Skocz do zawartości
bruno73

HIS ATI Radeon 9550 128MB/128Bit TV/DVI i Win98SE - PROBLEM!

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,kupiłem znajomemu kartę HIS'a ATI Radeon 9550 128MB/128Bit TV/DVI i są problemy z jej zainstalowaniem pod Windows'em 98SE a właśnie pod takim systemem z pewnych przyczyn musi ona pracować.

Najpierw działo się tak na płycie MSI 6330 z raid'em ale ponieważ kumpel modyfikował cały zestaw to wydawało się że problemy miną. Niestety nie minęły. Dzieję się tak. Po czystym zainstalowaniu Win98SE instaluję Sis AGP (płyta K7S8X na układach SiS'a), potem płytka oryginalna ATI i tzw. "Łatwa instalacja", ekrany pomrugają i zaraz na początku przy instalacji sterownika eksranu wywala POWAŻNY błąd, że niby trzeba zainstalować standardowy sterownik ekranu VGA ale tak się skłąda że już w sumie 2 takie są zainstalowane (dwa, bo ponoć Win98SE standardowo tak ponoć rozpoznaje ATI 9550). Instalacja oczywiście wywala się natomiast aktualizacja ręczna sterownika nie jest mozliwa bo co by nie wskazać to pisze że "lokalizacja nie zawiera informacji o sterownikach" i [gluteus maximus]. Proszę o pomoc czy są jakieś ogólne problemy z instalacją ATI 9550 pod Win98SE. Pod XP prof. z SP1 dziąła OK. Proszę a linki do stabilnych ioraz do Max. OC sterów ale takich żebym nie musiał być codziennie u gościa i mu naprawiać sprzęt po zwisach.

Konfiguracja kompa:

Asrock K7S8X z najnowszym BIOS'em 2.5 , procek Sempron 2300+, 2x256DDRPC400, HDD 40GB 7200, DVD, CD-RD, ATX 300W, FDD i oczywiśćie HIS ATI Radeon 9550 AGPx8 128Bit/128MB TV/DVI BOX !

Prosze o pomoc i linki do odpowiednich driverów oraz o przyczyny i rozwiązanie tego problemu - czy to typowy błąd czy jakiś nietypowy, który mam tylko ja?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No witam

Jest watek cykliczny o R9550 wiec wypadaloby tam zadac to pytanie

Ja posiadam rowniez R9550 na ASRockuK7s8X tyle tylko ze radek jest Sapphirea

Rowniez mam problem z zainstalowaniem sterow pod W98se i prawde mowiac jak dotad wchodza mi jedynie stery dolaczone do karty przez producenta (ale tylko przy recznej instalce) kazde inne czy to catalysty czy omegi nie moga znalezc sterownika ekranu...

Niestety nie moge krecic karty z tymi sterami ;(

Zasadniczo to R9550 + Win98se = porazka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Łatwa instalacja", ekrany pomrugają i zaraz na początku przy instalacji sterownika eksranu wywala POWAŻNY błąd, że niby trzeba zainstalować standardowy sterownik ekranu VGA ale tak się skłąda że już w sumie 2 takie są zainstalowane (dwa, bo ponoć Win98SE standardowo tak ponoć rozpoznaje ATI 9550).

Hmm niewiem czy o to chodzi, ale kiedys tez miales zainstalowane standartowo 2 stery i niemoglem zainstalowac grafiki, dopiero jak sie skaplem ze sa dwa usunelem jeden z nich pozostawilem "standartowa grafike VGA" zainstalowalem mojego 9500 i bylo oka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi