Skocz do zawartości
azyl

partycje

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

nie bylem pewien gdzie dac ten temat , jesli cos nei tak to niech mod go przeniesie. Ok to moze teraz koonkrety : qmple mial dysk berce 20 ( stary twardsziel ) i kupil nowa 80 tez barce. Najierw podlaczylem sama 80 i poddzielilem ja na partycjue fdiskiem. potem podlaczylem drogi dysk a na 80 zainstalowalem system. 20 sformatowalem z poziomu windy, jakos dziwnie sie wszystko ulzoylo bo 80 jest na 3 partycjach a 20 na 1 z tym ze ... udklad jes taki : partycja C dysku 80, caly dysk 20 jako D, partycja E i F 80 :/ czemu to nie jest po kolei ? master/slave jest dobrze ustawione. Poza tym tej 20 nie widac w partition magic 8. Chcialem ja z poziomu pm podzielic a tu d... ;/ moze mi ktos z tym pomoc ?

pozdro 4 all

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko jest OK.

Partycje sa ukladane w sposob nastepujacy:

1. podstawowa dysku master

2. podstawowa dysku slave

3. dyski logiczne z partycji rozszerzonej dysku master

4. dyski logiczne z partycji rozszerzonej dysku slave

Uklad liter mozna zmienic, uzywajac polecenia DISKMGMT.MSC, lecz bedzie trzeba to robic po kazdym przeinstalowaniu systemu. Mozna tez zrobic to na stale, zakladajac na tym dysku tylko dysk logiczny (zrobi to PQMagic). W takim przypadku ten 20GB dysk bedzie zawsze na koncu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

był już taki temat....

ale niech ci bedzie

jesli masz xp to wchodzisz w panel sterowania/narzedzia administracyjne/ zarzadzanie komputerem/zarzadzanie dyskami i tam zmieniasz

natomiast DOS i win9x ustawia wedlug schematu - primary z HDD0/primary z HDD1/reszta z HDD0/reszta z HDD1

mozesz kombinowac z PM8 zeby zmienic litery dysku.

A czemu PM8 nie widzi malego dysku tego nie wiem - dosowski PM8? jesli tak to tam masz wybor dysku, a w windowsowskim PM8 pokazuje wszystkie dyski od razu.

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jezeli chcesz dzielic ta 20-tke, podlacz go samego i podziel pod DOS'em.

Jezeli bedziesz dzielil go na 2 partycje, wyjdzie cos takiego:

C: - partycja podstawowa z 80-tki

D: - partycja podstawowa z 20-tki

E: - 1 dysk logiczny z partycji rozszerzonej z 80-tki

F: - 2 dysk logiczny z partycji rozszerzonej z 80-tki

G: - 1 dysk logiczny z partycji rozszerzonej z 20-tki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi