Skocz do zawartości
Stiff

CZY TO ZADZIA�A? Proszę o pomoc.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Pewnie zostanę "zjechany", że mi się nie chciało szukać. Otóż szukałem ale wolę się upewnić co do tego konkretnego przypadku.

Chcę połączyć się z kolegą siecią za pomocą kart PLANET WL-8303. mieszkamy oczywiście w oddzielnych domach, które są oddalone od siebie o ok 60m. Pomiędzy naszymi domami stoi jeden inny dom :>

Więc przeszkodą jest jedna ściana u mnie, jedna ściana u niego i kilka (ok 3-4) ścian w domu pomiedzy nami.

Jak myślicie, czy takie połączenie będzie działać na dołączanej z w.w. kartą antenie? czy muszę dokupić osobną dodatkową antenę?

Proszę o pomocne odpowiedzi, będę wdzięczny za pomoc.

Pozdrawiam!

PS. jak narazie o WIFI wiem niewiele, więc proszę, pomóżcie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

widze dwie mozliwosci:

1. ustawic anteny tak zeby sie widzialy - np maszt, albo jakies rusztowanie.... - dosc drogie to moze byc jesli w ogole wykonalne.

2. 60 metrow to nie jest duzo, nie takie przewieszki sie robilo.... pociagnijcie normalna skretke, wyjdzie taniej i pewniej. no i 100mbit.

jesli anteny sie nie widza, to prawie na pewno mozesz zapomniec o zestawieniu polaczenia wi-fi. bez wzgledu jakich anten uzyjesz...

poza tym chyba nie chcesz byc przyczyna bezplodnosci sasiadow z tego budynku :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za odpowiedź. Niestety nie mogę robić przewieszki ponieważ na przeszkodzie stoi również dość zatłoczona ulica wzdłuż której idą przewody wysokiego napięcia. Musiałbym pociągnąć kabel nad nimi a to wymaga bardzo wysokiego masztu, którego nie mam gdzie postawić. Nie chcę żeby straż miejska nachodziła mnie w domu :> Poza tym kobieta mieszkająca pomiędzy nami nie pozwoli nam na poprowadzenie kabla przez jej posesję. Chyba będę musiał w nocy przekopać rów ;-)

Bardzo dziękuję za szybką pomoc, bo już chciałem zamawiać te karty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sam widziałem jak w bardzo podobnej sytuacji komputery się widziały, z tym, że anteny były wystawione na zewnątrz budynków. Mimo wszystko między nimi znajdował się inny budynek. Sieć ad-hoc działała i to całkiem sprawnie, ale mimo wszystko anteny zostały poprowadzone tak, że widziały się nawzajem... bezwzględnie sądzę, że to zbieg okoliczności i szczególny przypadek jakiś specyficznych odbić się fal radiowych, albo szczęście ;] zależy jak kto woli to nazwać ;] .

Mimo wszystko w Twoim przypadku polecałbym chociaż żeby się anteny widziały, nawet jeżeliby to były zwykłe antenki dołączane do kart sieciowych, to powinno działać.

Na 100% sprawę rozwiązałyby wysięgniki, maszty i anteny kierunkowe :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi