Skocz do zawartości
kocurek

ram - uszkodzony?

Rekomendowane odpowiedzi

przyjrzałem się dzisiaj swojej pamięci i mocno się zdziwiłem,przy jednej kostce brakuje takiej malutkiej kosteczki ,to się chyba nazywa dławik czy jakoś tak...wygląda jakby został wyrwany-cakiem możliwe bo jest był bardzo blisko zapinki.ram pracuje już u mnie pare miesięcy(kupiłem go na allegro) i nie mam z nim problemów,w memtest86 też bez błędów,jednak mocno mnie to niepokoi.mógłby się jakiś elektronik wypowiedzieć do czego ta cześć jest potrzebna i czy moge dalej ten ram używać ,czy lepiej np zmostkować to miejsce ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdź memtestem.

Dokladnie, jak memtest jest wstanie sprawdzic 512MB to wszystko jest ok.

Ja tez mam problem z RAM'ami (SDRAM 256MB PC133). Kupilem je jako uszkodzone, sprawdzilem memtest'em i uczkodzone sa tylko w polowie, pierwsze 128MB jest idealne, druga polowa wogule nie nadaje sie do uzytku.

Czy ktos z was bawil sie w odlaczanie kosci? Chodzi mi o to zeby w BIOS'ie i dowolnym systemie operacyjnym byly widziane tylko zdrowe kosci. Jak przerobic moje 256 na 128? Czy ktos sie spotkal z tym _na zywo_?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przecież napisałem że sprawdziłem (10 testów ok)

ile powinien przejść tych testów żeby mieć 100% pewności? a może jest jakiś inny program?

Wiec _wydaje mi sie_ ze wszystko powinno byc okey. Ilosc testow zalezy od rodzaju uszkodzenia, ale jak podejrzewasz ze masz np 480MB zamiast 512MB to jeden z pierwszych testow by to wykryl.

Posiadam kosc na ktorej memtest juz przy pierwszym tescie znajduje badram'y, posiadam inna przy ktorej test #7 dopiero ujawnia jej wadliwa budowe. Problem "oszukanego" rozmiaru wykryty bylby na samym poczatku (IMO), dla pewnosci ustaw w memtest zeby skanowal 512MB (lub tyle ile uwazasz ze maja kosci). Dla testu ustaw 1G i zobacz jak to "wyglada".

Programy jakich urzywalem: memtest86, memtest86+, gold memory

ps. Poszukuje programu ktory pokazalby, ktora kosc jest uszkodzona, latwo to sobie obliczyc oczywiscie, ale poszukuje takiej opcji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi