Skocz do zawartości
badboy11

Monitor Hansol 710D

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie. Mam zamiar kupić monitor i trafiłem na Monitor firmy Hnsol 710D . Oto kilka jego parametrów:

Przekątna ekranu

17" Dynaflat High Contrast Flat

Rozmiar plamki poziom/pion w mm

0.24 / 0.2

1024 x 768--------115MHz

Opłaca sie go kupic za niecałe 400zł??? aha monitor jest fabrycznie nowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehe - kolejne ciekawe pytanie :)

A więc po kolei:

To czy się opłaca, czy nie, to nikt ci do końca nie powie - bo:

1) nie wiadomo ile wymagasz od monitora

2) nie wiadomo w jakim stanie może być ten monitor (to że fabrycznie nowy, to tylko oznacza tyle, że ma gwarancję (a ma?))

3) czy mam dobrze rozumieć że on ma w 1024x768 115 Hz ?

Jeżeli tak to fajnie, będzie mniej migał - ale dalej to nie mówi o jakości obrazu, tylko ile razy ten obraz się będzie zmieniał/sekundę :)

A teraz trochę konkretów:

1) Firma jest shitowa (IMO), ale cena również niewymagająca...

2) Ostatnie modele monitorów low-end są bardzo często GORSZE w jakości obrazu itd. niż starsze modele. Powód ? Proszę bardzo:

Jeszcze niedawno 17stki kosztowały parę razy więcej, przeznaczane były na rynek, powiedzmy middle-end i były warte swojej ceny. Teraz cały świat się zapatrzył w LCD, monitory 17" to najniższe możliwe modele wyświetlaczy, które teraz producenci przeznaczają do najgorszych możliwych zestawów. Ceny zmalały nie dlatego tylko że istnieje coś takiego jak postęp, ale także przez to, że oczekiwania wobec danego sprzętu maleją, maleją też jego parametry i jakość (jakoś trzeba tą cenę obniżyć, nie?) Ponieważ to chyba nowy model (chyba że źle zrozumiałem) to tu też może być "zagwozdka"

Rada:

Jeżeli koniecznie chcesz to cudo kupić, oraz zależy ci na jakości obrazu, to koniecznie postaraj się przed wydaniem pieniążków obejrzeć konkretny egz. tego monitorka. Najlepiej aby go wygrzać troszkę (idealnie - np. 20-30 minut, ale wiadomo jak to jest), zapodać jakiegoś Nokia Monitor Test, obejrzeć i ew. zlikwidować błędy geometrii i konwergencji, jasności itd. Jeżeli wszystko będzie ok, to masz o wiele większe prawdopodobieństwo że np. za miesiąc też będzie oki. Piszę to dlatego, że każdy egz. monitora może mieć inną jakość, a jego "nowość" nie ma tu nic do rzeczy.

To chyba wszystko co na chwilę obecną może być pomocne :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi