ka73ka Opublikowano 29 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2004 Witam chciałbym sie dowiedziec jak rozpoznac w/w modele nie opierajac sie o to co zapewnia nas sprzedawca. Czy jest jakieś "coś" w tych monitorach co daje możliwość rozróżnienia owych modeli (mam namyśli różnice które da sie rozpoznać bez wlaczania monitora, jakis nadruk lub cecha charakterystyczna) ? Chodzi mi o to jak rozpoznać model 12 ms od innych. Pozdrawiam, z góry dziekuje za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregu Opublikowano 29 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2004 Eeeee....instrukcja?pudełko? Szczerze mówiąc nie wiem, moze na zasadzie oglądania jego pracy w czasie szybkiej akcji (film dvd, gra fpp) i zabawy w tym czasie kontrastem i jasnością - te pearametry wpływają na wsmużenie, tym bardziej widoczne im wolniejsza matryca Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ka73ka Opublikowano 29 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2004 porównać ze soba bym je potrafil, przeciez to nie problem. ale gdy mam dostepny jeden model i musze powiedziec ktory to ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spiryt Opublikowano 29 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2004 16ms to TN, 25ms to xVA albo S-ISP. Specyfikacje zmieniają sę dość często i raczej nikt nie da gwarancji jaka matryca siedzi akurat w tym modelu, bez uprzedniego sprawdzenie. Monitor trzeba niestety podłączyć, inaczej sie nie da. Rozpoznasz patrząc z bliska na piksele, a właściwie na ich kolor. Jesli barwa jest stala i nie zmienia się jest to xVA/S-ISP 25ms. Jesli zmienia co chwilę barwe, jak by migotał jest to TN np. 16ms. Efekt migotania, FRC jest obecny tylko w matrycach TN, TN+ czy TN++SuperBajerEkstraFilm. Matryce te mają maksymalnie 64*64*64 = 262144 kolorów. Pozostałe barwy uzyskiwane sa poprzez czeste zmienianie barw piksela, odpowiada za to uklad FRC. Takie niewielkie oszustwo, którego w/g sprzedawców nie wiedac. Matryce xVA oraz S-ISP maja max (teoretycznie) 256*256*256= 16.2 mln kolorów. Piksel zawsze świeci w zadanym kolorze i ta barwa jest niezmienna. Własnie po tym można poznać typ matrycy. Jeśli się mylę to poprawcie mnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
limerro Opublikowano 29 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2004 oszustwo, czy nie ale dziala :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ka73ka Opublikowano 29 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2004 Spiryt, dzieki za pomoc. Jest jeszcze model z 12 ms, ale to tez jest na matrycy TN, right ? Jest jeszcze cos innego w tym modelu samsunga, gdyby moje oko zawiodlo ? :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...