Skocz do zawartości
dru8d

Gigabyte GA-7VRXP(kt333), czy MSI KT4 Ultra MS-6590 (kt400)

Rekomendowane odpowiedzi

nie piszcie, ze już było, bo było ostatnio sporo o obu płytach, ale ja potrzebuje konkretnej odpowiedzi w moim przypadku...

jest problem bo tego Gigabyte nie ma na składzie, a następna płyta o podobnej cenie jaką biore pod uwagę to te MSI. Jak radzicie, upierac sie przy tym Gigabyte'cie :), czy wybrać MSI? Niby MSI jest lepsza (nowsza) od tego Gigabyte'a, ale wole usłyszeć opinie ludzi, a nie tylko polegać na suchych faktach (dane ze strony producenta)...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak nie wiesz co zrobić to szczel se kloca bo to juz jest nudne 100 postów dziennie kt333 czy kt 400  :evil:  :evil:  :evil:

tu nie chodzi o to czy kt333, czy kt 400 tylko, która płyta główna... pytam dlatego, że chce podjąć dobra decyzję, a takiego pytania jak moje :wink: to chyba jeszcze nie było...

a tak btw to nie podoba mi się ton twojej wypowiedzi... :evil: :evil: :evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sory druid ale codziennie widze takie posty i juz mam dość 5 postów pod rząd i czy gigabyte czy msi  ,  czy asus czy abit  to forum zaczyna przypominać jakis cennik i faq jakiegoś sklepu komputerowego

z tym się zgodzę, trochę sie te nasze forum zapełniło topicami w stylu : jaka płyta, jaka grafika, jaki zestaw... wiem, że to troche 8) może wkurzać, ale nie przesadzajmy bo nie jest aż tak źle (zresztą pewnie jakbys kupował sprzęta, a nie miałbys pewności to bardzo możliwe, że ujrzelibysmy twój topic w tym stylu :wink: )...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak nie wiesz co zrobić to szczel se kloca bo to juz jest nudne 100 postów dziennie kt333 czy kt 400  :evil:  :evil:  :evil:

Pretorian, przesadzasz. Posty o płytach mają dużo wyświetleń - widać, że dużo ludzi się nimi intersuje. Nic dziwnego, wysypało się mnóstwo nowych płyt, a dużo ludzi zmienia po wakacjach sprzęt. Problem z tymi postami jest raczej inny: są za mało konkretne - jakieś kłótnie, ludzie faworyzują firmy, a nie wiedzą nic o konkretnym modelu płyty (jeden Epox był super to od razu wszystkie są najlepsze itp.).

Ja też mam dylemat: GA-7VAXP (ok. 615zł), GA-7VAX (ok. 460 zł), SL-75 FRV KT400 (540zł)...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

GIGABYTE

bez dwóch zdań!!!!!!!!!!!!!!!

...że też musiałem sie tak napalić na tego gigabyte'a 8) . ba, jeszcze wczoraj był, nie będę w gorącej wodzie kąpany... jeszcze cos okolo tygodnia mogę poczekać, więc się troche powstrzymam od tej paranoi... :P

na stronę Gigabyte szala przechyla się ze względu na:

- raid - nie uzywam, ale zawsze dwa kontrolery więcej :wink:

- wyrobiona opinia

- podoba mi się Dual Bios

- lepszy bios - więcej ustawień (przynajmniej tak mi się zdaje po przejrzeniu obu instrukcji)

- sieciówka

- jest jeszcze coś czego nie potrafie wyrazić słowami... 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

GIGABYTE

bez dwóch zdań!!!!!!!!!!!!!!!

...że też musiałem sie tak napalić na tego gigabyte'a 8) . ba, jeszcze wczoraj był, nie będę w gorącej wodzie kąpany... jeszcze cos okolo tygodnia mogę poczekać, więc się troche powstrzymam od tej paranoi... :P

na stronę Gigabyte szala przechyla się ze względu na:

- raid - nie uzywam, ale zawsze dwa kontrolery więcej :wink:

- wyrobiona opinia

- podoba mi się Dual Bios

- lepszy bios - więcej ustawień (przynajmniej tak mi się zdaje po przejrzeniu obu instrukcji)

- sieciówka

- jest jeszcze coś czego nie potrafie wyrazić słowami... 8)

hehe

no i bardzo dobrze

wyposażenie jest bombowe-to niezaprzeczalny fakt

wydajnośc-równa czasami lepsza niż innych producentów

stabilność-skała-dodatkowy bardzo wielki PLUS

poczytaj jeszcze tą reckę-bardzo dobra choc po niemiecku

http://www.hardwareluxx.de/cgi-bin/ubb/ult...f=1&t=000014&p=

gwarantuje ze nie bedziesz zawiedziony-GWARANTUJE!!!

i jesli teraz nie mozesz jej dostać-poczekaj kilka dni a pewien jestem ze bedziesz miał spokój z mobo na następne ok. 1-2 lata

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

może mi ktoś przetłumaczyć coś takiego:

165 Mhz sind zwar in Ordnung, aber sicherlich keine Wunderleistung - beim ASUS A7V333 konnten wir beispielsweise bei 166 Mhz noch Benchmarks durchführen, das Epox 8K3A+ haben wir sogar bis 208 Mhz hochtakten können. Es muß also einen Grund haben, warum das Gigabyte-Mainboard sich nicht so gut übertakten läßt - an der passiven Kühlung lag es allerdings nicht. Wir haben demnach unseren PC-Geiger angeschlossen, um herauszufinden, ob das Mainboard eventuell den PCI-Takt nicht bei 166 Mhz nach unten korrigiert, also keinen 1/5-er Teiler besitzt. Ohne diesen Teiler würde unser Mainboard bei 166 Mhz mit 41.5 Mhz PCI-Takt und 83 Mhz AGP-Takt laufen - das ist für die meisten Grafik- und PCI-Karten zu viel.

Doch der PC-Geiger ließ uns einmal mehr im Stich - im Standard-Takt arbeitete das Gerät ordentlich, mit schon einer geringen Übertaktung zeigte das Gerät nur noch den Post-Code an und schaltete sich dann ab. Diesen Effekt haben wir leider schon viel zu oft erlebt - auch bei vielen Intel-Mainboards lief der PC-Geiger nicht zuverlässig und brachte keine sinnvollen Daten. Wir können hier also keine "Nachweise" bringen, allerdings fanden wir im Internet Berichte, das Gigabyte´s 7VRXP angeblich bis 200 Mhz FSB laufen sollte - also müssen wir davon ausgehen, das auch der 1/5er-Teiler vorhanden ist, unser Mainboard ließ sich also aus einem anderen Grund nicht so gut übertakten - schließlich hängt dies auch von Board zu Board von der Fertigung und vielen anderen Faktoren ab.

nie musi być słowo w słowo, chodzi mi o ogólny sens...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kup MSI KT3 Ultra2. Będzie niedługo test na tweaku ( MSI KT3 Ultra2, Shuttle AK35GT2, Lite-ON AA280, Gigabyte GA-7VAXP). Ale już teraz powiem że MSI i Shuttle jest wart zainteresowania :mrgreen:

mhm a jak sie ma kt3 ultra 2 do msi kt4 ultra ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na http://babelfish.altavista.com/tr przetłumaczyło mi to z niemieckiego na angielski tak jak niżej - może to ci pomoże jak chodzi ci tylko o sens, ja niemieckiego ni w ząb nie kumam :)

165 MHz are correct, but surely no miracle achievement - with the ASUS A7V333 we could accomplish for example with 166 MHz still bench mark, which Epox 8KÁ+ we could do even to 208 MHz high clocks. It must have thus a reason, why the gigabyte Main board does not leave itself so well to over clocks - because of the passive cooling was not it however. We therefore attached our PC violonist, in order to find, whether the Main board possibly does not correct the PCI clock downward with 166 MHz, thus no 1/5-er out divisor possess. Without this divisor our Main board would run with 166 MHz with 41,5 MHz PCI clock and 83 MHz AGP clock - that is for the most diagram and PCI maps too much. But the PC violonist left us once more in the pass - in the standard clock the equipment worked properly, with already a small over clocking indicated the equipment only the post office code and switched themselves off then. We unfortunately already much too often experienced this effect - also with many Intel Mainboards the PC violonist ran not reliably and brought no meaningful data. We can bring thus no "proofs" here, however we found in the InterNet of reports, the Gigabyte's 7VRXP allegedly to 200 MHz FSB to run should - thus we do not have to assume that, which is present also the 1/ër-Teiler, our Main board left ourselves thus for another reason so good to over clocks - finally depend this also on board to board of the manufacturing and many other factors.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

raid - nie uzywam, ale zawsze dwa kontrolery więcej :wink:

dru&d RAID na VRXP może pracować w trybie ATA wtedy Winda go traktuje jak zwykły kontroler IDE, sam mam 4 napędy i każdy jest samotnie jako master na oddzielnym kanale. Nie muszę iść na kompromisy czy CDRW podlączyć razem z dyskiem czy razem z DVD jak na innych płytach, na VRXP jest duże pole manewru. Pozatym mobo super, mam i nie zamienił bym na inną. Dzielnik 1/5 dla FSB 166 jest od Ver 1.1 :D :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kup MSI KT3 Ultra2. Będzie niedługo test na tweaku ( MSI KT3 Ultra2, Shuttle AK35GT2, Lite-ON AA280, Gigabyte GA-7VAXP). Ale już teraz powiem że MSI i Shuttle jest wart zainteresowania :mrgreen:

mhm a jak sie ma kt3 ultra 2 do msi kt4 ultra ???

Ta Shuttle AK35GT2 szczegolnie :) ze nie posiada dzielnika PCI 1/5 (sam sprawdzalem + duzo sie naczytalem). Moze cenowo Shuttle jest dobry ale jezeli chodzi o uzyskiwanie wysokich czestotliwosci FSB to kiszka wysokie Vcore to jego plus. Ja moge szczerze polecic Epox 8K3AE! versje E! koszt ok 400zl a wydajnosc ,o/c , i 1/5 PCI miód!!. Choc przyznam sie ze widzialem jak na tej plycie <span style="color:red;">[ciach!]</span>l (bodajze kondensator) :) lecz kazdej plycie sie to moze zdarzyc. Ale nie takie rzeczy widzialem na plytach glownych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na http://babelfish.altavista.com/tr przetłumaczyło mi to z niemieckiego na angielski tak jak niżej - może to ci pomoże jak chodzi ci tylko o sens, ja niemieckiego ni w ząb nie kumam :)

165 MHz are correct, but surely no miracle achievement - with the ASUS A7V333 we could accomplish for example with 166 MHz still bench mark, which Epox 8KÁ+ we could do even to 208 MHz high clocks. It must have thus a reason, why the gigabyte Main board does not leave itself so well to over clocks - because of the passive cooling was not it however. We therefore attached our PC violonist, in order to find, whether the Main board possibly does not correct the PCI clock downward with 166 MHz, thus no 1/5-er out divisor possess. Without this divisor our Main board would run with 166 MHz with 41,5 MHz PCI clock and 83 MHz AGP clock - that is for the most diagram and PCI maps too much. But the PC violonist left us once more in the pass - in the standard clock the equipment worked properly, with already a small over clocking indicated the equipment only the post office code and switched themselves off then. We unfortunately already much too often experienced this effect - also with many Intel Mainboards the PC violonist ran not reliably and brought no meaningful data. We can bring thus no "proofs" here, however we found in the InterNet of reports, the Gigabyte's 7VRXP allegedly to 200 MHz FSB to run should - thus we do not have to assume that, which is present also the 1/ër-Teiler, our Main board left ourselves thus for another reason so good to over clocks - finally depend this also on board to board of the manufacturing and many other factors.

a pisza ktore rev tych plyt testowali??? powiedz mi to ja ci dopowiem :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten Shuttle 35GT2 wydaje sie być spoxik...  ale ten dzielnik  :?  :(

no szczegolnie versja R! z Raid niezla cenka ,ale dzielnik boli ale moze wyszly jakies nowe revison's i poprawily to ,nie wiem musialbym sie rozejrzec po necie jak chciecie to sie moge dowiedziec.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

raid - nie uzywam, ale zawsze dwa kontrolery więcej :wink:

dru&d RAID na VRXP może pracować w trybie ATA wtedy Winda go traktuje jak zwykły kontroler IDE, sam mam 4 napędy i każdy jest samotnie jako master na oddzielnym kanale. Nie muszę iść na kompromisy czy CDRW podlączyć razem z dyskiem czy razem z DVD jak na innych płytach, na VRXP jest duże pole manewru.

właśnie to miałem na myśli mówiąc o dodatkowych kontrolerach :P ...

to teraz mnie pociesz i powiedz, że już nie ma innych w obiegu jak tylko ver.1.1... 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

właśnie to miałem na myśli mówiąc o dodatkowych kontrolerach :P ...

to teraz mnie pociesz i powiedz, że już nie ma innych w obiegu jak tylko ver.1.1...  8)

z tym kontrolerem to nie takie proste, bo ludzie narzekali na MSI KT3 ARU że może on pracować tylko w trybie RAID a nie ATA. Nie wiem czy nowsze wersje mają to poprawione czy nie. W tej chwili najczęściej GA-7VRXP spotyka się w ver. 2.0

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...