Skocz do zawartości
collerek

Radeon 9800 pro problem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam wspomnianą karte "autorstwa" sapphira i pewien problem. Otóż w niektórych wymagających aplikacjach (test nature z 3dmarka03 czy dooom 3) pojawiają mi się białe kropeczki (czyli co tu dużo gadać artefakty) charakterystyczne dla przepodkręconych (co za słowo!;)) kart, i niczemu bym się niedziwił gdyby nie to że karta działa na zegarach ustawionych fabrycznie(!). Mam w związku z tym pytanie, czy jestem wyjątkiem czy tego typu problemy to standart w tych kartach? Już zamówiłem radiatorki na pamięci na karcie (bo fabrycznie pamięci nie są wogóle chłodzone!) i zobaczę czy to pomoże. Planuję też zamontować na gpu chłodzonko wodne (już próbowałem zdjąć fabryczny radiator, co prawda bez zbytniego zaangażowania, ale to cholerstwo jakoś mocno trzyma(nie mogłem tak ścisnąć tych plastikowych kołeczków żeby przeszły przez otworki w karcie)- Czy da się to zrobić jakoś delikatnie, czy też w sposób bardziej barbarzyński?;) ktoś to zdejmował?) Z góry dzięki za wszelkie odpowiedzi tudzież wskazówki..

A więc tak, jak docisnąłem radiator na gpu to wszystko spox, nawet podkręciłem oba zegary i dalej nie ma żadnych artefaktów, tak więc tą część pozostawiam zamkniętą.. Natomiast co do radiatorka na gpu to, teoretycznie te plastikowe nóżki zakończone są haczykami, które po zagięciu powinny przejść przez otworki (tak jak np. zrobiłem na nb), ale tutaj [gluteus maximus], nie mogę go zdjąć jakieś porady, wskazówki, bo gotów jestem nawet odpiłować te cholerne plastikowe nóżki i pozbyć się radiatora na rzecz chłodzenia wodnego..

Co do zasilacza to mam ModeComa 350W CWP-350BDP, czyli w miarę porządny, ale to już nieaktualne bo ten problem rozwikłałem (musiałem przez przypadek poluzować, przesunąć chłodzenie karty).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli karta na standardowych ustawieniach ma artefakty to jsli masz jeszcze gwarancje to wmieniaj(sprawdz jeszcze u kogos innego). Mozesz jeszcze poeksperymentowac ze sterami lub zmniejszyc taktowanie karty do moementu az arty nie beda sie pojawiac. Tak latwo mozna zobaczyc co powoduje arty(GPU czy pamiatki). Wiec sprawdz karte na innym kompie, zmniejsz jej taktowanie i jesli okaze sie ze karta nadal sypie artami to wymien ja(jesli masz gware).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi