieciecy temu mialem w rekach 486 w serwerowej budzie 400W zasilaczu i dyskiem SCASI 1GB i 32mb ramu.Wypasiona maszyna...

chyle czola przed tymi sprzetami i zadaniami jakimi sprostac musialy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi