Skocz do zawartości
Gunter

256 SDRAM vs BIOS ?

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem!

Otóż w związku ze spadkiem cen SDRAM-u chciałem sobie kubić kość 256MB.Wszystko niby pięknie ,włożyłem włączyłem i okazało się że komputer czyta tylko 128MB :cry: .Polecono mi bym dokonał upgrade-u BIOS-u ale nie mam pewności czy się opłaca,bo słyszłem że można podczas tego procesu zniszczyć płytę głóną.Ja mam SOYO 6BA+IV,szyna Ram-u =100MHz.Bios Award 1.54 z '99 nie zmieniany od początku.Czy upgrade pomoże :?: Może ktoś ma taką płytę ,dokonał upgradu i mu pomogło :?: Prosze o odpowiedź .Z góry dziękuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Warto upgratować bios, jak nawet nie ma sensu :lol: W twoim przypadku powinno to pomóc :) Miałbym podobny problem, gdybym wcześniej nie zmienił biosu w swoim starym BX, jak kupowałem Celeron 800 i 256 Ram PC 133 :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Modyfikacja biosu raczej nie pomoże :(

Spróbuj wymienić RAM na inną kość (bardziej firmową), albo na tkzw. "dwustronną"

Albo zmień MB :/

Pozdrówka

Nie zgadzam się. Jak miałem A-Trenda 6220 V2 to znalazłem starą recenzję z 1998 roku i ta mieli problemy właśnie z pamięciami 256 Ram w 1 kości. Czytało im 256 jako 128 Ram. Sugerowali wtedy, aby zmienić bios. :)

PS- żygam tymi ,,firmowanymi" super ekstra produktami. Choć jak ktoś chce bulić 50-60-100% więcej to jego sprawa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Modyfikacja biosu raczej nie pomoże :(

Spróbuj wymienić RAM na inną kość (bardziej firmową), albo na tkzw. "dwustronną"

Albo zmień MB :/

Pozdrówka

Nie zgadzam się. Jak miałem A-Trenda 6220 V2 to znalazłem starą recenzję z 1998 roku i ta mieli problemy właśnie z pamięciami 256 Ram w 1 kości. Czytało im 256 jako 128 Ram. Sugerowali wtedy, aby zmienić bios. :)

PS- żygam tymi ,,firmowanymi" super ekstra produktami. Choć jak ktoś chce bulić 50-60-100% więcej to jego sprawa.

Jak ktoś ma szczęście to mu się trafią niezłe "noname'y".

Ja chcę sobie kupić 256DDR 266MHz Kingstona.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na jakim FSB chodzi procesor?? ,ja masz ustawione Timmingi. Ja pamietam jak puszczalem Durona na 133mhz do tego CAS2 i z slabych pamieci 128mb RAM robilo sie w poscie 102mb :) komputer przeliczyl pamiec i dalej nie rusza. Ale u ciebie chyba nie ten problem. Uaktualnij Bios nie boj nic (tylko nie podczas burzy:) ja uaktualnialem podczas burzy w moim 3cim kompie na Asusie :) naszczescie wszytsko O.K.

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podczas upgradu Biosu, płytę uszkodzic możesz tylko i wyłączenie jak Ci w trakcie w domu prąd wyłączą albo będzie skok napięcia, więc ryzyko, choć minimalne zawsze jest.

Oczywiście szansa, jest jak 1 do 1000, ze akurat w tym momencie, wiec bez obaw możesz to zrobić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem to samo ostatnio z moją starą płytą - BIOSu nowszego nie było, więc dałem tu topica. Dostał odpowiedzi, że prawdopodobnie dostałem modul dwustronny, a płyta wykrywa tylko jednostronne itd. Poszedłem do sklepu, znaleźli gdzieś tam jeszcze jednostronny i my wymienili i jest gucio.

Tobie może pomóc upgrade biosu!!!!!! Albo dołóż troszkę i kup Kingstony - napewno będą działać!!!!!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tobie może pomóc upgrade biosu!!!!!! Albo dołóż troszkę i kup Kingstony - napewno będą działać!!!!!!!

...i tu sie mylisz - mam ten sam problem, komp widzi tylko polowe modulu...wymienialem wiele razy na kosci roznych producentow, nawet skusilem sie dolozyc 50 zeta i kupic Kingstony i <span style="color:red;">[ciach!]</span>o - tez widzi tylko polowe! ...nie wiem pojde za rada i zrobie upgrade biosu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...