Skocz do zawartości
DyfuzoR

AMD vs. Intel - możliwości OC !

Rekomendowane odpowiedzi

P4A 1,6 kreci sie na ok. 2,5Ghz

AthlonXP 1700+ AGOIA kreci sie na 2ghz

Ale procki po podkreceniu maja bardzo podobna wydajnosc ,ale za niedlugo wyjda juz Athlony XP w 0,13um i one beda sie krecic podobnie do P4A

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Intela, ale teylko te z początku serji.

Czy AMD na 0,13 bedzie się lepiej kręcił - nie sądzę. Tzn podejrzewam, że lepiej niż XP ale i tak słabiej od intela. Ach gdyby ten nowy Antek śmigał na na pięciu 1,4-1,5V a nie jak zapowiadano na 1,6 to by dopiero można było kręcić (i do tego zmiana mnożnika !).

Procesory AMD są podrasowane już w standardzie (i mają niewielkie rezerwy).Ta możliwa do odblokowania zmiana mnożników- przecież wcześniej korzysta z niej sam producent i sprawdza mozliwosci pracy z daną szybkością zegara i selekcjonuje procki. Intel tego nie robi (możliwe ze się mylę) i sztywno ustala mnożniki - to dlatego zarówno Celek 1.0A jak i 1,3A dają się podkręcić do tej samej prędkości (1,5GHz).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale procki po podkreceniu maja bardzo podobna wydajnosc ,ale za niedlugo wyjda juz Athlony XP w 0,13um i one beda sie krecic podobnie do P4A

Dobrze napisal Adam78

I troche tu ubarwiasz z tym AMD na 2Ghz :twisted: ( na jakim chlodzeni i napieciu ) napewno nie powietrzem i 1,85v tak realnie to 1750Mhz albo i mniej :cry:

A co do nowych na 0.13u to bedzie cieniutko byla gdzies tabeka z poborem mocy i jest spory z 12% mniej ( niepamietam dokladnie) od 0.18u .

XP jest czesciowo produkowany w w 0.13u i dlatego bedzie tak cienko

Bo niby z kąd roznica w poborze energi od TB ????

I takie tez beda mozliwosci O/C niestety + 12~15% do XP 0.18U

Ps. Piekne byly czasy DURON 600 (mialem na O/C 1022) czy tez TB 1000 ( mialem O/C 1450) ale te czasy sie niestety skonczyly :cry:

Remik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co sie ma zmienic?

Obecny ANTEK nawet gdyby w 0,11 wypuscic nie wiem czy by Intel pokonal w o/c(a nie wydajnosci)

Poza DURONEM zaden prcek AMD sie nie krecil jak P4a

a XP(poza paroma seriami)to sa oporone w kreceniu jak malo ktore proce,a bez chlodzonka to juz bida

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobrze napisal Adam78

I troche tu ubarwiasz z tym AMD na 2Ghz :twisted: ( na jakim chlodzeni i napieciu ) napewno nie powietrzem i 1,85v tak realnie to 1750Mhz albo i mniej :cry:

A co do nowych na 0.13u to bedzie cieniutko byla gdzies tabeka z poborem mocy i jest spory z 12% mniej ( niepamietam dokladnie) od 0.18u .

XP jest czesciowo produkowany w w 0.13u i dlatego bedzie tak cienko

Bo niby z kąd roznica w poborze energi od TB ????

I takie tez beda mozliwosci O/C niestety + 12~15% do XP 0.18U

Ps. Piekne byly czasy DURON 600 (mialem na O/C 1022) czy tez TB 1000 ( mialem O/C 1450) ale te czasy sie niestety skonczyly :cry:

Remik

Gadasz glupoty!!! dzielisz skore na niedzwiedziu!!!. Nowe procki AMD maja sie ukazac w polowie Maja. UZASADNIJ SWOJA WYPOWIEDZ! jakims linkiem. PS po ch*** w konstrukcji A XP jest tego 0,13um!!! A XP bedzie sie krecil gdzies z 1,8Ghz na 2,5Ghz i bedzie bij kazdego P4A zobaczycie!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gadasz glupoty!!! dzielisz skore na niedzwiedziu!!!. Nowe procki AMD maja sie ukazac w polowie Maja. UZASADNIJ SWOJA WYPOWIEDZ! jakims linkiem. PS po <span style="color:red;">[ciach!]</span>u w konstrukcji A XP jest tego 0,13um!!! A XP bedzie sie krecil gdzies z 1,8Ghz na 2,5Ghz i bedzie bij kazdego P4A zobaczycie!

Jak widac to kozystasz z internetu wiec z kad twoje niedoksztalcenie ??? linki sam sobie znajdz juz wszyscy o tym trabią ze bedzie cienko z O/C

A ty jestes chyba jakis tego ##@@# pajacu ze wierzysz w to co kazdy wie ze niebedzie :lol:

Powiedz mi jak takis madry :lol: dlaczego zmiejszylo sie zapotrzebowanie na energie miedzy TB a XP o tym samym zegarze ???

Przeprojektowanie CPU bylo ale niesadze ze to to ???

Poczytaj troche

Remik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gadasz glupoty!!! dzielisz skore na niedzwiedziu!!!. Nowe procki AMD maja sie ukazac w polowie Maja. UZASADNIJ SWOJA WYPOWIEDZ! jakims linkiem. PS po <span style="color:red;">[ciach!]</span>u w konstrukcji A XP jest tego 0,13um!!! A XP bedzie sie krecil gdzies z 1,8Ghz na 2,5Ghz i bedzie bij kazdego P4A zobaczycie!

Jak widac to kozystasz z internetu wiec z kad twoje niedoksztalcenie ??? linki sam sobie znajdz juz wszyscy o tym trabią ze bedzie cienko z O/C

A ty jestes chyba jakis tego ##@@# pajacu ze wierzysz w to co kazdy wie ze niebedzie :lol:

Powiedz mi jak takis madry :lol: dlaczego zmiejszylo sie zapotrzebowanie na energie miedzy TB a XP o tym samym zegarze ???

Przeprojektowanie CPU bylo ale niesadze ze to to ???

Poczytaj troche

Remik

>ze wierzysz w to co kazdy wie ze niebedzie :lol:

>wszyscy o tym trabią ze bedzie cienko z O/C

Nie akzdy wie ty tez nie wiesz!!! skad ty o mozesz wiedziec??? A o tym ze wszyscy mowia to moiwa ta tylko Intelowcy!!!. Wiem ze A XP w 0,13um bedzie sie gorzej krecil od P4A bo porste ze procek z bardzo dobra wydajnoscia jest mniej poddatny na O/C niz procek z wydajnoscia P II!

Nie chodzi mi o to ze bedzie sie krecil lepiej niz P4A bo tak nie bedzie tylko chodzi mi o to ze bedzie sie krecil NA BANK!!!! wiecej niz 12-15% wiecej niz Athlon XP Palomino. PS.BURAKU SKAD WYTRZASNOLES TAKIE DANE Z TYMI PROCENTAMI PODAJ LINK CWANIACZKU!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sznurku czy ty nieprzesadasz zaczynasz od jakis gubkow burakow :evil:

Szukaj sobie takich w rodzinie a tu pisz konkretnie a nie co ci slina na jezyk albo to w co chcesz wierzyc gląbie.

Ja sie opieram na tym co widze czytam zauwazylem i z logicznego rozumowania a ty :?: :?:

"XP bedzie sie krecil gdzies z 1,8Ghz na 2,5Ghz"

Przecierz to dobitnie potwierdza twoja glupote czy wiare niem w co :wink:

Masz tu link ktory znalazlem w ciagu50sek http://www.in4.pl/komentarz.htm?news_id=1749

-I konczmy juz bo napewno niebede z toba dyskutowal ( niema z kim)

Remik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sluchaj facet BURAK powiedzialem bo ty powiedziales pajac jak nie chcesz sie wyzywac to nie zaczynaj!. Zobaczymy gdy wejda te procki a w te popory mocy to ja nie wierze i zeby AMD przelozylo premiere!!! miala byc 14 maja bodaj ze a jest 2 maja ;) cos mi tu nie gra!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ludzie i poco sie wyzywac???

Dopiero bedziemy mogli sie sprzeczac jak wyjdzie ten procesor. Wszystkie informacje o kiepskim podkrecaniu pochodza chyba z 1 stronki o OC i to nadodatek dostali wersje beta tego procka wiec to moglo byc jeszcze na starej technologi (czyt. zmodernizowane maszyny z 0,18 do 0,13) a produkcja ruszy na nowych maszynach 0,13.

Ten kiepski OC moze tez byc spowodowany tym ze Athlonik ma juz chyba 2 latka i nadal jest kontynuowana jego produkcja na socket A (intel by zmienil ja juz z 5 razy).

To chyba na tyle jak mi sie cos przypomni to napisze.

P.S. Tristan, Remik przestancie sie klucic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A JEDNAK AMD!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Athlon XP@2104 - 14351 3dmarkow!!! stery 27.70

P4A@2952 - 13381 3dmarkow stery 28.32

Oba byly z karta GF4Ti4600 mysle ze jakby pod tego AMD zainstalowc 28.32 to by bylo jeszcze wiecej.

CZYLI AMD GORA!!!!!!!!!!!!!

Mhz to nie wsyztsko procek "slabszy" o 800mhz jest szybszy od procka "mocniejszego" o 800mhz

Testy sa tu : http://gamershq.madonion.com/lounge/fastes...stwebmasters/#1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A JEDNAK AMD!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 

Athlon XP@2104 - 14351 3dmarkow!!! stery 27.70

P4A@2952 - 13381 3dmarkow            stery 28.32

Oba byly z karta GF4Ti4600 mysle ze jakby pod tego AMD zainstalowc 28.32 to by bylo jeszcze wiecej.

CZYLI AMD GORA!!!!!!!!!!!!!

Mhz to nie wsyztsko procek "slabszy" o 800mhz jest szybszy od procka "mocniejszego" o 800mhz

Testy sa tu :http://gamershq.madonion.com/lounge/fastestwebmasters/#1

Duzo zalezy tez od firmy Geforce`a i od plyty glownej. Zobacz ze koles Polarny jest na 7 miejscu tez z P4@2952 i Gf4Ti4600.

Ale nie klocmy sie o benchmarki. Te megaherce beda mialy w programach profesjonalnych wazniejsze zastosowanie i przewage.

I jeszcze jedno

A XP bedzie sie krecil gdzies z 1,8Ghz na 2,5Ghz i bedzie bij kazdego P4A zobaczycie

A skad to wiesz ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie to jest chore "te cale sprzeczanie" to jest chore jak my wszyscy tutaj :lol:

Intel czy AMD co za roznica kazdy broni swojego w co pieniadze utopil :lol: w tej chwili INTEL gora,

Sczesliwi ci co moga sprzet zmieniac bez obarczen typu:

-Mam zaje... plyte i czekam na nowego proca to bedzie to..

Ja uwierzylem w 2,8Ghz i mi pasuje :lol: ale jak sie okaze ze AMD XP u0.13 sie kreci na 2.3 Mhz to bede MOCNO wnerwiony :evil:( w co watpie) :wink:

Mialem AMD TB1000@1450 i w pewnych testach on potrafi wygrac z INTEL 2,5Ghz ale to o niczym nieswiatczy :wink:

Dzis uruchomilem C++ BUILER 5 skompilowalem prog co wczesniejej pisalem na platf.. AMD i kompilacja byla naprawde o wiele szybsza :twisted:

Wiadomo 512 kb Cache L2robi swoje :lol:

Jest jak jest kazdy broni swojego i kazdy znajdzie argumety ze to je OK a to je BE :lol:

I zauwazylem ze mi tez to sie udzela :oops:

Ale to tak jest taka jest natura ludzka :oops:

Remik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja powiem tak :

mój xp 1700 na 1,85 ( 1,89 wg. mbm ) kręcił się max na 1680 przy FOP 38, a przy WB max 1710 ( 1,94 wg mbm po V-mod`zie )

na maxa narazie wyciągnąłem 1825 z wykorzystaniem pelta 94 Watt - niestety 4.max mnie oszukał - przysłali go zamiast 120 :cry: :cry: :cry:

Ale sądzę że ma on jeszcze potencjał do wykorzystania - w boot`cie na maxa poszedł 2100 ale oczywiście winda się nie podniosła :evil:

Ale to się zmieni :D

A tak w ogóle - to czy jesteśmy w stanie wykorzystać w 100% moc naszych wykręconych prockach - odpowiedź brzmi NIE

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...