Skocz do zawartości
krawcu

Problem z dyskiem - zwis windy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam pewien problem z wysłużonym już ale do tej pory działającym dyskiem Seagate ST38410A (8 GB). Do wczoraj działał jak nowy, a dzisiaj windows (xp pro sp2) pokazał że ma jedynie 3,5 GB pojemności. Win 98SE pokazywał cały rozmiar ale że 4,5 jest zajęte, a był pusty. Po próbie formatu w win98 na samym końcu pojawił się BSOD. Gdy próbowałem go sprawdzić w scan disku to pojawiał się komunikat o nieprawidłowym działaniu a rozmiar wynosił 0 bajtów 8O . Później próba sprawdzenia dysku spowrotem na xp sp2 i podczas ładowania (pomiędzy paseczkiem a ekranem ZAPRASZAMY pojawia się zwis. Tak samo przy trybach awaryjnych, a pod dosem (win98) nie wykrywa go. W biosie dysk wykrywa, dysk nie upadł, nie został zamoczony ani nic. Może ktoś potrafi mi pomóc. To był mój ulubiony dysk przenośny :wink:.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie wasze kondolencje są zbędne... ponieważ właśnie go naprawiłem... system załadowałem z płytki WinOnCD (Bart PE) , jest ona zrobiona na bazie xp i ma np. partition magic na pokładzie i to on przewrócił dysk do życia :wink: . Po sformatowaniu go w FAT32 (tak jak był wcześniej) system z dysku już normalnie się uruchomił. A wcześniej wątpiłem w przydatność systemów LIVE (czyli z CD), ale już nie :D .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi