djlukas00 Opublikowano 29 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2004 Witam, mam plyte Epox 8RDA3I i durnona 1400+256 DDR. Podkręciłem go max. do 2100 (200Mhz x 10,5), musialem podniesc napiecie do 1,75V i smiga OK. Tylko ze grzeje sie srednio do 60 stopni :( i to chyba nie za dobrze :/ A jak jush puszcze jakas gre lub duzo programów to nawet do 70st. :/ Mam chłodzenie GlacialTech Igloo 2411 - 3000 RPM i chyba to jest za malo co ??? Co radzicie - lepsze chlodzenie czy sa jakies inne metody??? P.S Teraz mam 1900 i sie grzeje max do 65st. a standard to ok. 55st. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebx Opublikowano 29 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2004 Dużo stopni ... oj dużo .... trzeba polepszyć chłodzenie żeby pracować na 2100 :-) . Ale warto to zrobić jeśli działał Ci stabilnie na FSB 200 :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregu Opublikowano 29 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2004 Troszke duzo Kilku ludzi po wypalaniu w granicach temp takich jak ty zaliczyła o jakims czasie zgony proców. Niby granica 85-90, ale sie wypalają przy 70 Spróbuj chłodzenia wodnego, lub zmodernizuj standardowe. Np duży radiator z porządnym(niekoniecznie głośnym) wentem, plus coś co wymusza obieg powietrza- nawiew w okolice proca. A wodne... Węże do 10zł Zaciski(4-6 szt) i złączki (choinki-2 szt) = 15-20zł pompka 45-70zł. Bloczek na CPU 50(shit)-70-100zł(cool:)) No i wymiennik ciepła - na początek możesz kupic zakręconą rurke miedzianą, ze 2 metry, lub kadet ze złomowiska (20 zł) lub allegro(do 100zł). Ze złomowiska bardziej sie opłaca, ale cza oczyscic(cola, ocet, odrdzewiacze). Połączyć to wszystko, woda demineralizowana(3zł), copal(nie wiem ile) plus/lub płyn przeciw glonom. I jest piknie moj axp2000 -1666Mhz, przekrecony na 2.04Ghz, zmodowany na bartka, dodatkowo mam bloczki na GPU i HDD ma temperatury: Idle - 30 (woda 23st) Stress - 40-44max (woda 30)(po 4-7 godzinach grania I srednia temperatura oscyluje kolo 38 st Więc się zastanów:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebx Opublikowano 29 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2004 O kurcze po co od razu chłodzenie wodne wystarczy Pentagram Freezone QC-80 Cu z ok. 110 zeta - na pewno temp. obniżą się o 10 C ( tak wynika z mojego doświadczenia - świetny cooler !!!) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredziu Opublikowano 29 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2004 Ja jeszcze niedawno miałem Durona 1400 @ 2100 1,75V fsb 200. Chłodziłem go Cooler Master X-Dream'em. Temp nigdy nie przekraczała 50*C na srebrnej paście (jak chcesz to mogę sprzedać Tobie tego X-Dreama) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djlukas00 Opublikowano 29 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2004 dzięki za info. tesh tak myślałem ale na wodne mnie raczej nie stac bo wolabym za ta kase kupic sobie lepszego procka 8) a jezeli chodzi o wentylator to musialbym kupic wlasnie tak za ok. 70-80 zł np. Tylko mam pytanie czy ok. 5000 RPM wystarczy :?: :?: :?: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MicJes Opublikowano 29 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2004 NIe licza sie obroty wentylatora, ale ogolna jakos i pomysl wykonania radiatora. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 29 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2004 dzięki za info. tesh tak myślałem ale na wodne mnie raczej nie stac bo wolabym za ta kase kupic sobie lepszego procka 8) a jezeli chodzi o wentylator to musialbym kupic wlasnie tak za ok. 70-80 zł np. Tylko mam pytanie czy ok. 5000 RPM wystarczy :?: :?: :?: pentagram qc80cu powinien wystarczyc czy Ty wiesz co to jest 5k rpm :?: ;) jak chcesz mam tanio do sprzedania taki wentyl prawie nowy 2 tygodnie uzywany :) wrazie czego wal na priv ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
p_zero Opublikowano 29 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2004 djlukas00 - wazne jest tez zapewnienie odpowiedniego przeplywu powietrza w obudowie np. wentyl wciagajacy i 2 wyciagajace mozna zbic temperature przy zamknietej obudowie nawet ponad 5 stopni ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manfred Opublikowano 29 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2004 1. A bude masz w miare wietrzona ? 2. przerobilem kilka roznych Glacialtechow i oprocz ciszy i w miare wykonania nie oferuja za bardzo wydajnosci (przynajmniej te ktore ja mialem) 3. U mnie na zalmanie 7000 alcu (2000 obr/min) jest 46 stopni idle, 51 stres (buda dwa wiatraki puszczone na 1500)>procek duron 1.6@2.3 : 1.775 Vcore 4. mozesz ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> tego pentragrama >nienajgorszy ponoc (nie to co zalek no ale ...... ) p_zero > z ta buda w tym samym czasie :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomekB Opublikowano 29 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2004 Pentagram Freezone QC-80 Cu to całkiem dobry wybór i niedrogi. Mój duron 1400@ 2000 Mhz (1.6V) osiąga w Idle 44 stopni, a w stresie 50 stopni. Temp. w budzie to 32 stopnie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 29 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2004 Pentagram Freezone QC-80 Cu to całkiem dobry wybór i niedrogi. Mój duron 1400@ 2000 Mhz (1.6V) osiąga w Idle 44 stopni, a w stresie 50 stopni. Temp. w budzie to 32 stopnie. no to chyba cos nie halo masz u mnie na 10x210@1.65 xp2k+ max 45* 2,2prm Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djlukas00 Opublikowano 1 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2004 1. A bude masz w miare wietrzona ? 2. przerobilem kilka roznych Glacialtechow i oprocz ciszy i w miare wykonania nie oferuja za bardzo wydajnosci (przynajmniej te ktore ja mialem) 3. U mnie na zalmanie 7000 alcu (2000 obr/min) jest 46 stopni idle, 51 stres (buda dwa wiatraki puszczone na 1500)>procek duron 1.6@2.3 : 1.775 Vcore 4. mozesz ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> tego pentragrama >nienajgorszy ponoc (nie to co zalek no ale ...... ) p_zero > z ta buda w tym samym czasie :wink: ad.1 w sumie to nie bardzo :/ - trza pomyśleć :D ad.2 chyba masz rację :) a jeszcze wam pokaże jak wzrasta temp. przy programie Toast (rozgrzewa procka na maxa) musze chyba sie skusic na któryc z tych wentylatorków :D [/img] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FumFel_20 Opublikowano 1 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2004 Dużo stopni ... oj dużo .... trzeba polepszyć chłodzenie żeby pracować na 2100 :-) . Ale warto to zrobić jeśli działał Ci stabilnie na FSB 200 :-) albo niech kupi slk 900a i wiatrak 92x92 i bedzie mykał bez problemu na 1.85V. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djlukas00 Opublikowano 2 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2004 jednak musze koniecznie zainwestować w Pentagrama Q-80 AlCu - jest za 66 zł + 2 coolery do obudowy np. Arctic Cooling Fan Pro TC P i bedzie git 8) p.s. Jak zdjąłem obudowe do temp. spada o ok.5-7 st. wiec jak zabuduje jeszcze wiatraki to dopiero bede mieć mróz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tarpaN Opublikowano 2 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2004 chyba jeszcze nie padlo w tym watku jak nie masz uporzadkowanych (pospinanych itp.) kabli to zrob to. u mnie jakis 4 stopnie mniej... no i w miare regularnie trza czyscic wentyle - tez mocno pomaga Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djlukas00 Opublikowano 1 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2004 witam mam jeszcze pytanko: Czy Pentagram QC-80 Alcu zmieści mi się na tej płycie(Epox 8RDAEI)??? On mam 101x101mm wiec chyba bez problemu co ??? 8) Czekam na odp. POZDRO!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...