Skocz do zawartości
d-d

Udostepnanie netu na 4-5 kompow

Rekomendowane odpowiedzi

Jak najlepiej udostepnic net jeszcze nie wiem jaki badz dsl/neostrada badz jakas kablokwa (neostrada) na 4-5 kompow? w sprawach sieciowych jestem laikiem :)

uzyc do tego routera czy switcha czy tez zainwestowac w jakiegos grata i stawic serwer z dyskietki?

ehh nie mam pojecia, poradzcie cos...

dzieki, pozdrowienia....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Potrzebne:

1. stary komp na routerek (b.stary też może być, nawet bez dysku twardego, przez chwilke bedzie potrzebna k.grafiki i monitorek - po podpięciu i konfiguracji oczywiście mozna wszystko wyciagnąć)

2. minidystrybycja linuxa - np. Freesco (www.freesco.pl)

3. jakiś hub (np. używany z allegro)

4. karty sieciowe (sztuk tyle ile kompów + 1 do routerka)

5. kabelki (skrętka)

Aha - uwaga dot. Neo i Freesco - modem NIE MOZE BYĆ Z USB. Bedą ci proponowali z usb, ale wybierz inny. Więcej szczegółów, opis konfiguracji itp - www.freesco.pl

poz, o92

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taniej chyba kupić ruter D-LINK DI-604 (ok 170zł) nie żre tyle prądu co skrzynka PC i jest o wiele mniejszy, łatwiejsza konfiguracja dla początkującego nie trzeba tylu kart sieciowych (dla 5 kompów to wydatek ok 100zł...) Mam taką "sieć" 2 kompy modem kablowy i ruter. I działa OK.

Polecam

Pzd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi