Skocz do zawartości
und3r

proces "explorer.exe" - nie mam juz do tego glowy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam taki strasznie wqr***jący problem, zerknijcie na te screeny:

Dołączona grafika

A tutaj winowajca:

Dołączona grafika

Sami widzicie:/

Nie wiem skąd sie to wzięło, ale od pewnego czasu przyciśnięcie prawego klawisza myszy na dowolnym plliku/folderze konczy sie zwiechą kompa:( Zwiecha trwa kilkadziesiat sekund, poczym wszystko znika (zostaje tylko sam pulpit, bez zadnych ikon) i laduje sie od nowa, razem z "Search Assistant" i paskiem szybkiego uruchamiania. Nie mam pojecia jak to wywalić:( Ma to zwiazek z procesem explorer.exe. Przeskanowałem system antyvirem, ad-aware'em i jvPowerTools, ale to nic nie dało. Byłbym bardzo wdzięczny, gdyby powiedzial mi ktos, jak sobie z tym poradzić (format c nie wchodzi w gre ;) ).

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Słuchajcie, ja juz jestem na skraju depresji:/ Zrobiłbym format, ale TERAZ NIE MOGE:/ A ten pier****** explorer.exe skutecznie utrudnia prace na kompie:/ Poza tym wolałbym na przyszlość wiedzieć, jak sobie z tym poradzić.

Zainstalowałem service packa 2 (ale to nie ma nic do rzeczy), sciągnałem program CWS Shredder i cos tam wykrył, ale Search Assistant wciaż sie uruchamia!!! Jak to wywalić??????? Spróbuje jeszcze innymi programi do spyware'u, ale czarno to widze:( A może wie ktoś jakie to są wpisy w rejestrze??? To niemożliwe, zeby na tym forum nikt nie wiedział co jak ti usunac:/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlaczego wszyscy od razu podejrzewają wirusy, albo trojany :P

Błąd jest w modułach explorera, jeśli masz źle ściągnięty plik *.avi Windows stara się ale nie może stwierdzić jaki użyty jest kodek, rozdzielczość, bitrate itp.

Aby to naprawić odpal regedit, znajdz klucz

"HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREClassesCLSID"

i usuń ciąg

"{87D62D94-71B3-4b9a-9489-5FE6850D C73E}"

100% już się więcej nie pojawi :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak to jest jak sie uzywa okienek windowsa a nie Total commandera chociażby :lol:

Jak jestes taki kozak to powiedz jak sobie z tym poradzic :evil: Takie teksty to se mozesz......

Póki co żadna z rad nie pomogła :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam! Mam podobnie:

Przed instalacją SP2, pamiętam, że zainstalowały się jakieś 2 łatki (teraz nie pamiętam niestety, które :(, ale przed ich instalacją było OK), i objawy były takie, jak piszecie. Po instalacji SP2 dodatkowo po kliknięciu PPM na dowolnej ikonce - pojawia się błąd: "Błąd aplikacji... explorer.exe.... Instrukcja spod.... nie może być written.". I explorer wczytuje się na nowo. Co dziwniejsze.... coś mi myszka zaczyna.... uciekać (na ekranie kursor czasem zaczyna się przesówać w jednym kierunku, sam)... dziwne, ale to moze być zbieg okoliczności, i mogę mieć jednak nie do końca sprawną myszkę, nie mam innej, by to sprawdzić. Chociaż NIGDY wcześniej nie było tego...

Pozdro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no jeżeli mowa o poprawkach KB 834707 i KB 840987 to u mnie powodowały zwisy przy torrencie(klijent ABC lub Azureus) i restart :( kompa . Całe nocne ściaganie na nic (nie lubie wsadzać niczego do autostaru) pozatym ciagle mi wyskakiwały błedy explorer.exe i iexpolre.exe ....... zmuszające mnie do zamkniecia .... :( Na dodatek zainstalowałem SP2 system tak zdechł że musiałem zrobić refresh , wogóle sie nie odpalił po instalacji !!!!!! Mam już swierzy system i sie grubo zastanawiam czy cokolwiek instalować z poprawek jak wszystko jest stabilne .... i działające.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak to jest jak sie uzywa okienek windowsa a nie Total commandera chociażby :lol:

Jak jestes taki kozak to powiedz jak sobie z tym poradzic :evil: Takie teksty to se mozesz......

Póki co żadna z rad nie pomogła :?

przecież gdzieś ktoś pisał że explorer próbuje przeczytać info z pliku .. a jeśli trafi na jakiś dziwny kompresor to sie wiesza... simple..

najlepsza rada nie dawać mu szansy na czytanie infosów... (wyłączyć - gdzieś tam sie da w opcjach) lub wy..registrzyć to z rejestru jak powyzej było napisane... (to chyba nie wszystko było) lub po prostu nie korzystać z tego... TC tez czyta infosy ale nie wiesza sie tak... jeśłi komuś tak na tym zalezy...

PS.. uzywanie tego co lepsze jest oznaką KOZACZENIA?.. hm... (ja myslaęm ze to tylko optymalizacja...) ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Pisze, bo am podobne problemy, ale do tej pory myślałem że to wina kompa, bo mam pentium III 700MHz i 128RAMu tylko. Wcześniej miałem 98, ale stwierdziłęm, że najwyższy czas sięprzesiąść na coś nowego. Od razu zainstalowałem SP2. Przy samym uruchamianiu komp się muli i przez kilka minutek nie daje znać. A w czasie normalnej pracy, lub czasami nawet gdzy oglądam tylko film, to ora mi po dysku, jakbym robił jakiś głęboki skan czy coś takiego. Może to faktycznie coś z tym SP2 jest nie teges. Ja informatykiem nie jestem, ale irytuje to mnie (lekko mówiąc) i to bardzo.

I ta myszka co jeździ sobie po ekranie sama. Z początku to było nawet śmieszne, ale już nie jest.

Jak ktoś wie co to i dlaczego tak się dzieje niech się szybko wypowie, bo widze że ludzi z tym problemem przybywa. Na razie przygotowuje się do powrotu do przeszłości ('98).

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wiec mialem cos podobnego kiedys. Tak jak u ciebie, takze u mnie nie bylo zadnego wirusa.  

Pomyslalem wiec, iz jeden z tych 2 plikow jest uszkodzony albo cos, wiec przywrocilem z katalogu c:windowssystem32dllceche pliki exlorer.exe i shell32.dll. U mnie nic to nie dalo, wiec w tym miejsci zrobilem reinstalke, bo system i tak juz byl lekko przeladowany smieciami.  

Tobie jednak proponuje sprobowac podmienic te plik. Jesli nie pomoze, to opcja Przywracania systemu Windows (ta wbudowana) lub jesli masz wylaczona, to naprawa system przy uzyciu plytki z XP. To ostatnie na 99% powinno pomoc. Jesli nie, to wtedy zostanie juz chyba format, ale moze to i lepiej bo przynajmniej bedziesz mial okazje wrzucic SP2 na czysty system.  

UPDATE:  

Mozesz tez sprobowac zainstalowac Internet Explorer 6.0 - on ma wiekszosc plikow wspolnych z Explorer.exe wiec moze takze pomoc.  

I jest jeszcze polecenie do przywracania oryginalnych plikow Windows:  

sfc /scannow  

Moze ona przywrocic nieprawidlowe/uszkodzone plik systemu.

W moim przypadku to pomogło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a masz na tej partycji film jakis skompresowany dziwnym kodekiem? to moze być jedna z przyczyn...

jednym z rozwiazań jest zastąpienie explorera czyms nie Bilowym... i problemu nie ma... :) - 4 example... aston shell

(kazde rozwiązanie rodzi nowe problemy)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

blad juz sie nie pojawia - przyczyna byl widok folderow jako MINIATURY, wchodzilem na partycje - wszystko dobrze, ale jak zaladowalo "wnetrze" folderu fify 2k5 i pojawila sie pileczka to jeps - "wystapil blad explorer.exe" itp. teraz przestawilem widok na szczegoly i dziala :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mem test w 2 przebiegach 0 bledow

co do wersji kompatybilnych to chyba nie bardzo bo cs fire monitor 2.5.5 jest dedykowany dla platformy NT -> 2k, xp, 2k3...

wersja r2 to najnowsze jakby wydanie 2k3.... cos ala sp2 + jakis tam apdejt... full wersja ;p bycie studentem ma pewne zalety.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zależy na jakiej uczelni... :|

A wracając do tematu, to próbowałeś uruchamiać w trybie zgodności z 2000 lub XP? Jeśli nie, to spróbuj. Albo ewentualnie poprzednią wersję.

W grach wprawdzie ostatnio nie siedzę, ale jest chyba CS 1.6, więc może on. Wcześniej też tryb zgodności warto sprawdzić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi