Skocz do zawartości
ka73ka

Samsung 172X; 12ms, 16ms 25 ms. Jak je rozpoznać ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam chciałbym sie dowiedziec jak rozpoznac w/w modele nie opierajac sie o to co zapewnia nas sprzedawca. Czy jest jakieś "coś" w tych monitorach co daje możliwość rozróżnienia owych modeli (mam namyśli różnice które da sie rozpoznać bez wlaczania monitora, jakis nadruk lub cecha charakterystyczna) ? Chodzi mi o to jak rozpoznać model 12 ms od innych.

Pozdrawiam, z góry dziekuje za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Eeeee....instrukcja?pudełko?

Szczerze mówiąc nie wiem, moze na zasadzie oglądania jego pracy w czasie szybkiej akcji (film dvd, gra fpp) i zabawy w tym czasie kontrastem i jasnością - te pearametry wpływają na wsmużenie, tym bardziej widoczne im wolniejsza matryca

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

16ms to TN, 25ms to xVA albo S-ISP. Specyfikacje zmieniają sę dość często i raczej nikt nie da gwarancji jaka matryca siedzi akurat w tym modelu, bez uprzedniego sprawdzenie.

Monitor trzeba niestety podłączyć, inaczej sie nie da. Rozpoznasz patrząc z bliska na piksele, a właściwie na ich kolor. Jesli barwa jest stala i nie zmienia się jest to xVA/S-ISP 25ms.

Jesli zmienia co chwilę barwe, jak by migotał jest to TN np. 16ms. Efekt migotania, FRC jest obecny tylko w matrycach TN, TN+ czy TN++SuperBajerEkstraFilm. Matryce te mają maksymalnie 64*64*64 = 262144 kolorów. Pozostałe barwy uzyskiwane sa poprzez czeste zmienianie barw piksela, odpowiada za to uklad FRC. Takie niewielkie oszustwo, którego w/g sprzedawców nie wiedac.

Matryce xVA oraz S-ISP maja max (teoretycznie) 256*256*256= 16.2 mln kolorów. Piksel zawsze świeci w zadanym kolorze i ta barwa jest niezmienna. Własnie po tym można poznać typ matrycy.

Jeśli się mylę to poprawcie mnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi